Velencei-tó, Magyar Kitesurf Spot

In Magyarország by Tomi DeákLeave a Comment

Balaton után a 2. legnépszerűbb hazai kiteozásra alkalmas tó. Minden szélirányhoz található jó spot a tavon. Különleges állat- és növényvilágának köszönhetően egy freeride túra is élvezetes rajta. Nekem jónéhány trükkömet sikerült itt tökéletesítenem. Előnye, hogy Budapesttől kevesebb mint 50km-re található.

Szél

A tavat bármilyen szélirályban lehet használni, csak a megfelelő spotra kell menni. Északi szélben alapvetően a déli oldal használható. Gárdony és Agárd a legjobb. Délies szélben valamelyik sukorói spotra érdemes ellátogatni. Délnyugati szélben egyre népszerűbb Velence Korzó is, vagy akár egy downwind túra a tó teljes hosszán keresztül.

A szelet a windguru elég jól jósolja, de érdemes lehet rövid távon az Arome vagy Inca modelleket használi, hogy eldöntsük, érdemes-e mozdulni az adott szélre.

A Balatonhoz képest jellemzően pöffösebb szokott lenni a szél.

Megközelítés

Budapesttől kellemes távolságra, 50km-re található. M7-ről Káposztásnyéknél kell lejönni az autópályáról. Ha Sukorót célozzuk, akkor lehet tovább menni és elég a Mol kútnál lejönni a pályáról.

Közelségének köszönhetően akár munka előtt vagy után is érdemes lehet elnézni ide. Jó esély van rá, hogy egy órát akkor is lehet élvezni a szelet.

Spotok

A tó partján több említésre méltó spot is található. Különböző szélirányban különböző spotra érdemes ellátogatni. Ha a kondíciók jók, akkor vízen is ellátogathatunk egyik spotról a másikra, ezzel színesítve az aznapi sessionünket.

Íme egy összefoglaló térkép a jelentősebb spotokról, tudnivalókról, veszélyekről. Lejjebb az egyes helyeket taglaljuk részletesebben.

Sport Beach, Gárdony

Északias szélben talán a legjobban használható spot a Velencei-tavon. Egyrészt mert az északi szél is stabilabban fúj közel a Nagyvíznek nevezett nagyobb egybefüggő vízfelületen, mint a tó keleti medrében. Másrészt, mert kíváló, szerelésre alkalmas partszakaszt biztosít a Sport Beach. Onshore szél van.

Partszakasz

A Sport Beach egy fizetős strand és a mellette található camping. Nyáron nagy élet van itt, jönnek lakóautóval és egész nap megy a kajakozás, light wind windsurf, fürdőzés. Ekkor nem is használható a spot. Nyár előtt és után azonban a camping füves területe kíváló kitesurf spotnak használható. Azonban a hely fizetős.

A telep gondnoka (Béla Bá) kihasználta a lehetőséget, és évekig 10 000 Ft-ért adott el éves bérletet a területre. Ezért a pénzért kaptál egy kulcsot, amivel a lakatot ki tudtad nyitni. Ezen kívül felírta a rendszámodat, így szeles napokon, amikor füvet nyírni jött, tudta ellenőrizni, hogy csak fizető vendégek vannak-e ott.

Sajnos elég sok volt a vita:

  • jöttek be plusz egy fők,
  • oktatások is voltak itt,
  • nyári szezonban is jöttek kiteozni, ami veszélyeztette a fürdőzőket.

Így többször az is szóba került, hogy többet nem lehet odamenni kiteozni, azonban Balázs Bá mindig kibulizta, hogy visszajöhessünk. Meg hát egy kis extra bevételre ki mondana nemet? Így jelenleg az van, hogy nyáron kívül lehet jönni ide. Szeles napokon, már reggel kint van Béla Bá, vagy valaki, akinek szintén van kulcsa. Ott tartózkodásunk során pedig Béla Bá valamikor jönni fog, és fejenként kb. 1500 Ft-ot kér el. Legyetek udvariasak, mert valahol mégis csak szívességet tesznek nekünk, és nem 1500 Ft-ba „beach use fee”-be fogtok belehalni. Vita meg főleg nem kell, mert aztán megint felborzoljuk a kedélyeket.

