• Minden reggel nézed az időjárást és a széljelentést?
  • Sosem akarsz lemaradni a legtutibb szélről?
  • Kitesurfözöl vagy Windsurfözöl? Esetleg vitorlázol?
  • Tudni akarod, hogy mikor és hol érdemes csúszni?
  • Unod, hogy 10 különböző oldalt kell megnyitni a mobilodon, hogy biztosan tudd érdemes-e megindulni?

A Magyar Szél Előrejelzés Dashboardot neked találtuk ki!

Megoldottuk, hogy a különböző időjárás modellekre épülő, legnépszerűbb hazai szél előrejelzéseket egy oldalon gyorsan áttekinthesd.

Most ezen az oldalon az általunk támogatott összes szél előrejelzést látod, de ha szeretnéd bekonfigurálhatod úgy, hogy csak a számodra érdekesek jelenjenek meg. A jövőben bővülni fog az elérhető modellek listája. Te magad is kérheted, hogy mi kerüljön fel ide.

Magyar szél előrejelzések

Időkép szél

Az aktuális magyar szélhelyzetet mutatja. Én szeretem látni, hogy éppen mennyi fúj. Sok mérőállomás magasan van, így jóval többet mutat mint amennyi a vízen lesz. Sőt az is megtévesztő lehet, hogy ez valójában az elmúlt egy óra maximumát mutatja. Így egy erős pöff be tud csapni minket. Ha sokszor nézzük, akkor azért a heurisztikákra rá lehet jönni. Én 90kg-al akkor tudok csúszni nagyernyővel Velencén, ha az ottani mérőállomás 40 km/h feletti értéket mutat. 60-tól kisernyő esélyes. Gyakran azt is lehet látni, ha érkezik a szél. Fertő tónál már 60+ van, akkor lehet sejteni, hogy lassan betör az országba a hidegfront. Ha Balcsin vagyunk, akkor ideje kikérni a számlát a lángososnál és kezdeni szerelni.

Kódja: idokep-szel

Forrás: https://www.idokep.hu/szel

Sajnos az időkép széltérképet nem tudjuk behúzni ide, így helyette a met.hu-s 10 percenkénti átlagos szélerősség adatok ajánlom. Kódja: met-10-perc-atlag

10 percenkénti átlagos szélerősség adatok.

Az aktuális magyar szélhelyzetet mutatja. Én szeretem látni, hogy éppen mennyi fúj. Sajnos az időkép széltérképét nem tudom integrálni ebbe az oldalba újonnan, így most ez van helyette. Sok mérőállomás magasan van, így jóval többet mutat mint amennyi a vízen lesz. Az időkép szél térképéhez képest az előny, hogy itt 10 perces szél átlagok vannak (így kisebb érték is elegendő lehet csúszáshoz). És egy hosszabb folyamatot is végignézhetünk. Gyakran azt is lehet látni, ha érkezik a szél. Fertő tónál már 60+ van, akkor lehet sejteni, hogy lassan betör az országba a hidegfront. Ha Balcsin vagyunk, akkor ideje kikérni a számlát a lángososnál és kezdeni szerelni.

Kódja: met-10-perc-atlag

Forrás: https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/megfigyeles/szel/

Balaton széltérképe

Az 'időkép szél'-hez hasonlóan ez is az aktuális értékeket mutatja. Azonban ez csak a Balatonnál.

Kódja: balaton-szelterkep

Forrás: https://www.idokep.hu/szel/balaton

Arome

A met.hu zseniális térképes AROME modellre épülő rövid távú előrejelzése. Nekem ez a kedvencem. Ha a windgurun látszik valami érdekes szombatra, akkor pénteken itt szoktam megnézni a "részleteket". Ez alapján el lehet dönteni, hogy mennyire lesz erős a szél, valamint azt, hogy hol lesz a legerősebb. 20kmh fölötti átlagos szélsebességre érdemes már felfigyelni, főleg ha sárgás szín is jelölve van a térképen. Sötétebb sárga és narancssárga / piros színek esetén a kis ernyő is biztosan elő fog kerülni. Sötét piros szín esetén elég extrém idő várható. Ha csak zöld színt látunk, akkor lehet érdemes mozdulni, ha nagy terület van lefedve ezzel és a széllökések térképen is jót mutat. Kis szerencsével ez egy kifújt stabil szél lesz. Gyakorlásra alkalmas. Ha a zöld terület kicsi, akkor jó eséllyel csak a pöffökön fogsz tudni csúszni, vagy még azon sem

Zivatar érkezése előtti szelek megcsúszása esetén érdemes lehet a csapadék érkezését is figyelni. Ha elkezd esni, már valószínűleg nem fog fújni. Vagy fúj, de villámlás vagy jégeső kíséri.

