Nyéki-tó, Magyar Kitesurf Spot

In Magyarország by filekorellLeave a Comment

Dióhéjban

Viszonylag kevésbé ismert, ámde stabil ÉK széllel kecsegtető a placc. Homokos partja, tiszta kék vizével párosulva már-már tengerre hajaz, viszont figyelni kell a tavat övező töltésen lévő villanyvezetékekre és turbulenciákra bemenetelnél, és csúszás közben is, ha partközelben vagyunk.

Nyéki-tó 2019.04.18.

Szélelőrejelzés

Északkeleties áramlásban ajánljuk ezt a spotot, amikor sehol máshol az országban nem nagyon lehet csúszni, ráadásul jó eséllyel több fúj, mint amit a Windguru jelez.

Megközelítés

Elsőre messzinek tűnhet a Nyéki-tó Budapestről, viszont a Fertőnél közelebb van, durván 170km, amit normális forgalom mellett 1 óra 50 perc alatt kényelmesen elérhetünk.

Budapestről az M3-ast Miskolc felé kell elhagyni, majd a Muhi csata emlékműnél Hejőkeresztúrt kell célba venni, ahonnan elérjük a Debreczeni-tavat. Több földút vezet le a partra, érdemes a Tó ABC mellettit választani, de eső után még ez is nehézkesen járható.

Csalogatónak tűnhet egészen a partra állni a kocsival, viszont a visszajutás nem garantált, ezért nem ajánljuk, helyette bőven van az út melletti fűben hely.

Videó

Egyik áprilisban jártunk itt először. Kis ernyővel lehetett csúszni egész nap. Még este a gyönyrű naplementében is elhúzott a 10,5m freestyle ernyő. Igaz, ekkor már elég light wind kondíciók közt.