Kitesurf

In Kitesurf by adrenalinsportokLeave a Comment

Ha valaki még sosem hallott erről a sportról úgy magyaráznánk el neki, hogy ez a sport vízen végezhető. Egy wakeboard szerű deszkán állva egy 23 méteres zsinóron lévő ernyő húz, melyet a szél hajt. Valahol a wakeboard, siklóernyő, windsurf és surf keveréke ez a sport. Sok különböző ágazata van, hazánkban is 2001 óta űzik ezt a mára már olimpiai számmá választott sportot.

A sport előnye, hogy mindössze egy 135 cm körüli deszka, egy ernyő, melyet hátizsákba össze tudunk hajtogatni, kötélzet és trapéz kell hozzá. Így az autó csomagtartójában kellemesen elfér, vagy repülőre is sportfelszerelésként könnyedén fel lehet adni.

A sport hazánkban is tanulható a Balatonon és esetleg a Fertő tónál. Ha valaki már elsajátította az alapokat, akkor számos másik vízfelületen is van lehetősége kiteozni. Velencei-tó, Nyéki-tó, Szentesi Termál-tó.

Kitesurf oktatás

A sporthoz nem kell semmilyen vizsga. Bárki vásárolhat felszerelést és űzheti a sportot, de tanfolyamon érdemes ezt a sportot tanulni, mert az alapvető biztonsági tudnivalókat úgy lehet a legjobban elsajátítani. Egy tanfolyam ára itthon kb. 80-120 Ft, melyhez a felszerelés is biztosítva van. Tanulóként könnyen kárt tehetünk a felszerelésben is.

Itthon több forgalmazónak van iskolája is. Szerveznek külföldi tanfolyamokat is, de vannak oktatóik, akik a hazai vízeken is át tudják adni a tudást.

Egy tanfolyamon megismered majd a felszerelést és az alapvető tudnivalókat. Majd 1-2 órán keresztül az ernyőkezelést gyakorlod. Ez után már komolyabb manővereket kell vízen végrehajtani, még a deszka nélkül. Ha kellő magabiztossággal irányítod az ernyőt és a body-drag nevezetű gyakorlatokban a kb. 9-12 négyzetméterű ernyő erejét kezded megszokni (kb. 5-6 óra után), jöhetnek a deszkára állási kísérletek. Ez nagyban függ az ügyességtől. Wakeboardos, snowboardos tapasztalat előny. Egy tanfolyam általában 10-12 óra (3-5 alkalom) után véget ér. Eddigre valaki már magától tud gyakorolni. Idő kérdése és meg tud majd siklani a vízen, valamint a krajcolás is sikerülni fog.

A krajcolás azt jelenti, hogy úgy tud valaki csúszni a deszkán, hogy a szélhez képest nem sodródik. Így lényegében megállás nélkül tud ide-oda csúszni, nem kell a szél felé sétálnia sosem.

A kitesurföt 60 év felett is el lehet sajátítani. Külöldi iskolákban pedig már egész fiatal gyerekek is edzenek. Az itthoni körülmények közt azért fiatal gyerekeket nagyon óvatosan kell tanítani.

Ágazatok

Elsőként mindenki wakeboard szerű, úgynevezett twintip deszkával tanul meg csúszni. Lényegében freeride-nak nevezzük, hogy a rider ide oda csúszik.

Ha valaki legyőzi a kezdei nehézségeket, elér egy középhaladó szintet, akkor nagyon könnyű tovább fejlődni, új lehetőségek nyílnak ki az illető előtt. Megtanulhat különböző stílusú ugrásokat, vagy valamilyen direkcionális, hullám vagy foil deszkával tanulhat meg kiteozni.

Röviden bemutatnánk a szakágakat. Tudni kell, hogy a trükk alapú (freestlye) jellegű ágazatok besorolása picit képlékeny, de próbálunk egy jó áttekintést adni.

Old-school freestyle, big air / air style

Ez az egyik legnépszerűbb irányzat. Lényegében magas ugrásokról van szó, mely során a rider forgásokat (roll), deszka érintéseket (grab), deszka levételeket (board off) hajt végre.

A big air versenyeken a cél az extrémitás. Minél magasabban, minél adrenalin dúsabb mutatvány végrehajtása. A kiteloop és a sent handle pass-ek is ide tartoznak. Több kiakasztott (unhooked) trükk is ide tartozik.

Air style-nál jellemző, hogy a rider szigrúan olyan trükköket hajt végre, ahol az ernyő a trapézhoz van rögzítve (hooked-in). Itt főleg a fentebb említett old-school trükkök dominálnak.