Kódja: arome

Forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/AROME/

Windy - Magyarország (ECMWF)

Itthon nem annyira elterjedt Windy.com szolgáltatása. Több időjárási modellt támogat. Az oldalunkon egyelőre csak az ECMWF érhető el. A siklóernyősök javasolják az ehhez hasonló térképes előrejelzéseket, mert így nem egy gfs celláról kapunk csak információt, hanem nagyobb, átfogóbb képet kapunk a helyzetről. Nekem az a tapasztalatom, hogy kiteozáshoz elegendő erősségű szeleknél nem annyira lényeges a teljes kép. Ha a windguru 3 csillagot mutat, akkor elég biztos, hogy csúszni fogok. Persze nem árt egy nagyernyőt is vinni, hátha nagyon mellé lő.

Kódja: windy-hungary

Forrás: https://www.windy.com/?47.134,19.677,7

Windy - Nyugat-Magyarország (ECMWF)

Azonos a 'Windy Magyarország (ECMWF)' -el. Azonban aki Budapesten él, annak érdemes lehet inkább ezt beállítani, ha csak a Velencei-tóra, Balatonra és Fertő-tóra jár, mert azok nagyobban látszanak, mivel csak a nyugati országrész látható.

Kódja: windy-west-hungary

Forrás: https://www.windy.com/?47.283,17.704,8

Automaták

Az 'időkép szél térkép' automatáinak pillanatyni adatai. Sokan nem szeretik a széltérképet, mert az az elmúlt 1 óra maximumát mutatja, ami valóban tud csalóka lenni. Ez a pillanatyni szelet mutatja. Rápillantva átfogó képet kaphatunk az ország helyzetéről. A gárdonyi automata a Hotel Nautisnál van.

Sajnos előfordul, hogy néhány automata elromlik. Esetleg jelezzétek, megnézem, hátha nálunk rossz valami, de gyakoribb, hogy az automaták elromlanak / leállnak / beragadnak / lemerülnek.

Kódja: automatak

Forrás: idokep.hu automatái

Gárdonyi automata szélmérései

A gárdonyi szél automata mérési eredményeit mutatja. A Hotel Nautis-nál van. Talán ez a leghasználhatóbb a pillanatnyi helyzet áttekintésére, mivel látjuk, hogy a szél erősödik-e vagy gyengül, vagy azt, hogy mennyire pöffös.

Kódja: automata-gardony-history

Forrás: www.idokep.hu/automata/vitalhotelnautis

Gárdonyi automata szélerősség mérései

Siófoki automata szélmérései

A siófoki szél automata mérési eredményeit mutatja. Talán ez a leghasználhatóbb a pillanatnyi helyzet áttekintésére, mivel látjuk, hogy a szél erősödik-e vagy gyengül, vagy azt, hogy mennyire pöffös. Ha hosszan nullás értéket látunk, akkor az az automata hibáját jelentheti.

Kódja: automata-siofok-history

Forrás: www.idokep.hu/automata/club218live_szelero

Siófoki automata szélerősség mérései

Windguru - Velence (GFS27)

Az itthon talán legnépszerűbb WindGuru következik. Az elterjedt GFS model az alapértelemezett rajta. A kite-ozáshoz szükséges szeleket jól jelzi előre. Ha más hétvégi program miatt a hőmérsékletre vagy csapadékra vagyok kíváncsi, akkor is gyakran ezt nézem.

