RRD Obsession MK10 Review

In Ernyő by adrenalinsportokLeave a Comment

Azt gondolom, hogy egy nagyon igényes tesztelésen vagyok túl, mivel több mint 1 évig használtam a 9m, 10.5m, 13.5m méreteket. A kilencessel ugrottam Sóstón 20.6 métert. A 13.5-tel megjártam a GKA Air Gamest. Használtam kis szélben, nagy szélben (2017.10.30. 132km/h-s max befújás. 80-90-es alap). Teszteltem vízen, havon, jégen. Most leírom, hogy miért tetszett nagyon. Természetesen vedd figyelembe, hogy RRD Team Rider vagyok, így nyílván van egy elfogultságom, de tudd, hogy folyamatosan tesztelgetek más ernyőket is, és nyitott lennék váltásra.

A teszt olvasásához érdemes tudni még, hogy kb. 95 kg-os rider vagyok. Főleg az itthoni pöffös szelekben csúszok, ehhez kompatibilis ernyőt keresek. Számtalan videó van a youtube csatornánkon, ahol ezzel az ernyővel megyek:
https://www.youtube.com/channel/UCL2l85LEYEL0HX2Hz9PNCYw

RRD Obsession MK10

Idén a korábbi Obsession MK9 és Obsession Pro MK3 jó tulajdonságait fésülték össze. Ennek az eredménye lett az Obsession MK10. Így egy freestyle orientált ernyő készült. A korábbi Passion kicsit megváltozott, a régi Obsession pár tulajdonságát megkapta. Így az egy nagyon jó teljesítményű mindenes ernyő lett.

Korábban úgy éreztem, hogy az Obsession MK9-es tud mindent, ami kell nekem. Kezdőtől haladó szintig egy nagyon erős kite. Könnyű volt vele fejlődni és magasakat ugrani. Ahogy fejldőtem, úgy született meg bennem az igény egy radikálisabb kite irányába. Teszteltem is ilyen ernyőket, pl. Core GTS, de végül ez lett a nyerő választás. A korábbi Obsession Pro MK3-ra hasonlít, talán már korábban is válthattam volna arra az ernyőre.

Korábban nagyon óvakodtam a teljesen freestyle orientált kiteoktól mert a C forma hátrányait problémának gondoltam itthon. Rossz „pletykák” vannak a C ernyőkről itthon:

  • Kis széltartomány.
  • Érzékeny a pöffökre.
  • Nehéz kezelni.

Természetesen ezek olyan kondíciók, amikkel gyakran szembesül az ember, ha főleg itthon csúszik.

Arról viszont biztosíthatlak, hogy semmi ilyesmi problémával nem szembesültem. Alapvetően ezek rossz beidegződések (talán a 2004-es Wipikák korszkából). A mostani freestlye ernyők már nagyon intelligensek, de az Obsession 4 zsinóron reptetve teljesen alkalmas itthoni használatra is.

Az ernyő jól alkazmakodik ahhoz, ha hirtelen jelentősen erősödik vagy gyengül a szél. Kis szélben sem esik le könnyen. Mindig mosoly volt az arcomon egy jó freestyle vagy kiteloop session után.

Freeride – ernyő repülés

Már az első használatkor feltűnt, hogy a báron keresztül nagyon jó a response-ja az ernyőnek. Számomra nagyon fontos, hogy az ernyő jól jelezzen vissza. Akkor is tudjam, hogy éppen merre repül az égen, amikor nem odanézek egy trükk közben. Nem szeretem az olyan ernyőket, amelyeknek túl kicsi a bár ereje. Ott egy bonyolultabb trükk közben nem érzem, hogy hol az ernyő, így előfordulhat, hogy véletlenül elhúzom az egyik irányba, annak ellenére, hogy 12 óránál kellene tartanom.

A krajcolási képessége is elég jó. Nem számtottam rá, hogy ilyen jó lesz. Ha freerideolni szeretnél, akkor inkább a Passiont ajánlom, az nagyon megy szélnek, miközben jól is emel. De ha picit is érdekel a trükközés akkor ezt ajánlanám.

