AEndorphin Beach, Fonyód Kitesurf spot

In Magyarország by adrenalinsportokLeave a Comment

A Balaton nyugati medencéjében található, Budapesttől 150 km-re. A keleti medencénél általában erősebb szelek fújnak itt, és nem csak a panoráma szép, de az AEndorphin fesztivált is itt rendezzük meg a Balaton átevezés után.

Történelem

A kitesurf élet ide csak 2012-ben jutott el. 2015-ben készültek az első videók, amikor már csapatunk komolyabb szinten nyomta a sportot. Azóta rendszeresen felkeresik hazai riderek a spotot.

2018 óta az infrastruktúrán is javított a csapatunk, így egy jó session után lehetőség van chillezni a csapatunkkal. A parton tűzrakóhely és fotelek várják a közösségeket.

Kitesurf az AEndorphin Beach-en, Fonyódon

A Balatonon a windurfnek már régi hagyománya van. Kb. 2001 óta a kitesurf is megjelent. Édesvízű, sekély tóról van szó, mely kíváló lehet kiteozásra a front szelekben.

Kitesurf az AEndorphin Beach-en (2013)

Térkép

Látható a térképen, hogy van egy AEndorphin HQ spot középen. Legtöbbször erre utalnak AEndorphin Beach-ként, azonban ha sokan vannak a spoton, vagy kezdő vagy, akkor érmes a Nyugati vagy a Keleti részen bemenni.

A Kitesurf Spotok térképünkön jól láthatóan bejelöltünk minden lényeges elemet a spoton.

Nyugati spot

Itt a legnagyobb a terület. Egy földút vezet be ide. Közvetlenül a parton lehet parkolni. Itt egyedül is könnyedén fel lehet venni az ernyőt. Arra kell figyelni, hogy itt sok a horgász, akik viszont egész gyakran jó fejek itt.

Az Aendorphin HQ innen gyalog távolságra van.

Keleti spot

Ez még közelebb van az AEndorphin HQ-hoz. Szintén egy nagyobb famentes, füves terület van itt. Én itt is vettem már fel az ernyőt egyedül.

AEndorphin HQ

Itt a legnehezebb felvenni az ernyőt, mert az üdülők a parttól csak 15-20 méterre találhatók. Kezdőként vízről érdemes felvenni. Az előnyei megvannak ennek, mert itt van a legjobb infrastruktúra. Tűzrakóhely, szélárnyék, fotelek.

A Lidl is 400 méterre található a spottól. Nyári szezonban hétfőtől szombatig, reggel 7-től este 9-ig nyitva van. Vasárnap is reggel 7-től délután 5-ig.

Kondíciók

Nagyjából a Balaton déli partjára jellegzetes dolgok igazak itt is.

Kite felvétel

Alapvetően ez egy üdülő övezet, a környező üdülők lakói járnak ide, de szeles időben nem nézi senki rossz szemmel a sportot, általában el is tűnnek az emberek a beach-ről. Ennek ellenére is elég kevés a hely, a felszerelés felvételére.

Mi már a parton szoktuk felvenni az ernyőt, úgy, hogy az a két épület közöttről induljon. Kezdőknek a vízről felvételt, vagy a másik 2 spotot ajánljuk, ott nincsenek fák, és több a hely.

Víz

A déli part sekély kb. 300-600 méterre a parttól. 50-140 cm a mélység egy jó darabig. Mivel általában on-shore-ban csúszunk, ritkán kerülünk mélyvízbe. Hydrofoillal hátrány, hogy sokat kell begyalogolni.

A tó alja iszapos, egész jó minőségű, nem olyan sikos mint a Fertő-tónál meg a Velencei-tónál. Az éles dolog is kevés a vízben, szóval cipő egyáltalán nem fontos.

A víz felülete általában kis hullámos. Szerencsés esetben kialakulnak hosszabb hullámok is. Olyasmi mint Sóstón az öbölben.

Szél

Alapvetően a szél a hidegfrontokkal érkezik ide. Északi, Észak-nyugati szeleket eredményez. Leggyakrabban 1 naposak, de szerencsés esetben akár 3 napig is tartanak. Előrejelzés alapján érdemes ide jönni.

Keleti szél ritkán fúj, de akkor is jól használható.

Déli szélben nem érdemes ide jönni. A part felől jövő szél nagyon pöffös, még a magasságot is nehéz megtartani. Foillal esetleg összejöhet, de akkor meg a mélyvízig ki kell menni.

Ha a szél nagyon nyugati, akkor a hegy meg tudja kavarni azt, érdemes lehet Fenyvesre átmenni.

A legjobb szelek áprilistól májusik és szeptembertől októberig vannak. Nyáron a melegben van, hogy 2 hétig szinte semmi nem fúj.

Szél előrejelzés

A Balatonon nagyon jó kiteozni. Ha szeretnél csúszni, akkor viszont az előrejelzést kell figyelned.

A Windgurun vagy a Windfinderen Fonyódot kell keresni. Ha legalább 2 csillagot mutat, akkor biztosan fogsz csúszni. 1 csillagban is jó esélyed van itt.

Élet az AEndorphin Beach-en

2018 óta a Balaton Átevezés Afterpartyt rendezi meg az AEndorphin csapat itt. Más néven AEndorphin Fesztiválnak nevezik. Érdemes benézni, mert nagyon nagy élet van.

AEndorphin Fesztivál (2018)
AEndorphin Fesztivál, RRD sátor