Ezért a pénzért egy tényleg nagy füves területet kapunk, ahol könnyen fel lehet venni az ernyőt, akár egyedül is. A füvet rendszersen nyírják. Láttam már balesetet is itt, kirántotta S. Zolit a partra egy nagyobb pöff. Elég nagyot repült, így borda + kulcscsont törés lett belőle végül, de szerintem sokkal nagyobb lett volna a baj, ha nem egy szép, egyenletes, gyepes talajra érkezik, hanem betonra, vagy kövek közé.

Vízen

A vizet óvatosan meg tudjuk közelíteni. Kövek közt kell bemenni, de van egy sáv, ahol a nagy kövek el vannak hordva.

Már a part közelében kezdhetjük a csúszást, ahol még a lábunk is leér. Érdemes picit bekrajcolni, hogy a pöffökben nehogy a partig repüljünk. Aki ügyes, az egészen a nádasig be tud krajcolni, ahol tükör sima víz van, a szél viszont pöffös.

Ha nagyokat szeretnénk ugrani, akkor a két nádas közt érdemes próbálkozni. Ott a Venturi effekt miatt felerősödik a szél, és ha ügyesek vagyunk egy hullám is meg tudja segíteni az ugrásunkat.

Kiteloopokat én a kisebb nádas mögött gyakoroltam be. Az még a a szelet nem nagyon bolygatja meg, de a simább vízbe egy rossz érkezést is könnyebb kicsúszni.

Aki freerideolni szeret, az egészen sukoróig fel tud krajcolni. Több nádashoz egész közel csúszhat, és sok madarat is láthat. Érdemes a Nagyvízen krajcolni, ott a szél egyenletesebb, így könnyebb. Kiteozni én nem szeretek annyira ott, mert a part közelében össze-vissza hullámok vannak, mert az ottani partszakasz rosszul veri vissza őket.

Ezt üssétek a GPS-be a Sport Beach megtalálásához: https://goo.gl/maps/QkUoBYWdqhDCXq5T6

Ha nincs nyitva a camping, vagy minden áron meg akarod úszni a fizetést, akkor közvetlenül mellette van egy Szabadstrand. A part sokkal kisebb, és veszélyesebb felvenni az ernyőt. Láttam már drótkerítésre tekeredett ernyőt itt. Bejutni is nehezebb a vízbe, így nem ajánlom.

Ezt üssétek a GPS-be a Gárdonyi Szabadstrand megtalálásához: https://goo.gl/maps/CnSMQqBYUGfAvoXy6

Surf Core Surf Bázis, Agárd

Ide is északi szélben érdemes jönni. Én főleg gyenge szélben, foilozásra szeretem ezt használni. Onshore szél van.

Partszakasz

Gárdonytól nem messze Agárd található, ahova Varga Gáborék egy nagyon jó kis vízi bázist építettek. Első sorban a windsurf az image-ük, de egész nyáron rengeteg vízi eszközt lehet náluk bérelni, és oktatásokra is lehet jelentkezni. Nem kifejezetten kite spot, de eddig mindig mindenki kedves volt velünk.

A parton egy szűkebb füves sávon szerelhetünk. Itt nagyobb hibánál már az ernyőnk egy kertben tud landolni, vagy minket is a járdán keresztül, kerítésnek húzhat az ernyő. Cölöp segítségével nekem már sikerült egyedül is felvennem és leadnom itt ernyőt.

Vízen

Az ernyő felvételt követően egy fém pallón mehetünk be a vízbe. Itt a lábunk még épp leér, de az ernyőnek már nem nagyon lehet ellentartani, így inkább mélyvíznek minősül, body draggel kell kezdeni.