Egy versenyen általában definiálják, hogy milyen stílusú trükköket kell végrehajtani a versenyzőknek. A legkiemelkedőbb big air verseny a Red Bull King of the Air, mely Cape Town-ban kerül minden évben megrendezésre.

New-school freestyle, wakestyle

A sport fejlődésével technikásabb trükkök jelentek meg, melyek a wakeboardból merítettek ötleteket. Ezeknek a trükköknek a végrehajtása úgy történik, hogy a rider ideiglenesen leakasztja magát az ernyőről, azt csak karból tartja (unhooked). Ugrás közben pedig gyakran a háta mögött adja át a bárt egyik kézből a másikba (handle-pass).

Az ugrás ezeknél a trükköknél nem az ernyő mozgatásával történik, hanem simán a sebesség, ugrássá való átalakításából (pop), úgy mint a wakeboardnál.

Jellemzően ezt a stílust akkor kezdik el tanulni, ha már van gyakorlat az old-school irányzattal, de szinte lehetetlen összehasonlítani egy bonyolult new-school trükköt és egy izgalmas old-school trükköt nehézségileg.

Ezeknél a trükköknél a riderek jellemzően nem papuccsal (strap) használják a deszkát, hanem csizmával (boots) rögzítik magukat a deszkához. Ez olyan mint a wakeboard kötés, nagyobb stabilitást biztosít. Van aki a big air-hez is ezt használja.

A legkomolyabb ilyen verseny a GKA (Global Kiteboarding Association) Freestyle versenysorozat. Korábban a WKL (World Kiteboarding League) Elite League, még korábban a PKRA szervezte a világbajnokságnak számító versenysorozatokat.

Parkstyle

A wakestyle alágaza még a parkstyle, ahol a wakeboardban jellemző elemek is megjelennek a vízen. Ugratók (kicker) és megcsúszható csöveg (slider) színesítik a trükköket.

Race kiting, pálya verseny

A vitorlás szövetségek komolyabb történelmének köszönhetően a pályaversenyzés is nagy verseny kultúrával rendelkezik.

Vannak távolsági versenyek, ahol 4 mérföldet vagy még többet kell egy irányba, majd visszafelé megtenni. Vannak háromszög és ötszög alakú pályák is, ahol sokkal több forduló színesíti a versenyt. Az utóbbi időben még a twin-tip racing speciális pályaverseny is elég elterjedt lett, mely a snowbaordos boarder-cross-hoz hasonlít.

Jellemzően direkcionális deszkát használnak a versenyzők. Ez a windsurf deszkákhoz hasonlít inkább. Nagyobb űrtartalmúak ezek a deszkák, mint a twin-tip deszkák, és fordulónál a versenyzőnek meg kell maga alatt fordítania, hogy a másik irányba is tudjon haladni. Jellemző még, hogy soft cellás, a siklóernyőkre jobban hasonlító ernyőkkel végzik ezt az ágazatot, mert azoknak a krajcolási képességük jobb.

Foil racing

A foil egy speciális szárnyas deszka. A deszkán egy kb. 90 cm hosszú mast található, mely a vízbe van leeresztve. A mast végén egy szárny található, így lehetővé teszi, hogy a vízbe csak a szárny érjen be, a deszka a víz felett repüljön.

Foil deszkákkal freerideolni is nagy élmény, mert tempósan lehet haladni akár a szél felé is. Az utóbbi időben a foil pályaversenyzés (formula racing) nagy ütemben terjed. A 2024-es olimpián pedig már lesz ilyen versenyszám.

Twin-tip racing

Ezt az ágazatot is nemrég próbálták felfuttatni. Ifjúsági olimpián versenyszám volt. Tube ernyőkkel és twintip deszkákkal, hátszeles, cikk-cakk-os, akadályokkal tüzdelt pályán, versenyeznek.

Strapless

Hagyományosan ezt nevezik a kitesurf-nek, a többi inkább kiteboarding, de ma már kitesurfnek neveznek mindent. A strapless-ben a rider nincs rögzítve a deszkához. Egyszerűen valamilyen csúszásgátló rétegen áll, úgy próbálja meg minél jobban megszelídíteni a deszkát. Két fő irányzata van, a hullám surfözés (wave kitesurfing) és az ugrálós trükközős (strapples freestyle).

DCIM102GOPRO

Wave kitesurfing

Hazánkban ez az ágazat nem túl jól végezhető, mert nincsenek erre alkalmas hullámok, azonban a világban találhatók olyan helyek, ahol több méteres hullámokon csúszhatnak a riderek.