Szél tartomány

A felső vége az ernyőnek elképesztően jó. A light wind képessége nem olyan jó, mint elődjének, ez persze adódik a formából. Obsession MK9-es modellből 9m és 12m méreteket használtam. Itt is először a 9-est tesztelem. Csak erősebb szelekben húzott el, és már akkor éreztem, hogy kelleni fog nagyobb méret. Ez egyébként természetes, mivel a vetített felülete a C formájú ernyőnek kisebb mint a delta formájú elődjének, az Obsession MK9-esnek. Valamint ebben már 3 kereszttube helyett 5 kereszttube van, mely ugyan a stabilitását növeli agresszív manőverek esetén, de a húzóerőt csökkenti. Így most alapvetően 10.5-est használom kisernyőnek, 13.5-est pedig nagynak.

A korábban bemutatott rosszabb low-end tulajdonságra azért hoznék egy ellenpéldát is. Volt egy nap, amikor Balával elindultunk túrázni. Én 9-es Obsession MK10-el, ő Ozone Cathalyst 8m-mel. Balala 70-75 kg körül lehet. Gombászón mentünk be, először eltúráztunk Gárdonyba, erősen fújt és nagyokat ugráltunk. Aztán, ahogy gyengülni kezdett felkrajcoltunk Sukoróra és a szigetet megkerülve tértünk vissza Gombászóra. Ugyanolyan tempóban tudtunk krajcolni valamint az elálló szélben Gombászón is szinte hajszál pontosan ugyanakkor lett már kevés a szél és ugyanakkor kellett, hogy kijöjjünk.

Lejjebb még írok majd picit a felső és alsó határról.

Ugrás közben

Sokat hallani, hogy C kiteokkal nem olyan egyszerű a landolás, vagy a hangtime rövidebb. Nyílván nem egy soft ernyő foteles feelingjét adja, de a 4 zsinóros beállításnak köszönhetően egyáltalán nem fogsz csalódni benne. Kezdőként szinte könnyebb is lehet nagyobb hangtimeot elérni ezzel az ernyővel, mert sokkal jobban siet az ernyő a szélablak szélére még behúzott bárral is, mint elődje. Így ugrásnál könnyebben feljön pont a fejünk felé, még akkor is ha kapaszkodunk a bárba, így nagyon jó hangtimeot biztosít akár board-off gyakorlásra is.

RRD Obsession MK10, 13.5m, 20 csomó körül

A korábbi modellt ha már sikerült bejátszanod a fejed fölé (ott néha kicsit kijjebb kellett engedni a bárt hozzá, hogy ne fékezd annyira az ernyőt), akkor már sokkal jobban tartott. A hátrány annál az volt, hogy az ernyő agresszívebb kormányzásánál viszont kevésbé tartott. Mivel a szárny szélei (wingtip) felé már kisebb volt a felület, így ha az ernyő nem 12 hanem mondjuk 10.5 óránál volt, a függőleges vetített felülete jelentősen csökkent. Emiatt például kiteloop közben kevésbé tartott az ernyő. Az új modell „super-square” dizájnjának köszönhetően agresszív kormányzás közben szinte extra emelést ad az ernyő.

Szuper magasságok elérése

Amikor kiteozni kezdtem, akkor egyből a magas ugrások kezdtek érdekelni. Emlékszem az első ugrásokra, amiket Sóstón láttam másoktól, és emlékszem az én első ugrásaimra is. Számomra még mindig a King of the Air stílusa tetszik legjobban, ahol nagy ugrásoké a főszerep, melyeket trükkök színesítenek. Mondjuk azt, hogy ez azóta sem változott bennem. Próbálgatok más irányztokat is (new-school, hydrofoil), de a kite a magasságról szól szerintem.

Mivel 2017-ben a Surfstation rendezett egy Woo Big Air versenyt, ahol nem csak értékes nyeremények voltak, de a győztes várhatóan „örök dicsőséget” is elnyerhetett, nagy késztetést éreztem, hogy minél magasabbra ugorjak. Lesz egy másik cikk a teljes storytól, ott tudod majd elolvasni, de a lényeget itt is kiemelném.

