Balaton Királyai 2019, Kitesurf OB Eredmények

In Hírek by adrenalinsportokLeave a Comment

A magyar Kitesurf Országos Bajnokságra fenntartott szélablak első hétvégéjén sikeresen megtartották a versenyt. Szombaton, melegben, gyenge szélben, 5 versenyszámban rendezték meg a Balaton Királyait. Csapatunk tagjai is aktív résztvevői voltak a versenynek.

Idén Balatonfenyvesen került megrendezésre a futam. Az infrastruktúrát a Vízisport Centrum biztosította. Sajnos az útmunkálatok miatt még a szokásosnál is rosszabban lehetett ernyőt fel venni és leadni, így verseny során többször is előfordult, hogy a körülmények miatt nem cserélt ernyőt 1-2 versenyző. Bár a szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy cserét mégis lehetővé tegyenek. Sajnos egész nap gyenge szél volt, néhol el is állt teljesen, azonban a szervezők megtették a tőlük telhetőt, a versenyek sorrendje is egész jól igazodott a szélhez, így izgalmas versenyeket láthattak azok, akik itt voltak.

Pálya versenyek

Pályaversenyt már régóta rendeznek a Balaton Királyain. Most egy háromszög alakú pálya készült a mólótól a mélyvíz felé kb. 200 méterre, melyet most nem csak hagyományos deszkával (twintip vagy direkcionális), hanem foillal is meg lehetett tenni egy külön versenyszámban.

3 futam, 3 kör futamonként. A helyezésekért járó pontok alapján pedig győztes kirdetésére kerül sor.

 1. hely: 10 pont
 2. hely: 8 pont
 3. hely: 6 pont
 4. hely: 5 pont
 5. hely: 4 pont
 6. hely: 3 pont
 7. hely: 2 pont
 8. hely: 1 pont

Twintip / direkcionális

A gyenge szél miatt nagyobb ernyők kerültek elő. 15m soft és 17m tube ernyők. A twintip futamokat Kómár Zoltán magabiztosan nyerte megfelelő felszerelés választásának köszönhetően. A második helyért Deák Tomi és Füredi Balázs csatázott nagyot.

 1. futam: 1. Kómár Zoltán, 2. Füredi Balázs, 3. Deák Tomi
 2. futam: 1. Kómár Zoltán, 2. Deák Tomi, 3. Füredi Balázs
 3. futam: 1. Füredi Balázs, 2. Kómár Zoltán, 3. Deák Tomi

A végeredmény így:

 1. hely: Kómár Zoltán (28p)
 2. hely: Füredi Balázs (24p)
 3. hely: Deák Tomi (20p)

Számított, hogy ki hogyan tolakodik és ki mennyire rugalmasan alkalmazza a szabályokat. Igazából soha nem gondoltam volna, hogy a pályaversenyzést megszeretem, de messze ez a szám lett a kedvencem az összes versenyszám közül. A 3. futamon 2. lettem Balázs mögött de itt volt az, amikor igazán beleszerettem a pályaversenyzésbe.

Kómár Zoltán

Hydrofoil

Idén először a 2024-es párizsi olimpia miatt már foil versenyt is tartottak. Egyelőre nem sikerült elcsábítani a hazai hydrofoil élet legnagyobb neveit, így Deák Tominak csak Taller Robit kellet a győzelemhez maga mögött hagynia.

 1. hely: Deák Tomi
 2. hely: Taller Robi

A nehézség az volt, hogy a foil versenyt egyből a pályaverseny után tartották a parttól messze. Az előrejelzés szerint gyengülést írtak, de inkább erősödött a szél, így a twintip-es pályaversenyen alkalmas volt ugyan a 17es Emotion ernyő, de a foilról már erősen próbált lerántani az ernyő. Cserére pedig itt nem volt lehetőség. Szerencsére Robi is túl volt ernyőzve, az akadályokat pedig nekem sikerült jobban vennem.

Deák Tomi

Woo verseny

2 éve a Woo által mért ugrások alapján is rendeznek versenyt. Ez egy nagyon egyszerűen megrendezhető verseny, ráadásul érdekes, hogy a versenyzőknek azonos kondíciók közt kell minél nagyobbat ugraniuk. Idén sajnos a big air (magasság) és hangtime (levegőben töltött idő) versenyek alatt volt a leggyengébb a szél, így igazán nagy ugrásokat nem láthattunk, azonban jól kijött itt is a taktika, ernyőválasztás. Látszódott, hogy gyenge szélben milyen típusú ernyők működnek jól.

A magasság és a hangtime versenyszámban azonos eredmények születtek:

 1. hely: Kómár Zoltán (7,6m és 5,1s)
 2. hely: Füredi Balázs (7,2m és 4,9s)
 3. hely: Taller Robi (6,8m és 4,9s)

Freestyle

Ugyan a trükközős versenyszámot rendezték meg elsőként, mert a ridereknek itt a legfontosabb a pihentségük, azonban mégis ezt hagytuk utoljára, mert a szövetség is ezt a versenyszámot tartja az igazi Balaton Királyainak. A legtöbb nézőt is ez a versenyszám érdekli.

A kondíciók nehezek voltak, a szél többször is teljesen aláhagyott. A versenyzők többször is nekifutottak egy ugrásnak, majd a szél gyengesége miatt végül nem ugrották el a trükköt. Taktikailag is nehéz volt a verseny, az járt jól, aki a 7 ugrást minél későbbre tartogatta, így erősebb szélben ugorhatott.

Balaton Királyai 2019 – Dangle Pass (Deák Tomi)

Sajnos idén gyenge szél volt egész nap, a freestlye versenyen néha szinte teljesen el is állt, azonban a versenyzők nagyon jól tudtak adaptálódni a körülményekhez. Néhány sent handle pass-t, KGB-t, board-off-ot és az erősebb pöffökön kiteloopot is láthattunk.

Balaton Királyai 2019 – KGB (Füredi Balázs)

Eredmények:

 1. hely: Fürdei Balázs
 2. hely: Deák Tomi
 3. hely: Feil Kornél

Készült egy rövid videó a freestyle futamról. A felvételeket Honos Bálint készítette. Ugyan nincs minden ugrás levideózva, de ami megvan, az nagyon jó minőségben. Köszönjük.