GKA Air Games – Round 2 – Tarifa – Beszámoló

In Hírek by adrenalinsportokLeave a Comment

2 hónappal ezelőtt a GKA Air Games 1. fordulójáról jöttünk haza úgy, hogy a versenyt nem tartották meg szél hiánya miatt. Most Tarifán végre átélhettem, hogy milyen a profikkal versenyezni. Ugyan gyenge Poniente szélben, de sikerült egy adrenalin dús heatet lenyomni.

Utazás

Ez úttal Samu haverom kísért el az útra. Vele még a 2016-os nomád túrát nyomtuk utoljára együtt. Tarifán még ő sem volt, de sok más helyen járt a világban. Őt is érdekelte, hogy megnézhessen egy ilyen versenyt.

Szombaton a SUP Budapest után vettek fel a Kopaszi-gátnál, és 4 óra körül már a malagai Wizz Air járaton ültünk. Spanyolorszában szerencsére nagyon olcsón lehet bérelni autót, Tarifán pedig volt kontaktunk Eszterhez, akinél 1-2 kiteos mindig meg tudja magát húzni olcsón.

Szállás

Eszterék háza a város északi részén van, távolabb az óvárostól. A tetőről jól lehet látni a tengert, és azt, hogy vannak-e már fent ernyők. Ottlétünk során Vera Klabbers is ott szállt meg. Így a női mezőny egyik szintén RRD szponzorált riderétől sok érdekességet tudtunk meg.

Bemelegítés

Ismét pár nappal hamarabb érkeztünk, mint a verseny kezdete, így volt lehetőségünk megismerkedni a helyi körülményekkel.

A versenyt a Valdevaqueros nevű spoton tartották. Ez alkalmas minkét szélirányban a kiteozásra. Poniente-ben cross-onshore fúj ide a szél, Levanteben pedig cross-offshore. Utóbbi esetben a part közelében elég pöffös.

Első nap egy Levante lecsengésében csúszhattunk, ez volt a héten a legerősebb szél. Ez után Poniente alakult ki, és csak 10-20 csomós szelek fújtak egész héten.

Verseny kezdete

A rendezvény jóval letisztultabb volt mint Leucate-ban. Eddigre a szabályokat illetően megegyeztek, és már nem volt semmilyen kérdés, csak az kellett, hogy a szél fújjon.

Az új szabály az volt, hogy a 4 trükk kategóriából 3-mat csináltak. A regular jump és board-off kategóriát összevonták. Így mindhárom kategóriából a legjobb ugrás számított bele a végeredménybe.

Ez egy kombinált esemény volt. Ez azt jelenti, hogy egy nappal korábban már a strapless versenyt el is startolták. Mitu Monteiro-t, Machu Lopez-t, Airton Cozzolino-t és sok más profi ridert nézhettük amint legújabb strapless freestyle innovációikat mutatják be.

Futamom napja

Az Air Games első verseny napján egész jó kondíciók voltak. Talán a hét legerősebb Poniente szele fújt.

Reggel regisztráció és rider’s meeting volt. Úgy nézett ki, hogy délután 16 csomós szélben el is startol a verseny.

Napközben kb. 20-22 csomóig erősödött a szél, majd szépen visszagyengült. Sajnos ez még mindig nem az Air Games stílusának kedvező erősségű szél volt, de a Leucatban elmaradt verseny után mindenki örült, hogy meg lehet tartani a futamot. A szervezők meglátják, hogy hogyan is működik ez az új verseny formátum.

A futamom

Konténerekből felhúzzák a zsűrik tornyát, a helyszínen szól a zene, és több száz ember nézi az eseményt. A parton 70-80 ernyő közt Samu feladta a 13-mas Obsession-ömet. Csúsztam néhány takkot, majd zászlókkal és hangjelzéssel jelezték a futamom kezdetét. Ekkor az adrenalin is felpörgött.

10 perces heatben kellett megmutatni, hogy mit tudunk. Sikerült minden trükköt landolnom, amivel ilyen kondíciókra készültem. A legbüszkébb arra voltam, hogy viszonylag a futam elején elhibáztam egy ugrást, még az ernyőm is leesett egy kiakasztott loopos ugrásból. A nyugalmamat sikerült megőriznem és egyből utána egy kiteloop halfcabet leraktam. Ez után sikerült folytatnom a jó szériát.

A futamomban Lasse Walker, Nicolas Delmas, Ralarii Fadier voltak még. Sajnos kettőjük is new-school orientált versenyző, a gyenge szélben pedig egyértelműen azok az ugrások domináltak, így Lasse és én nem jutottunk tovább a következő fordulóba. Maga az élmény viszont elképesztő volt.

Verseny folytatása

A versenyben Carlos Mario, Jesse Richman és Maxim Chabloz domináltak nagyon. Ők jutottak be a döntőbe is. Sajnos a double elimination-re nem jutott idő, mert a kevés szél, a strapless és a lányok futamai miatt így is csak éppen be lehetett fejezni a versenyt az utolsó napon. A double elimination lényege, hogy van egy második esély. Azok akik kiestek a Single Elimination-ben, újra végigmehetnek egy létrán és akár a versenyt meg is nyerhetik. Minél tovább jutottál a Single Eliminationben, annál kevesebb futamot kell megnyerned a Double Eliminationben a győzelemhez.

A rendezvény alatt az egyik leglátványosabb dolog a stapless döntő volt. Ott Machu Lopezt és Airton Cozzolinot láttuk óriásit küzdeni a győzelemért. Airton még egy 313-at is beadott, ami straplessben nagyon összetett mozdulatnak számít.

Mi ezeken a napokon, mivel látszott, hogy futamom már nem lesz, magunkban gyakoroltunk és downwind turákat csináltunk a rendezvény helyszínéről egészen Tarifa városig.

Összességében

Nagyon megérte kimenni a rendezvényre és részt venni a világ bajnokságnak számító versenyen. A 10 perces heatemet elképesztően hangulatosank éltem meg. Nagyon felpörögtem és ez a teljesítményemre pozitív hatással volt. Remélem, hogy lesz még alkalmam hasonló nívós versenyen elindulnom, ahol talán a szél is nekem kedvez majd.

Íme egy rövid beszámoló még a verseny napjáról.

Tarifa AirGames első nap beszámoló

Megérkezett a tegnap esti beszámoló is Tomiéktól!Kiderül benne, hogy miért nem lett live, milyen volt a verseny és milyen a hangulat Tarifán.

Gepostet von Adrenaline & Endorphin am Mittwoch, 27. Juni 2018