Hasonlít a sima hullám szörfhöz, azonban itt az ernyőt használják arra, hogy megközelítsék a hullámokat.

Egy jó hullám ernyőnek könnyen elvehető az ereje, így amikor a hullámot lovagoljuk, akkor teljes egészében arra tudunk figyelni.

A GKA-nak van Strapless Kitesurfing versenysorozata, ahol több állomáson is csak wave riding-ra kapják a versenyzők a pontokat.

Strapless freestlye

Hasonló hullám deszkával történik. Ha valaki kizárólag strapless freestlye-t nyom, akkor egész könnyű deszkával szokás ezt végezni, hogy könnyebben megtartható legyen a deszka egy kézzel, ugrások közben.

Egy ügyes kiteos sík vízről vagy kisebb hullámokról is egész magasra tud felugrani egy kötés nélküli deszkával. Ezek nagyon nehéz trükknek számítanak. A GKA versenyein azonban tripla forgásokat és handle pass-t is láttunk már.

Hydrofoil

A race kitingnál már említettük a szárnyas deszkákat. Az ötlet már régi, azonban a technológia fejlődésével mostanában lettek elérhető áron a karbon technológiás szárnyak, és most kezdik sokan megtanulni a sportot.

Ha már valaki tud középhaladó szinten kiteozni, akkor új kihívásnak fog számítani egy foil deszkával való csúszás megtanulása.

Előnye, hogy kisebb szélben is már lehetséges csúszni vele. A twintip freeridehoz szükséges 13 csomó (~20 km/h) helyett itt 6-7 csomó is elegendő lehet.

Hydrofoil-ból is létezik papucsos és strapless változat. Előbbi inkább versenyzéshez, utóbbi inkább ballett szerű trükközéshez. Van olyan is aki ugrani szeret a hydrofoillal. Ez az ágazat most még nagy fejlődéseken megy keresztül.

Snowkite, icekite, landkite, kitebuggy

Kiteozni nem csak a vízen lehet, hanem havon, jégen, földön is. Sível, snowboarddal, korival, mountain-board-dal. Számos lehetőség van. Ezeket a snowkite cikkben mutatnánk be inkább.

Felszerelés

Röviden bemutatnánk, hogy milyen felszerelés szükséges a kitesurfözéshez, hogy kicsit eltájoljuk azokat is, akik most kezdenek bele ebbe a sportba.

Deszka

Mint már említettük, kezdésnek twin-tip deszkával érdemes kezdeni. Ez egy kb. 40x135cm méretű deszka (~80 kg-os rider esetén). Kezdőként olyan deszkával szokás kezdeni, amin két papucs található. Annak segítségével rögzíti a rider magát a deszkához.

A deszka négy sarkánál 4 darab 3-5 cm nagyságú szkeg találáható, mely segíti a deszkát egyenesben tartani, és segíti a krajcolást.

Sok deszkán a két papucs között található egy fogantyú (handle), ami jól jön, amikor kezdőként gyakran leesik a deszka a lábunkról eséseknél.

A deszkák ára általában papucsokkal együtt értendő. Áruk 90-150 ezer forint körül szokott lenni újonnan. Használtan 60 ezer forint alatt kis szerencsével lesz csak jó a deszka tanuláshoz is.

Tanuláshoz érdemes nagyobb méretű deszkákat keresni, mert azok könnyebb megsiklanak.

Ernyő

Rengeteg féle ernyő létezik. Vannak amelyek valamilyen stílusra vannak optimalizálva, és vannak olyanok is, amik egyik stílushoz sem tökéletesek, de mindenes kitenak nevezik őket. Ezekről hosszabban külön cikkben írunk majd, itt adunk egy rövid áttekintést.

Alapvetően vannak tube ernyők és soft ernyők. A tube ernyőkben a belépő élet és néhány kereszt merevítésre szolgáló tube-ot fel kell pumpálni. Ez adja az ernyő merevségét, és azt is biztosítja, hogy a vízről könnyen újraindul az ernyő.

A soft ernyők a siklóernyőkhöz hasonlítanak. A cellákban létrejövő nyomáskülönbség tartja mereven az ernyőt.

Megkülönböztetünk még ernyőket aszerint, hogy 4 vagy 5 zsinóron kell reptetni őket. Manapság a 4 zsinóros ernyők többen vannak. 5 zsinóros ernyők inkább Freestyle ernyők esetén jellemzőek.

A különböző formákból adódóan pedig a különböző stílus irányzatokhoz lehet igazítani az ernyőket.