A verseny októberig nagyon szoros volt:

  • 17.3m és 15.9m volt az én két legjobb ugrásom.
  • Bazsinak 17.1m és 16.3m volt.

Aztán egy igazán szeles napon az új Obession MK10 9m-el sikerült megdöntenem mindkét legjobb ugrásomat: 20.6m és 18.8m.

Lesz egy másik cikk is, amiben az aznapi kondíciókról írok, hogy hogyan sikerült 20 méter fölé ugranom kickerek nélkül, de itt is írnék a lényegről.

Az előző modell ilyen 40 csomó körüli szélben már nem volt igazán jó. A 10.5-es már eléggé kontrolálhatatlan volt. A 9-es pedig nem adott elég emelést. Ugrás előtt nagyon keményen húztak downwind-be, így nehéz volt jól megkrajcolni az elkattintás előtt. Azzal 14-15m körül volt a csúcsom. Azt még picit gyengébb szelekben is tudtam hozni, de afelé csak nagy pöffel sikerült kb. kétszer.

2017. október 23-án 45-50 csomós ráfújások voltak Sóstón. Ekkor már megvolt az Obesession MK10-es, de még csak gyengébb szélben mentem vele. Úgy döntöttem, hogy a régi 9-essel megyek be. Arra számítottam, hogy ez lesz az utolsó erős szél a verseny vége előtt. Most lehet rekordot dönteni. A régi 9-est pedig jól ismerem már, azzal megyek be.

Az erős szélben felvettem az ernyőt a parton, de az 10-11 psi-re pumpálva is megtört a wingtipekhez közel. Nem volt alkalmas arra, hogy ekkora szélben ugráljak vele.

Így végül az új 9essel mentem be, amivel a pöfföket jól lehetett hárítani és konstans nagyokat tudtam ugrani vele. Elég izgalmas volt 20 méteren fent lenni egy kiteal, amit még csak másodszor használtam.

Érdekesség, hogy még ebben a brutál erős szélben is csak néha használtam a trimmet.

Volt egy másik élményem is ezzel az ernyővel óriási szélben. 2017 október 30-án 132 km/h-ás csúszot mértek Sóstónál. Hermann Robival bementünk amikor kb. 60 csomó körül lehetett a szél. Ekkor is egy nagyobb trimmel elég jól lehetett kezelni az ernyőt és volt több ugrásom is 15m felett. Elég pöffös volt a szél, valószínűleg ezért nem tudtunk magasabbra ugrani. Hiányzott az a konstans emelés az ugrásokból.

Ezek után mondanom sem kell, hogy beleszerettem az ernyőbe. 13.5m és 10.5m mellett döntöttem, mert úgy voltam vele, hogy olyan ritkán fúj itthon ez az erős szél, hogy ha mégis fúj, majd akkor a 10.5m-et is valahogy kitaposom.

Még egy kicsi a high-end-ről

Amikor már megvolt a 10.5m-ös és a 13.5m-ös, elmentünk Nin-be egy Bórát megcsúszni. 40-50 csomó körüli teli tengeri szél fújt. A 10.5-öst ekkor is sikerült jól kezelnem kis depowerrel. 16m körüli ugrással horvát csúcsot is sikerült ugranom. Azért ekkor már érztem, hogy jól jönne egy 9-es méret is az ilyen kondíciókra.

Másnap gyengébb szélben a 10.5-össel lehetett jókat csúszni. Jól emel, jobban tart mint a 9-es. És a loopja is nagyon király.

Azt mondanám, hogy a 9-essel voltak életem legjobb session-jei, de itthon gyakrabban fúj rá a 10.5-esre. Az én súlyommal egyértelműen ezt ajánlom.

A 13.5-es high-end-je

Az Obsession MK10 13.5m high-endjét is sikerült többször tesztelnem. Abban sem csalódtam. Többször volt, hogy mások már 9essel mentek, de én még mindig a nagy ernyőmmel élveztem a nagy hangtimeokat.

