Beach Games Gárdony (Visegrád Kite Cup) eredmények

In Hírek by adrenalinsportokLeave a Comment

Ismét fesztivál hangulat volt a Surfcamping-ben. A 2 napos Beach Games Festival, ezúttal a Snowkite Orava és a Visegrád Funds támogatásával jött létre. Számos program mellett sikerült Big Air kite versenyt tartanunk, amin a II. AEndorphin Kite Games koronáját lehetett elnyerni.

Október 7-8-as hétvége idális volt egy kitesurfös rendezvény tartásához. Szombaton gyenge 8-11 csomós szélben ismerkedhettek a sporttal azok is, akik csak most hallottak róla először. Több hazai disztribútor is kint volt, megmutogatták a legújabb termékeiket (Kiteline, Vento, Reedin, Flysurfer, Ozone, Duotone), volt ingyenes kitesurf oktatás az Ozone Hungary és a TandT sport jóvoltából. Napközben DJ Szkeg, Grasshop és DJ Hege gondoskodott a hangulatról, este pedig hatlamas buli volt. A jó időnek köszönhetően sokan a helyszínen aludtak, akár autóban vagy sátorban.

DJ Hege

Vasárnapra erősebb, kb. 25 csomós északi szelet írtak, ami óramű pontossággal megérkezett. A riders meeting 9:30-kor volt, a futamok pedig 10:30 kor kezdetét vették.

Női Big Air kategória

3 női versenyző volt, így ők egyből egy döntővel kezdhettek. Nagy Eszti és Tahy Kriszti 8m ernyővel vágott neki a versenynek. Eszti bámulatos formában volt, a 7 lehetséges ugrásból csak 1-et bukott. Láttunk tőle dupla backroll-t, dupla frontrollt és boardoff trükköket is. Tahy Kriszti első sorban a wakestyle ágazatot preferálja, de helyt állt itt is, mindkét irányba magas ugrást tudott bemutatni. Így két érvényes ugrást tudott felrakni a táblára az eltérő menetirányú ugrásból adódó „variancia” miatt.

A versenyzők 15 perces heat-ben, maximum 7 ugrási kísérletből, a legjobb 2 ugrás alapján lettek pontozva. A két legjobb ugrás azonban nem lehetett egymás evolúció, azoknak eltérő jellegűnek kellett lennie. Azonban a jobbra és balra végrehajtott trükkök megfelelnek ennek a kategóriának.

II. AEndorphin Kite Games Big Air Női kategória eredmények

Nagyon szuper èlmèny volt szerintem is, annak ellenére is, hogy èn elèggè bevàlasztottam a 6-ossal, nem mindig volt elég a futamomban

Laufer Viki
Laufer Viki

Férfi Big Air Kategória

A fiúknál már 11 versenyző volt, így ők 2 elődöntővel indultak. Onnan lehetett 2-2 ridernek a 4 fős döntőbe továbbjutnia.

Már az elődöntőknél is komoly verseny volt, hogy ki jusson a döntőbe, a 11 versnyzőből 6-an is magabiztosan hajtottak végre kiteloop ugrásokat, a tovább jutók pedig azok voltak, akik kiteloop mellett más összetettebb trükköt is be tudtak mutatni, például one-footer frontroll.

Az ugrásokat az 1 tagú zsűri (Deák Tomi) értékelte Herman Henrik és Honos Bálint segítségével, a BAKL-től átvett pontozási rendszer alapján, amelyet a score.adrenalinsportok.hu oldalon meg lehet tekinteni.

II. AEndorphin Kite Games Big Air Férfi kategória eredmények

A döntő első sorban a kiteloopok csatája volt. Nagy Geri és Harmati Dani is tudott boogie loopot és backroll kiteloopot landolni, azonban Geri valamivel magasabban és stílusosabban hajtotta végre ezeket az ugrásokat. A dobogó 3. fokára Komlódy Adrián állhatott fel, aki sopronból jött és Podersdorfban szokott edzeni. Ő technikailag gyengébb trükköket mutatott be (kiteloop+grab és onefooter), azonban az ugrásainak magasságával lenyűgözte a közönséget.

Nagy Geri

Geri magabiztosan 7-ből 7 ugrást landolt, szépen építette fel a heatet, komoly varianciát is bemutatott. Feltűnhet, hogy a női és férfi kategória nyertesei egy testvérpár. Igen, Nagy Geriék az elmúlt 2-3 évben igazi digitális nomádként utaznak a legszelesebb helykre direkt a big air kategóriára fúkuszálva edzeni. Hónapokat töltenek Cape Town, Tenerife, Tarifa, Brazilia, Egyiptom-ban. Részleteket a vele készített podcast-ban hallhattok.

Kővári Gabó

A nagy meglepetés Kővári Gabó volt, aki csak néhány éve kezdte a kiteozást, azonban annál nagyobb a fanatizmusa, rengeteget edz itthon, és ügyes trükköekt landolt.

A döntőbe ugyan nem jutott be, de Tóth Gellért (Gele) mutatott még be elég összetett ugrásokat, azonban az erős szelekben magas pontszámot elérő kiteloop variációkat ő nem mutatott még be. Gele még nagyon fiatal (18 éves), így várhatóan ő is dobogó esélyes lesz néhány év múlva.

A versenyen Kómár Zoli ugrotta a legmagasabbakat, Flysurfer Soul 10m soft ernyőnek köszönhetően, azonban az elődöntőben egy rossz landolásnál enyhe sérülést szenvedett, így nem folytatta a versenyzést.

Szívesen veszek részt jövőre is hasonló verseny szervezésében. Remélem, hogy néhány év múlva ennek akkora kultusza lesz a versenyzésnek újra Magyarországon, hogy én is ki tudok majd lépni a bírói székből és újra vízen tudom majd nyomni a srácokkal. Szeretném ha a jövőben is a big-air/freestlye irányzatot nyomnánk a legjobban, de nem tartom lehetetlennek, hogy a hydrofoil pályaversenyeket is tartsunk, bár ebben akkora rutinunk még nincs, mint a vitorlás szövetségnek. Utóbbi talán az ő feladatuk lenne.

Deák Tomi

Windsurf Speed verseny

A Surfcamping ezen kívül rendezett a windsurfösöknek egy speed versenyt is. A versenyen mérő órákkal kellett minél gyorsabban megtenni egy-egy egyenest szakaszt. Ezt a verseny Varga Gábor nyerte.