 • Wave ernyő – direkt hullám lovaglásra tervezve. Fordulékony és jó drift.
 • Freestyle ernyő – jellemzően C formájú ernyők. Jó loop és jó slack.
 • Race ernyő – keskeny, nagy vetített felületű ernyő, nagy széltartománnyal és jó krajcolási képességgel. Sok soft ernyő ide tartozik.
 • Freeride ernyő – hibrid forma, nagy stabilitás.
 • Big Air ernyő – magas ugrásokra és nagy hangtime-ra kiélezve.

Valamint ezek keverékei.

Egy új ernyő ára mérettől függően 280-400 ezer forint. Használtan 8 évnél régebbi ernyőt semmi képpen nem érdemes venni és ha 120 ezer forint alatt van, azzal már biztosan sok lesz a probléma.

Alapvetően különböző szélerősségekre különöző méretű ernyőket használunk. 2-3 ernyővel lefedhető az itthoni széltartomány. Jellemző méret például a 12m és a 8m méret. Így egy 15 csomós szélben már jót csúszhatunk a nagy ernyővel, és még durva viharokban is fogható a kisebb méret. Van akinek egész nagy ernyője is van, például 15m. Ezzel még több gyenge szeles napon van lehetősége csúszni.

Vigyázni kell, mert sok baleset abból származik, hogy valaki túl nagy ernyővel ment be túl nagy szélben. Vagy miközben kiteozott nagy ernyővel, nagyon beerősödött a szél.

Ernyő részei

 • Belépő él: Leading edge. Az ernyő szél felőli éle.
 • Kilépő él: Trailing edge. Az ernyő széllel ellentétes oldali éle.
 • Szárny: Wing. Az ernyő széle. Wingtip a szárny széle.
 • Fő lufi: Fő tube. Az ernyő belépő élénél lévő felfújható tube. Soft ernyőkön nincs tube.
 • Kereszt lufi: Kereszt tube. A fő tube-ra merőleges, merevítésre szolgáló lufik. Van olyan ernyő, amin nincs kereszt lufi, és van olyan is amin akán 5-7 is. Manapság 3 és 5 a leggyakoribb.
 • Bridle: Kantár. Az ernyőn található zsinórzat, melyhez a bárt kell kötni.
 • Szelep: Manapság ugyanazon a szelepen kell felpumpálni az ernyőket, amin leereszteni. Régen volt külön szelep minden kereszttubehoz is.
 • Kupola: Canopy. Az ernyő vékony anyagból készült felülete.

Bár

A bár lényegében az ernyő irányításáért felel. Ez egy 35-60cm hosszú rúd, melyről indulnak a kb. 20-23m hosszú zsinórok az ernyő felé, melyek egyenként több mint 100 kg-ot bírnak el.

A báron található a biztonsági rendszer is, ezért nem érdemes ezen spórolni. Kb. 80-130 ezer forint egy új bár. Használtan is 60 ezer forint alá nem érdemes menni.

Van, hogy egy bár egy másik gyártó ernyőjével is kompatibilis, sőt, egy kis kreativitásal bármely 4 zsinóros ernyő reptethető bármely 4 zsinóros bárral. Azonban a tökéletes teljesítményért erősen ajánlott, hogy az ernyőd azonos márkájú legyen, mint a bárod.

Minél nagyobb az ernyő, annál szélesebb bárt javasolnak hozzá, de 2 közepes méretű ernyő jól reptethető ugyanazzal a bárral. A bár szélessége még adódik a stílus irányzattól is. Wakestyle-ban a rövid bárokat preferálják, big air-ben a hosszúakat.

Bár részei

 • Chicken loop: a trapézba akasztható hurok.
 • Fütyi: Donkey dick. Kis rudacska, mellyel biztosítjuk, hogy a chicken loop ne akadjon ki véletlenül.
 • First release: Safety. A chicken loop tetején található biztonsági rendszer aktiváló. Ennek hatására leggyakrabban az történik, hogy az ernyő és közted már csak egy zsinór lesz feszes, így az ernyő leesik az égről, és 90-100%-ot veszít erejéből.
 • Bár út: Az a zóna, ahol a bárt ki–be tudom tologatni.
 • Trim: Az ernyő permanens gyengítésére szolgáló rendszer. Ha túl erős a szél, akkor meggyengíthetjük az ernyőt. Van olyan, ahol a trim a bár út felett található, és van olyan ahol az alatt.
 • Front lines: Első zsinórok. Hívják még power lines-nak. Azok a zsinórok, melyek az ernyő első éléhez csatlakoznak. A súlyod 70-90%-a ezeken van. Ez van bekötve a trapézba.
 • Back lines: Szélső zsinórok. Hívják még stearing lines-nak, vagy ritkán fékeknek. Ez a két zsinór érkezik a bár két szélébe. Jóval kisebb súly van rajtuk, az irányításért felelnek.
 • Safety line: Jellemzően az egyik front line, mely a first release aktiválása esetén tartja az ernyőt.

Trapéz

Ehhez rögzítjük az ernyőt, így azt nem karból kell tartanunk. Található rajta egy kampó, melybe a chicken loop akasztható.

Kétféle trapéz létezik: derék és ülő trapéz. Haladó szinten egyértelműen a derék trapézt ajánlják. Tanulóknak és freerideozáshoz az ülő trapézt is gyakran használják.

Ára 30-80 ezer forint. Vannak még ennél drágábbak is. Fontos, hogy kényelmes legyen. Ha nem vagyunk kényesek, kezdésnek használtan 15 ezer forinttért is lehet találni.

Neoprén

A fenti felszerelések elengedhetetlenek a kiteozáshoz. Ha nem csak nyáron meleg helyen vagy a Karib-tengeren fogunk csúszni, akkor viszont szükségünk lesz neoprén ruhára, hogy a hideg vízben és levegőn is jól bírjuk.

Léteznek rövid és hosszú neoprének künöböző vastagságban. Nagyon hideg időkre kiegészítők is kellenek: cipő / zokni, csuklya / sapka, kesztyű. Vagy akár száraz ruha.

Minőségben nagy különségek vannak. Egy minőségibb 5/3 körüli hosszú ruha itthon alkalmas lesz áprilistól októberig. Ára 40-80 ezer forint. Ha egy ruha ennél olcsóbb, akkor hidegben biztos nagyon hamar kifagyunk.

Gyakran 2 szám van megadva még egy neoprénnél. Az első szám a testnél lévő anyag vastagságot jelöli milliméterben. A második a végtagoknál lévőt.

Kitesurf hazánkban

Sokan ha hallják, hogy mi kiteozunk egyből megkérdezik, hogy azt mégis itthon hol. Sokakat meglephet, de itthon egész nagy élet van szeles napokon a tavainkon.

Hazai kitesurf élet

Itthon rengeteg facebook csoport található, ahol megy a témázás a sportról és a közelgő szelekről. Egyik legjobb csoport a Wind Alert!

Itthon legtöbben a Balatonnál Szabadisóstóra és Fenyvesre járnak, valamint a Velencei-tó különböző spotjaira. Egy melegebb szeles nyári napon 90-120 ernyőt is számolhatunk egy adott spoton. Januárban egy szeles hétköznapon is előfordul egy-egy spotot 10-15 fanatikus.

Túrák

A kitesurfben az a szép, hogy egyből egy nyaralással is összeköthető, így komoly vállalkozások épültek, melyek kite túrákat szerveznek. Azok száma, akik így járnak kiteozni, és itthon szinte sosem csúsznak, az 1000 főt is meghaladja.

Íme néhány cég, akik rendszeresen szerveznek túrákat itthon:

Versenyek

Bármilyen hihetetlen lehet, itthon még a versenyzésnek is van hagyománya. A szövetség által szervezett országos bajnokságot nyaranta szokták megrendezni Balaton Királyai néven. Voltak évek, amikor szeles hétvége hiánya miatt elmaradt, voltak olyan évek, hogy több százan nézték az eseményt a parton.

Van freestyle verseny, pályaverseny, valamint a Woo-nak nevezett szenzor segítségével mérhető az ugrásmagasság és a levegőben töltött idő, így az utóbbi időben e köré és épült verseny.

A Woo-nak köszönhetően a Surfstation egész szezonon keresztül tartó magasság ugró versenyt is szervezett 2017-ben. Nagy népszerűsége volt ekkor a Woo-nak. Eredmények:
https://leaderboards.woosports.com/kite/bigair?mt=Height&sd=1495238400&ed=1512090000&ht=surfstationbigair2017

Weboldal felépítése

Azt gondoljuk, hogy csapatunknak egész komoly tapasztalata van a kitesurf sporttal kapcsolatban. Van köztünk olyan, aki már több mint 10 éve csinálja a sportot. Van olyan, aki a hazai versenyeket nyerte meg. Nemzetközi versenyeken is voltunk már többen. Van olyan is, aki a világban számtalan helyen járt már és kiteozott. Van aki pedig minden felszerelést igyekszik kipróbálni.

Szeretnénk minél több tudást és tapasztalatot átadni, így létrehoztuk ezen a weboldalon a kitesurf kategóriát, ahol cikkeket olvashatsz. Az egyszerűség kedvéért még alketegóriákat is hoztunk létre: