Ice Board Blade bemutató, avagy kitesurf jégen (icekite)

In Deszka, Snowkite by adrenalinsportokLeave a Comment

Magyar kiteosnak, Taller Robinak (Trawe-nek) van egy igazán izgalmas saját gyártmányú kiteos terméke, ami kereskedelmi forgalomban is kapható. Úgy nevezik, hogy Ice Board Blade. Miről is van szó?

Az Ice Board Blade lehetővé teszi, hogy a landboardozás érzését átéld jégen. Korcsolya helyett deszkával tudsz jégen kiteozni, ha a pengéket landboardodra felszereled.

Tesztnap

A tél végén Trawe meghívott, hogy teszteljem le a termékét, és csináljunk egy kis filmet róla.

Sajnos a kondíciók nem voltak már túl jók.

  • Volt néhány cm könnyű hó a jég tetején.
  • A jég már olvadozott.
  • A szél is nagyon gyenge volt.

Azonban mi úgy döntöttünk, hogy nem várunk, félő volt, hogy teljesen elolvad a jég, és csak következő évben tudjuk majd kipróbálni.

Annyit érdemes tudni, hogy sok időt nem töltöttem előtte jégen kiteozással. Összesen kb. 6-8 alkalmat mentem sível és korival. Készült egy-két jó videó még korábban ezekről:

Csomag tartalma

Az Ice Board Blade-et kb. 190 euróért vásárolhatjuk meg. A csomagban lényegében 4 megmunkált rozsdamentes penge található. Nagyon erősnek tűnnek. Ezeket bármilyen gördeszkának a kerekei helyére fel tudjuk szerelni. Trawe már kísérletezett longboarddal is, így strapless tudott menni. A leglogikusabb, ha egy landboard kerekeinek a helyére szereli feljük fel. Így a deszka ideiglenesen konvertálható jég kompatibilissé.

A csomagban található továbbá egy gumiszalag, amivel a pengéket lehet a deszka alsó oldalán összekötni. Ennek a lényege az, hogy a pengék nem tudnak eltekeredni teljesen, mint egy kerék. Éppen csak annyira, hogy az apró göcsörtöket a jégen simán vegye a deszka. A szalagnak köszönhetően a a pengék mindig éllel lefelé állnak ugrás közben is. Így lehetővé teszik, hogy landoláskor egyből továbbcsússzunk.

Érdemes még beszerezni cipőnk talpára valamilyen tapadást segítő eszközt. Ha megkéritek Trawe-et, biztosan küld nektek egyet.

Ennek az a lényege, hogy amikor kilépsz a deszkából, akkor a jégen nem húz el az ernyő. Ha simán cipőben állnál erősebb szélben, akkor nem tudnál egyáltalán ellentartani az ernyőnek. Viselése teljesen kényelemes, bármilyen cipővel kompatibilis.

Íme Trawe videója a doboz tartalmáról és angol tudásáról.

Benyomások

Érdemes tudni, hogy összesen egyszer landboardoztam, így ez a landboardra emlékeztető eszköz ezért tűnhetett furcsának, így első használatnál.

Kötés

A kötés a landboard eredeti kötése volt, aki már landboardozott tudja, hogy mire számítson. Nekem, aki általában vízen nyomom nagyon furcsa, hogy nem tartja a lábamat annyira mint a papucs egy twintip deszkán. Volt, hogy ugrásnál kiléptem belőle.

Nekem még az is furcsa, hogy a stance-em nagyon kicsi. Azaz a terpesz sokkal kisebb mint egy twintip vagy snowboard deszkán. Gondolom, hogy aki rendszeresen landboardozik, annak ezek teljesen megszokott dolgok.

Pengék

A pengék nagyon masszívak, úgy működnek, mint a kori élei, nagyon jól vágják a jeget. Mivel nem vagyok túl tapasztalt és még hó is volt a jég tetején power braket nem tudtam csinálni, de Trawe-ről már láttam olyan videót, ahol megcsúsztatja a deszkát.

Stabilitás

A deszka amivel teszteltem, lágyabb függőkkel volt ellátva, így max. 80 kg-os ridereknek ajánlják. Én kb. 95 kg voltam, ezért nagyobb sebességnél elég instabilnak éreztem. Főleg nagyobb szélben lenne így. Trawe azonban már mért 71 km/h sebességet is ugyanazzal a deszkával, ami elég bíztató.

Először egy 10.5-ös tube ernyővel mentem. Amikor megszoktam, akkor egy 15-ös softra váltottam. Azzal már komolyabbakat is tudtam ugrani. Teljesen jól lehett krajcolni ugrás előtt. Lentebb a videóban láthattok is pár ugrást.

Összegzés

Nekem a korival az ice-kite jobban bejön, pedig korival sem vagyok egy ász. Jobban tetszik, hogy nagyobb sebességet lehet elérni korival, így jobb a freeride élmény, ami jégen fontosabb. Kétlem, hogy itt akar bárki beadni egy Slim-et.

Abban viszont biztos vagyok, hogy egy csomó lehetőség rejlik ebben a deszkában.

  • Kezdők számára talán szimpatikusabb. Bármikor kiléphetnek a deszkából és meg tudnak állni. Nem úgy mint korival, főleg ha azzal is kezdő valaki.
  • A landboard szerelmeseinek kötelező kellék. Hasonló élményt nyújt.
  • Talán több a freestyle lehetőség a deszkában. Korival is ugrunk pár nagyobbat, és be lehet adni forgásokat. Itt viszont majdnem az összes deszkás trükk adható (boardoff és darkslide is)

Videó

Készítettünk egy videót is a tesztnapról. Nagyjából elmondjuk benne a tudnivalókat a deszkáról. Látszik használat közben, illetve pár izgalmas trükköt bead Balala korival.

Linkek