A tapasztalataim azt mutatják, hogy előfordulhat, hogy a windguru-n egy gyenge 10 csomó látszik csak, amire ő még 1 csillagos értékelést sem ad. Valójában azért befúj egy gyakorlásra alkalmas szellő néhány órára. Nyáron már olyan is volt, hogy a windgurun abszolút semmi nem látszott, az AROME is csak halvány pirosat mutatott, de fél órát lehetett azért csúszni. Természetesen ezt csak akkor csúszható meg, ha a tónál vagyunk és legalább egy viharjelzés miatt felfigyelünk erre a lehetőségre. Sajnos az ellenkezője gyakoribb, azaz 1 csillagos értékelés esetén nem fúj semmi. Az AROME modell ilyenkor hasznos. Én alapvetően akkor szoktam lemondani más programokat, ha legalább 2x3 órás intervallumban 2 csillagot látok.

Olvasd részletes írásunkat a Velencei-tóról.

Kódja: windguru-velence-gfs27

Forrás: https://www.windguru.cz/214

Windguru - Sóstó (GFS27)

A Windguru jellegzetességeit itt már nem részletezném külön. A hazai kitesurf mekkájához tartozó GFS27 előrejelzés.

Kódja: windguru-sosto-gfs27

Forrás: https://www.windguru.cz/3238

Windguru - Fonyód (GFS27)

A Balaton nyugati medencéjében jelentkező légmozgások előrejelzésére lehet alkalmas. Gyakran itt erősebb szél van mint a keleti medencében. Érdemes lehet ellátogatni az AEndorphin Beach-re.

Kódja: windguru-fonyod-gfs27

Forrás: https://www.windguru.cz/183988

Windguru - Fenyves (GFS27)

A Balaton nyugati medencéjében jelentkező légmozgások előrejelzésére lehet alkalmas. Gyakran itt erősebb szél van mint a keleti medencében. Talán még Fonyódnál is erősebb szél van, mert Badacsony és Szigliget között felgyorsul a szél.

Kódja: windguru-fenyves-gfs27

Forrás: https://www.windguru.cz/13662

Windguru - Fertőrákos (GFS27)

A Fertő-tó magyarországi spotja. A local-ok az északi szeleket is csússzák, de déliben érdemesebb idejönni. Amióta itt építkeznek, már mindenképpen Breitenbrunn-t jobbnak gondolom. Ugyanaz a szél fúj ott is, csak stabilabb. Fizetni mindkét helyen kell szezonban. Mindkettő lezárásáról / átépítéséről hallottunk már kósza híreket.

Kódja: windguru-fertorakos-gfs27

Forrás: https://www.windguru.cz/235

Windguru - Breitenbrunn (GFS27)

Budapesttől még mindig elérhető távolságra a Fertő-tó osztrák részénél. Déli szélben használható. Nagyon kifújt szél tud lenni. Kb. áprilistől októberig fizetős. Osztrák autópálya matrica nélkül is megközelíthető

Kódja: windguru-breitenbrunn-gfs27

Forrás: https://www.windguru.cz/151857

Windguru - Podersdorf (GFS27)

Budapesttől még mindig elérhető távolságra a Fertő-tó osztrák részénél. Északi szélben használható. Kb. áprilistől októberig fizetős. 5-6 euró + egyszer 10 euróért meg kell venni a lycrát. Osztrák autópálya matrica nélkül is közelíthető. Sok front eléri Podo-t, ami a többi tavat már nem, így jóval gyakrabban csúszható.

Kódja: windguru-podersdorf-gfs27

Forrás: https://www.windguru.cz/545840

Windguru - Hármashatár-hegy (HHH) (GFS27)

Budapest szélén található. Siklóernyőzésre és snowkiteozásra alkalmas spot. A havat is jól jósolja télen.

Kódja: windguru-hhh-gfs27

Forrás: https://www.windguru.cz/23114

Windguru - Nyéki-tó (GFS27)

Érdemes figyelni az előrejelzést erre a tóra is, mert egyre gyakrabban előfordul, hogy az országban csak itt fúj egy tök jó északkeleti szél. Részletes infok a spotról.

Kódja: windguru-nyekito-gfs27

Forrás: https://www.windguru.cz/19738

Windguru - Tisza-tó (GFS27)

A szél itt hasonló mint a Nyéki-tavon, de mostanában többször itt volt erősebb. Inkább windsurf spot, mert kite-tal nehézkes a bejutás, de hallottam hallottam olyat, hogy az abászdalóki standrnál a google street view-n is látható vezetéket - amely eddig megakadályozta a bejutást - áttelepítették a föld alá. Így már kite-tal is könnyebb a bejutás

Kódja: windguru-tiszato-gfs27

Forrás: https://www.windguru.cz/339

Windguru - Szentes (GFS27)

Itt még nem voltam, de állítólag egyre nagyobb az élet a termál tavon, így nem maradhatott ki a dashboardról.

