Nin, Horvátország Kitesurf Spot

In Horvátország by Tomi DeákLeave a Comment

Budapesttől ~630 km-re talán ez a népszerű horvát kite spot. Picit messzebb van, mint Liznjan, de kiteos körökben népszerűbb, és szerintem is kellemesebb terep kiteosoknak. Ha a Bóra befúj, akkor pedig igazi Big-Air idő van.

Utazás

Kocsival kb. 6-7 óra alatt ki lehet jutni Budapestről. Azonban ha az utazást akkor tervezzük, amikor már fúj a Bóra, akkor jó esély van, hogy kerülnünk kell, mert helyenkén le szokták zárni az autópályát. Mi a Bóra lecsengésénél mentünk haza az autópályán, és a hegyek közt még így is brutálisan tolta a szél az autót. El sem tudom képzelni, hogy amikor a csúcson dübörög a szél, akkor milyen erők hathatnak az autóra.

Utunk során a hegyekben már hó volt. Mintha síelni indultunk volna. (2017 november)

Autópályán a horvátoknál megszokott fizetőkapuk vannak. Nem árt, ha van nálunk kuna, mert euróval picit többet kell fizetni, ráadásul kunát adnak vissza, de nem banki középárfolyamon.

Szállás

A városban sok apartman található. Elő és utó szezonban könnyen lehet találni olcsón. Érdemes odatelefonálni, így kb. 10 euró / éj / fő áron tudtok szállást szerezni.

Mi gyalog be tudtunk sétálni a szigetre, olyan közel laktunk.

Spot

Alapvetően 2 helyen érdemes vízre szállni, de mindkét helyről bejárható a teljes terület vízen. Nyugatabbra hullámos spot van, keletebbre, közel a városhoz pedig lagúnában is csúszhatunk.

Nyugatabbi spot

A kevésbé népszerű spot nyugatabbra található. Főleg windsurfösök járnak ide, azonban nekünk ez tetszett jobban, de talán csak azért, mert az erősebb szeles napon itt voltunk.

Nin (2017 november)

Itt a parton helyenként zöld fűszerű növényzet is van, nekem ettől barátságosabb volt. A part közelében formás hullámok vannak. Picit túl sűrűn jönnek egymás után, de azért nagyokat sikerült ugrani róluk (16,2m).

Íme egy rövid videó egy ugrásról, hogy jobban el tudd képzelni, hogy milyen ez a spot. Jobb oldalt kell figyelni Tomit narancssárga Obsession ernyővel.

Keletebbi spot

Ez a népszerűbb spot, itt vannak kiteiskolák is. Főszezonon kívül akár a félszigeten is megállhatunk. Egyik oldalt lagúna, másik oldalt nyílt víz van.

A félszigeten van mindenféle fa épület, bokor. Azoknak az szélárnyékában jól lehet szerelni.

A lagúnában a talaj csúszós, és mélyebben a lábunk sem ér le, így tanulóknak nem a legjobb. Nekünk szerencsénk volt, mert csak mi kiteoztunk, így jól elfértünk, de azért a lagúna melegebb időben gondolom könnyen megtelik kiteosokkal.

Az on-shore oldalon szabadon kiteozhatunk úgy, mint a másik spoton. Sőt akár át is kiteozhatunk a másik spotra.

A Kite Spotok térképünkön jól láthatóan bejelöltünk minden lényeges elemet a spoton.

Szél

A Windguru-n látható, ha jön a Bóra. Néhány napig három csillagos ÉK irányú szelet mutat. Ha 3 csillagot látsz, akkor bőven kis ernyőre lesz szükséged. Én elmentem egy 10.5-es Obsession-nel, de életem egyik legpoweresebb sessionje volt. Inkább 7-es 8-as méretek voltak jók.

A poweres szél után még szokott lenni 1-2 nap lecsengés. Jó lehet nagy ernyőre, az uccsó nap pedig hydrofoil-ra.

Összességében

Közel van és igazi big-air kondíciókban lehet csúszni. Egy 3 napos trip kijön 40-50 ezer forintból ha hárman összeültök egy autóba. Ha hétvégén fúj, akkor must have.

Ha a közelben jársz családdal nyáron, akkor is érdemes lehet figyelni az előrejelzést, mert 1 csillagos windguru értékelésben is már jókat lehet freestyleozni.

Érdekesség, hogy amikor ott voltunk, akkor Tomi egyből átvette a horvát magasugró rekordot a Woo szerint.