Kitesurf, windsurf vízből mentés, segélyhívás Balaton, Velencei-tó

In Egyéb by adrenalinsportokLeave a Comment

Íme a legfontosabb telefonszámok, amikkel segítséget tudsz kérni a Balatonon vagy a Velencei-tavon, ha látsz egy vízben maradt, bajba jutott kiteszörföst vagy windszörföst. A legfontosabb telefonszámok után picit sztorizok is arról, hogy miért fontos segítséget hívni.

Miközben a hívást indítjátok, próbáljátok átgondolni, hogy Kivel? Mi történt? Hol?

Velencei-tó

Közvetlenül hívható a vízirendészet a 06209281529-es telefonszámon. Ez a hívás a motorcsónakos vízimentőkhöz fut be, akik nappal, ha nincsenek fagyok, azonnal tudnak indulni segítséget nyújtani.

Ha nem éritek el, akkor a Gárdonyi Rendőrkapitányságot kell hívni a 0620355003 számon.

Jó esély van rá, hogy a vízirendészet a Yacht Klub Agárd-nak fog szólni. Nekik is van motorcsónakjuk, ami vízen van a tél kivételével. Érdemes lehet hívni Nagy András kikötővezetőt a 06309834499 számon. Főleg ha életveszélyről van szó, mert akkor a segítség hamarabb oda fog érni.

Ha senkit nem értetek el és életveszély van, akkor a 112-t is lehet hívni.

Balaton

Életveszély esetén a Vízirendészetet kell hívni a 1817-es számon.

Ha őket nem értétek le, akkor a Balaton Help-nek van segélyszáma: 06303838383 . A Vízirendészettel kapcsolatban vannak, de ha ti is hívjátok akkor az információ gyorsabban terjed. Áprilistól októberig egyébként jó áron van bérlet, amivel a cuccot is mentik, érdemes lehet előfizetni erre, mert ha ugyan nem életveszélyről van szó, de jól esne megspórolni néhány kilométer úszást, akkor jó ha van kit hívni. Általában a vízirendészet is nagyon jó fej szokott lenni és megy segíteni akár felszerelést is menteni.

Ha nem értek el senkit, akkor a Somogy Megyei Rendőrkapitányságot érdemes még próbálni, vagy a 112-t.

Általánosságban a segítség hívásról

Sajnos sokszor halljuk, hogy nem akarnak segítséget hívni, mert félnek attól, hogy csak probléma lesz belőle. Azonban nagyon fontos, hogy hívjuk a mentőket, mert mindenki iszonyatosan jó fej és szeret segítséget nyújtani. Illetve a partról sokszor nem tudhatjuk, hogy mi történt a vízen az emberrel.

Nekem volt már olyan, hogy este a rendőrség visszahívott, hogy valaki talán az életét köszönheti nekem, mert már nagyon ki volt merülve egy frontbetöréskor való elsodródáskor.

Hideg időben különösen fontos a gyors segítséghívás, mert a neoprén ruha nem véd meg a végletekig a hideg vízben úszástól. Sajnos történt már kihüléses baleset a magyar tavakon.

Alapvetően ez egy extrém sportnak tekinthető, én mindig a legrosszabbra számítok, azaz figyelembe veszem, hogy akár egy technikai hiba esetén mekkorát kell úsznom, és figyelembe veszem a hőmérsékletet, valamint a naplementét is. Azonban bárkivel előfordulhat, hogy saját hibából, vagy külső ok miatt bajba keveredik. És néhány óra kiteozás után nem is olyan egyszerű teljes felszereléssel, néha akár széllel szemben úszni.

Ha tudjuk, hogy nincs életveszély, akkor is érdemes lehet a fenti számokat hívni, főleg hidegben, naplementéhez közeledve, vagy ha tudjuk, hogy el van valaki fáradva.

Nem kell azon izgulni, hogy betiltják ezeket a sportokat, mivel olimpiai sportokról van szó, valamint mind a Velencei-tavon mind a Balatonon egyre több az önkormányzati támogatás is ilyen sportbázisok létrehozására.

Attól sem kell félni, hogy mentőmellény hiánya miatt büntetés lesz. Én erősen ajánlom a mentőmellény használatát, de többnyire annak hiányában sem büntetnek meg senkit. Azonban egy élet minden esetben drágább mint egy büntetés.

Ne feledjük, hogy ezek a számok első sorban élet mentés miatt vannak, de általában nagyon jó indulatú mindenki aki segítséget nyújtani jön, és a felszerelést is mentik.

Miért írtuk ezt a cikket?

A telefonszámoknak azért néztem utána, mert amióta race foilozok egyre messzebb kerülök a parttól, és velem is előfordult, hogy nagyobbat kellett úsznom. Az utóbbi időben pedig jól jött, hogy gyorsan tudtunk segítséget hívni amikor más került bajba.

Nálam többnyire szokott lenni egyébként telefon vízhatlan tokban, valamint egy okosóra, amiről akár neoprén kesztyűben is gyorsan jelet tudok adni a beállított Emergency Kontaktoknak.

Végül pedig egy anekdota, hogy nekem mikor lett volna jó a segítség.

2021 húsvétján már egész meleg volt az idő, de még mindig a legvastagabb neoprén ruhámban voltam (szerencsére). Kite foil race edzettem egyedül. Erős szél volt, 11m soft ernyővel voltam bent. Siófokról eltúráztam Alsóörsig, mert ott simább vízen lehet gyakorolni. Sajnos az északi partra jellemző pöffösebb szélben az egyik jibe-ot elrontottam és leesett az ernyőm úgy, hogy jócskán összegabalyodott. Kb. 10 perc próbálkozás után jöttem rá, hogy nagy a baj. Ez volt 16:20-kor. Nem volt nálam telefon.

Szerencsére a meleg ruha miatt nem fáztam egyáltalán, úgy döntöttem, hogy adok 40 percet magamnak, hogy megszüntessem a gabalyodást az ernyőn. Így legkésőbb 5-kor elindulok úszva valamelyik part felé. Az északi ugyan közelebb volt jóval, de a hullámok az ellenkező irányba sodortak, illetve az autó is a déli parton állt. A döntést így késleltetni tudtam.

Végül 45 perc bogozás után, még 5-ször a bár egyik másik zsinórját is lekötöttem az ernyőről, végül fel tudtam venni vízről az ernyőt és deszkán csúszva vissza tudtam jutni Sóstóra, hogy a maradék zsinór kereszteződéseket még kibogozzam, és visszamenjek edzeni.

Mindvégig tisztában voltam a képességeimmel, tudtam, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy kiússzak adott távolságra a parttól (akár cucc nélkül), akár csak a deszkát, mint „mentőcsónakot” felhasználva. De amikor olykor-olykor beborult az ég, enyhén rámtekeredtek a zsinórok, akkor jól esett volna, ha valaki épp nem a húsvéti sonkát eszegeti, hanem elereszt néhány hívást.