Kódja: windguru-szentes-gfs27

Forrás: https://www.windguru.cz/4853

Windguru - Nin (GFS27)

Ha már nagy az aszály itthon, akkor gyakran nézegetjük a horvátok spotjait. Ha befúj a Bora, akkor érdemes lehet néhány napra kimenni Nin-be. Azért, hogy biztosan ne maradj le a következő Boráról add hozzá ezt is a kedvencei közé. Készítettünk egy részletes leírást a nini kite spotról.

Kódja: windguru-nin-gfs27

Forrás: https://www.windguru.cz/22206

Windguru - Liznjan (GFS27)

Ha itthon nem fúj a szél, akkor ez a spot is szóba kerülhet. A Bora általában még erősebb itt mint Nin-ben. Főleg windsurfösöknek ajánljuk ezt a spotot. Készítettünk egy részletes leírást a liznjani spotról, hogy megismerd.

Kódja: windguru-liznjan-gfs27

Forrás: https://www.windguru.cz/208246

Konfigurálás

Ahhoz, hogy mindenki személyre tudja szabni a szél előrejelző dashboard nézetét konfigurálható ez az oldal. Lássuk mit is jelent ez:

A böngésző url címsorában most ezt a címet látod jó eséllyel: https://adrenalinsportok.hu/magyarorszag-szel-elorejelzes/. Úgy lett elkészítve az oldal, hogy ha a címsorban a weboldal címe mögé írunk kódokat, akkor csak a számunkra lényegeseket látjuk. Az alábbi módon: https://adrenalinsportok.hu/magyarorszag-szel-elorejelzes/?o1=arome&o2=idokep-szel

A lenti lenyílók segítségével bekonfigurálhatod az oldalt, nem kell ilyen furcsa kódokat írnod. Szimplán válaszd ki, hogy mely szél előrejelzőket szeretéd látni, és hogy milyen sorrendben. A generált linket pedig elmentheted a könyvjelzőid közé, így bármikor könnyedén megnyithatod újra. Ha változtatni szeretnél, akkor újra ezt az oldalt kell megnyitnod.

Láttunk sok szél előrejelzést. Kérdés lehet, hogy most akkor melyikeket nézzük, hogyan konfiguráljuk fel megunknak a dashboardot. Íme néhány ötlet:

  • Aktuális szélhelyzetet mindig jó látni. Széltérkép, vagy automaták.
  • Szerintem az AROME kihagyhatatlan
  • Minden olyan WindGuru spotot érdemes felrakni a személyre szabott dashboard-ra, amire van esély, hogy elmész.
  • Nem kell mindent felrakni, mert az az oldal betöltésének sebességét lassítja

Íme az általam preferált link: https://adrenalinsportok.hu/magyarorszag-szel-elorejelzes/?o1=met-10-perc-atlag&o2=automata-gardony-history&o3=automata-siofok-history&o4=arome&o5=windguru-velence-gfs27&o6=windguru-sosto-gfs27&o7=windguru-fonyod-gfs27&o8=windguru-podersdorf-gfs27&o9=windguru-nyekito-gfs27&o10=windguru-szentes-gfs27&o11=windguru-nin-gfs27

Miután ezt a linket megnyitottam, elmentettem a könyvjelzők közé, így bármikor gyorsan meg tudom újra nyitni. Akár telefonon is.

A Te személyreszabott dashboard-od URL-je:
https://adrenalinsportok.hu/magyarorszag-szel-elorejelzes/

1. helyen megjelenített:
2. helyen megjelenített:
3. helyen megjelenített:
4. helyen megjelenített:
5. helyen megjelenített:
6. helyen megjelenített:
7. helyen megjelenített:
8. helyen megjelenített:
9. helyen megjelenített:
10. helyen megjelenített:
11. helyen megjelenített:
12. helyen megjelenített:
13. helyen megjelenített:
14. helyen megjelenített:
15. helyen megjelenített:
16. helyen megjelenített:
17. helyen megjelenített:
18. helyen megjelenített:
19. helyen megjelenített:
20. helyen megjelenített: