AEndorphin Kite Games – Egy új kite kupa születése

In AEndorphin by adrenalinsportokLeave a Comment

Szeretnénk, ha a hazai kite életet egy kicsit fellendítenénk ezért szeptemberben megrendeznénk az AEndorphin Kite Gamest Fonyódon. Alapvetően idén egy versenyszám lenne, ami ugrálós, trükközős, amely leginkább az GKA Air Games-re hasonlítana. Néhányatokkal már beszéltünk és érdekli ez a közös jamboree. Egy olyan versenyt szeretnénk, amibe a versenyzőket is bevonjuk, a szabályokat együtt alakítjuk. A versenyre annak is érdemes lesz eljönnie, aki csak a new-schoolt vagy csak az old-schoolt kedveli. A kupa elnyeréséhez viszont mindkettőben jeleskedni kell.

Helyszín

Helyszín az AEndorphin Beach lenne, mert ott megfelelő infrastruktúrát tudunk biztosítani. Áram, kamerák és kite felvételre alkalmas terület is rendelkezésre áll.

Alapvetően az AE HQ spotot lenne jobb használni, de ha sokan leszünk, akkor a keleti spotra toljuk az eseményt, mert ott a be és kimenetel jóval egyszerűbb. Nem járunk úgy mint a Balaton Királyain Fenyvesen, hogy egyszerűbb szendvicset enni ernyővel, mint lerakni és ülve megenni.

Időpont

Szeptember környékén lenne a verseny. Egyértelmű, hogy nyáron jobb a hangulat, mert meleg van és többen eljönnek. Szeptemberben viszont kezdődnek az erősebb őszi szelek, nagyobb az esélye, hogy egy jó 20-25 csomós szélben tudjuk megtartani a versenyt. Arra is jó esély van, hogy annyira még nem lesz hideg, hogy kesztyűben, csuklyában kelljen csúszni, és a parton szétfagyjunk két csúszást között.

A szélablak 4-5 hetet fog magában foglalni. Nem csak hétvégéket, de nem is teljes heteket. A pontos időpontról egyeztetünk a jelentkezőkkel, hogy kinek, hogy lenne jó. Például csütörtöktől vasárnapig 5 héten keresztül.

Verseny menete és Freestyle pontozás

Mint írtuk, a verseny főleg a GKA Air Games-re hasonlítana. Lehetőség szerint erősebb szélben szeretnénk megtartani, hogy látványosabb legyen. Így például ha a szélablak elején ír egy gyengébb 15 csomós szelet, akkor van esély rá, hogy várunk, hátha lesz erősebb 25-30 csomós szél.

Azt szeretnénk ha a kupát olyan nyerné el, aki a legextrémebb trükköket mutatja be, nagy varianciával. Ehhez mind new-school (wakestyle) és old-school (big-air) trükköket is landolni kell. Azért, hogy minél többen eljöjjetek, lenne különdíj legjobb big-air és legjobb wakestyle ugrásért, melyet csak azok nyerhetnek el, akik összesítettben nem kerültek dobogóra. Így biztosan mindenki nagy mosollyal fog hazamenni.

Pontozás

Örökösen probléma szokott lenni, hogy hogyan hasonlítjuk össze a new-school és old-school trükköket. Erre nem lesz szükség, a GKA versenykiírásaiból merítünk. 2 lehetőség van:

Szélerő függvényében változik, hogy a legjobb X ugrásból hánynak kell big-airnek és hánynak kell freestlyenak lennie. Nyilván 3 csillagos szélben nehezebb elvárni, hogy kiakasszon bárki. 1 csillagban viszont a big-air trükkök nehezebbek. Az lenne a jó, ha pont 50-50 százalékban engedné a szél.

Másik lehetőség, hogy fixen trükk kategóriák vannak. Pl. kiteloop, handle pass, regular jump. Ezekből kell mindből fix számú ugrást végrehajtani. Így kikényszerítjük, hogy egyforma jellegű trükköket kelljen csak egymással összehasonlítani. És azt is kikényszerítjük, hogy a variancia nagy legyen. Itt viszont esetleges szélsőséges szélviszonyok nehezíthetik a versenyt.

Szeretnénk, ha limitált ugrási kísérlete lenne a versenyzőknek, de a “7 ugrásból 4 legjobbnál” több teret szeretnénk adni, hogy izgalmasabb trükköket is lássunk, ne kelljen minden áron a tuti biztos ugrásokra támaszkodni.

Menetrend

Jó lenne, ha be tudnánk heat-eket vezetni. Lenne 2 csoport, akik külön versenyeznek, aztán a legjobbak a döntőbe kerülnek. Esetleg egy külön wakestlye és külön big-air rangadó heat is kialakulna azok közt, akik nem kerültek be a döntőbe. Ez persze bonyolítja a szervezést, de majd időközben kialakul.

Az, hogy lesz-e a helyszínen fix bíró, vagy utólag videó bírózunk, az is még képlékeny. Nyílván utóbbi esetben nem lehet heat-eket tartani.

Jelentkezés, szervezés

A verseny teljesen non-profit, szerelemből csináljuk, ezért a lehetőségeink is korlátozottak, szeretnénk a legjobbat kihozni belőle. Első körben felmérnénk, hogy kinek lenne igénye erre, ki jelentkezne versenyezni. Azokkal utána a szabályokat közösen alakítjuk majd ki. Nem akarunk túl sok időt ezzel foglalkozni, de aki szeretne hozzátenni, annak lesz lehetősége. Ha érdekel, akkor jelentkezz:

Az eseményt a Kiteline és az Original Loser támogatja, segítenek ezzel azzal, de jó lenne, ha sokan tennénk azért, hogy ez a verseny minél jobban megvalósulhasson, ezért van egy űrlap, ahol tudod jelezni, hogy mivel tudnál még segíteni. Pl.: mentőhajó, pizzasütés, bíráskodás, stb.

Szponzor

A fenti két támogató mellett még az 1Csepp Pálinka támogatja az eseményt, az utána lévő buli hangulatáról gondoskodik. Ha tudsz valakit, aki akár komolyabb pénzösszeggel is támogatná a versenyt, akkor kérlek mesélj neki a részletekről. Megkereséseket az inf[email protected] címre várjuk. Mediás megjelenést tudunk kínálni.

Ha versenyezni nem szeretnél, de kiteozol, vagy érdekel a kiteozás, akkor is iratkozz fel, mert a hangulat nagy lesz és utána bulizunk.

Jó szelet!