Vigyázni kell, mert a partszakasz egy meredekebb kőfal, így a pallótól eltávolodva problémás lehet a kijövetel, mert a nagy hullámok csúnyán oda tudnak verni a köveknek.

A víz közvetlenül a part közelében elég choppy, így érdemes beljebb krajcolni, vagy a Sport Beach előtt lévő vízekre átcsúszni.

Mivel a szél talán itt a legstabilabb, így gyenge előrejelzésben foilozásra talán ez a legalkalmasabb hely. Ha viszont leesik az ernyő, mert annyira gyenge a szél, akkor a kijövetel nem lesz olyan egyszerű.

Ha a Surf Core-hoz szeretnétek eljutni, akkor ezt üssétek a GPS-be: https://goo.gl/maps/DguqmmkwqJjafXvK8

A közelben még az Agárdi Szabadstrand kerülhet szóba, mint spot. Én arra inkább csak úgy szoktam rágondolni, hogy nagy baj esetén ott is könnyebben ki lehet jönni.

Dinnyés

Dinnyés nem minősül teljes értékű spotnak. Ezt csak azért jelöltük meg, mert downwind túrához remek indulási pont. Sideshore szél van.

Ha stabil délnyugati szél fúj, akkor kíváló program lehet egy downwind túra összehozása. Néhány haverral összeálltok, 1 kocsit lent hagytok a Velence Korzó-nál, a másikkal felmentek ide Dinnyésre. Dinnyésről Velence Korzóig kb. 8km az út vízen. Természetesen nem hátszélben mentek végig, hanem cikk-cakk-ban így 30-60 km-t végig lehet ugrálni / túrázni.

Ugyan a tó nyugati része, ahol egészen beszűkül a nádas miatt, nem túl élvezetes szél szempontjából, de mégis jobb feeling egy downwind túrát innen kezdeni, mert hosszabb lesz az út.

A nagy füves területen kényelmesen akár egyedül is fel lehet venni az ernyőt. Felvétel után azonban érdemes azonnal vízre szállni, mert elég pöffös itt a szél, könnyen leesik az ernyő. Valamint arra is számítsunk, hogy vízreszállás után szinte azonnal elkezdünk lesodródni, mert a pöffös szél a krajcolást ellehetetleníti.

2016.04.15. Dupla downwind túra

Volt, hogy kétszer is megtettük ezt az utat egy nap.

Megjegyezném még, hogy keleti szélben alkalmas lehet downwind túra végcéljának. A szél a szűk folyosón azonban akkor sem túl jó, úgy készüljünk, hogy lehet úsznunk kell majd.

Ezt üssétek a GPS-be, hogy megtaláljátok a parkolót: https://goo.gl/maps/24yGHKV6Q4UG1Bep7

Sukoró szabadstand

Déli, délnyugati, de még délkeleti szélben is itthon a legjobb spot szerintem. Nem csak, hogy közel van Budapesthez, a déli szél általában meleget hoz, emiatt is nagyon fogod élvezni a sessiont. Sideshore-tól elkezdve onshore-ig bármi lehet.

Volt már gyengébb szeles nap itt, amikor freestyleozni lehetett, de sokszor volt már kis ernyős session is, amikor magasugró rekordok születtek.

Partszakasz

Eléggé el van dugva a spot, csak kocsival közelíthető meg kényelmesen, emiatt meglepően kevesen vannak ezen az óriási füves területen. Inkább csak horgászok, nyáron pedig lakóautózók járnak ide.

Döcögős földúton egészen a víz mellé le lehet parkolni, és hosszabb szálú fűben tudunk szerelni. A part még egy picit szél védett is délnyugati szélben a nádasok által. Arra figyeljünk, hogy a zsinórokat ne hagyjuk a földúton, valamint a fűben nézzünk a lábunk elé, mert vannak gödrök.