Kiteloopok

Számomra a kiteloopok a legkedvesebbek, és idáig ezzel az ernyővel volt a legjobb feelingem. Nehéz ezt jól leírni, inkább ki kell próbálni.

Az itthoni kondíciókban is nagyon jól loopol. Amikor loop közben egy pöff rámfúj, az olyan, mintha egyenesen adrenalint lőnének a vénáimba. Ha loop közben épp kihagy a szél, akkor is nagyon szépen feljön a fejem felé és tompítja a landolást.

New-school freestyle

Az ernyő nagyon jó választás, ha ebbe az irányba is nyitni szeretnél.

A kite nem tolat akkor sem ha nincs trimmelve. Nagyon jó popja és slackje van. Pop a rántás ugrás előtt. A slack az a tulajdonság, amit az ernyő csinál kiakaszott ugrások közben. A lényege, hogy nem tépi ki a karodat.

Ha igazán a wake-stylera vagy ráindulva, akkor 5 zsinórral érdemes használni ezt az ernyőt. Akkor ezek a tulajdonságai még jobban kiemelkednek.

Számomra a kiakaszott loop volt még az egyik legjobb feeling az ernyővel. Nem csak brutál erős rántással tudtam elugrani, de még a landolás közben is jól viselkedik. Az összes méret jól viselkedett ennél.

Hullámok

Nem nagyon megyek hullámokon, és itthon nincs is nagyon rá lehetőség. Ha hullám rider vagy, akkor úgyis a Religion-höz hasonló ernyőt fogsz venni. Ha csak utazol valahol, ahol vannak jó hullámok is, akkor érdemes kipróbálni őket. Driftelni azért tud valamennyire, foilozásnál teszteltem. Mindenképpen 4 zsinóros setuppal javaslom.

Minőség, csomag tartalma, egyebek

Ebben az évben a double ripstop megjelent az ernyőknél. Így a kupolán kevésbé tudnak nagy szakadások keletkezni mint egy ernyőn, amin csak single-ripstop van.

A multi-use kitebagre felraktak egy extra zsebet, ez jó lehet kulcsok tárolására.

Új pumpálási rendszer van, ami a Core ernyőkéhez hasonlít nagyon. Bármilyen pumpát használhatsz adapter nélkül. Így lényegében a legjobb átmérőt éred el pumpáláshoz, és garantált, hogy bárkinek a pumpájával kompatibilis lesz.

Itt a minőségnél annyi negatív van, hogy a műanyag szelepek közül némenyik egy picit deformáltan jöhetett le a futószalagról. Nem látni rajtuk, de a 4 ernyő közül kettőnél is picit nehezebb volt a kupakot rátekerni a szelepre.

Az ernyőhöz adják a bridle-t az 5 zsinóros setuphoz, csak egy 5 zsinóros bár kell hozzá.

Javaslom a rózsaszín színvilágot a színválasztásnál. Atom jól néz ki.

Összefoglalva

Szuper ernyő mindenki számára. Az a javaslatom, hogy ne azért ne dönts emellett az ernyő mellett, mert úgy gondolod, hogy nem vagy elég freestyle-os még ehhez. Nagyon jó all-round feelinget ad a kite, miközben megadja a lehetőséget, hogy nagyobbakat ugorj, loopolj vagy wakestyleozz.

Ezt az ernyőt én is és 3 profi rider is alkalmasnak tartotta arra, hogy a GKA Air Gamesen használjuk.

Eddig minden évben javasoltam valamit, amit változtatnék az ernyőn, de idén szó nélkül maradtam. Talán a sok pozitív élmény miatt amit kaptam neki köszönhetően. Ha mindenképpen kell valamit mondanom, akkor a 10.5m méretnek a tube átmérőjét csökkenteném. Gondolom, hogy techinkai oka van ennek, a kite merevségét segíti, de ha vékonyabb lenne, akkor még alacsonyabb loopokat lehetne húzni neki.