Sajnos 2019 tavaszán olyan munkálatok kezdődtek itt, amik miatt volt, hogy nem lehetett itt csúszni. Néhány alkalommal csak autóval nem lehetett bejönni közvetlenül a partra, de olyan is volt, hogy gyalog jöttek be a spotra és még a rendőröket is kihívták a munkások.

2020-ban a covid-19 idején párszor le volt zárva, de egyébként használható a hely. Volt egy kis partrendezés, meg móló épült, de egyelőre használható.

Vízen

A part egy lejtős betonfal, amit ha átugrunk, akkor biztonságosan vízre tudunk kerülni, egyből mély vízbe. Kijövésnél óvatosabbnak kell lenni, mert a falon nem olyan egyszerű felmászni, az általában sideshore szélben. Nyárhoz közel stég is szokott lenni.

Ha lesodródnánk a sideshore szélben, akkor még az első nádasfal után van esélyünk kijönni, de ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor érdemes megnézni térképen / élőben előtte.

A vízen egyből egy nádasokkal ölelt öbölben vagyunk, ahol a szél egy picit pöffös, de nem vészes, viszont teljesen flat vízben ugrálhatunk. Érdemes befelé jövet nagyot ugrani, aztán lejebb kimenni az öbölből, felkrajcolni, majd ezt ismételgetni. Így nem akadályozzuk egymást.

Ha kimegyünk a nyílt vízre, akkor óriási területünk van. Át is tudunk csúszni Gárdonyba, ha a tipikus délnyugati szél van.

Ha a szél begyengül, és nem tudunk visszatérni, akkor jóval lejjebb van a Sukoró Betonmóló spot, ahol ki lehet biztonságosan jönni. A kettő közt az evezős pályán nem olyan egyszerű. Az nádassal van körbevéve, a szél is gyengébb, a partszakasz is picit vadabb, de ha nagy a baj, akkor biztosan ki tudsz itt úszni.

Érdemes lehet ezt a 40 másodperces vágatlan videót megnézned, hogy egyből beleszeress a spotba. Nádasok felett lehet ugrálni, és apró csapásokon átcsúszni.

GPS-be ezt üssétek, ha Sukoró szabadstrandra jöttök: https://goo.gl/maps/WngbmMS6RPJoZs8P9

Sukoró betónmóló

D, DNY-i szélben lehet használni. Szerintem nem olyan jó, mint a nyugatabbra lévő Sukoró Szabadstrand spot, de ha az le van zárva, akkor jókat lehet itt csúszni. Sideshore szél szokott lenni, mélyvízzel párosítva.

Partszakasz

Egy nagy betonból készült mólókat kell elképzelni. Az autópályáról lekanyarodva szinte egyből megtaláljuk a spotot. Közvetlenül a parton állhatunk és fűben szerelhetünk. Leginkább csak horgászok tanyáznak itt.

Sajnos 2020 tavaszán komoly munkálatok kezdődtek itt, így már nem nagyon jártunk ide csúszni. Én párszor mentem be és jöttem ki itt túra alkalmával, de az építkezés miatt necces volt.

Vízen

A vízbe bejutás egy szép ugrással lehetséges, kifelé viszont az ernyővel kell felhúznunk magunkat a sokszor 80 cm-el feljebb lévő partra. Sajnos itt is láttunk már balesetet kijövésnél. Ha lesodródnánk, akkor még a strandon van lehetőség kijönni. Ha ügyesek vagyunk, még az ernyőt is épségben le tudjuk ott tenni.

Egy nagyobb nyílt vízterület áll rendelkezésre. Ezen kívül egy közeli és egy távolabbi nádas mögött lehet sík vízen gyakorolni.

Rövid videó. Ez az evezős pálya melletti rész. Nagyobb szélben twintippel a nyíltabb vízen érdemes csúszni.

GPS-be ezt üssétek, ha a betonmólót célozzátok: https://goo.gl/maps/jCV6x64LC6tc6B9BA

Velence korzó

Az utóbbi időben kezd egyre népszerűbb lenni a spot. DNY, NY és esetleg ÉNY szélben érdemes idejönni. Onshore szél, homokos part, sekély víz.

Nyár előtt és után lehet idejönni, mert nyáron a nyaralók ellepik a helyet.

Partszakasz

Itthon ritka, hogy homokos partszakaszon szereljünk, itt azonban megtehetjük. Az ernyő felvételre elegendő hely van. A vízet pedig biztonságosan megközelíthetjük.

Ha sikerül a teljes downwind túrát megtenni Dinnyésről, akkor ide érkezünk.

Van lehetőség a parthoz nagyon közel parkolni, valamint a soron rengeteg bolt, büfé, étterem van.

Vízen

Előnye a helynek, hogy a part közelében kényelmesen leér a lábunk, ellenben a legtöbb spottal. Egyedül arra kell vigyázni, hogy melegebb időben már lehet néhány fürdőző, valamint a partszakasz helyenként dróthálóval rögzített kövekből áll, ami nem túl ernyőbarát.

Egész nagy terület áll rendelkezésre, így jól el lehet férni. Ha a szél jobb, akkor egészen el lehet krajcolni a mélyebb vízek felé. Egyedül a wakeboard pályára kell vigyázni, hogy ne akadjunk fel.

Rövid video Füredi Balázstól.

GPS-be ezt érdemes beütni, ha ide a Korzóra szeretnétek jönni: https://goo.gl/maps/t5sxvZjX7Pmxsbtf9

Gombászó

Végül, de nem utolsó sorban a Gombászót említenénk. Nem egyértelmű az elnevezés eredete, amit a leggyakrabban hallani, hogy ide csak gombászni érdemes jönni. Ez persze nem igaz, nem csak azért, mert semmelyik gomba nem őshonos itt, de az északi, onshore szél is elfogadhatóan fúj itt.

Az talán egyértelmű, hogy a szél semmilyen irányban nem egyenletesebb, mint a nyugatabbra található spotokon, talán mert egy valódi sziget (nem csak nádas) rendesen bekavarja itt szelet. Ezen kívül a tó szemközti oldalán lévő hegy is jobban érvényesíti turbulens hatásait ezen a részen.

A hely azért volt közkedvelt, mert itt pontosan azt kapta az ember, amire számított. Több mint egy évtizedig sem rendőrök, sem a kapitalizmus nem fenyegette ezt a spotot. Sajnos 2019 őszén olyan munkálatok kezdődtek, amelyek nagyon ellehetetlenítették az itteni kiteozást. 2020 tavasza óta a nagy terület már teljesen fel van túrva, de picit nyugatabbra még mindig össze lehet szerelni és vízre lehet szállni. Vannak akik, még kitartanak a hely mellett

Partszakasz

A vasút mellett le tudjuk parkolni az autót, és egy pár száz méteres sétával meg tudjuk közelíteni a spotot. Nagy füves terület állt rendelkezésre. Most már az építkezés miatt nagyon picit terület az, amit fel lehet venni az ernyőt.

Sajnos hallottunk olyan történetet, hogy a parton hagyott cuccokból eltűnt egy kamera.

Vízen

A nádas közt egy apró csapáson lehet besétálni a derékig érő vízben, onshore szélben. A vízen nem mindig egyszerű a krajcolás a pöffök miatt, így van, hogy közvetlenül a nádasok tövébe csoportosulnak a kiteosok.

Ha a szél jól fúj, akkor könnyebb bekrajcolni, valamint helyenként a nádasok mögött sima vízen tudunk edzeni, ha a pöffök nem zavarnak.

GPS-be ezt írjuk, ha a gombászót célozzuk: https://goo.gl/maps/Tcv4Pj6V4SFvHFNH9