Spleene Foil Review

In Foil by Tomi DeákLeave a Comment

A Spleen Kiteboarding egy kimondottan olcsó hidrofoilt kínál a piacon, mely minden kondícióban megállja a helyét. Ugyan a cég is úgy hirdeti foilját, hogy “the best 2nd quality foil”, azaz a legjobb másodosztályú foil, azonban verhetetlen ára mellett megfontolandó, hogy ezzel kezdjünk bele a sportba. Én ezt használtam sokáig mielőtt race foil-ra váltottam.

Ha megnézzük a piacot, akkor rengeteg drága deszka és szárny látható. Én nem vagyok annak híve, hogy egyből egy vagyont költsek arra, ami nem is biztos, hogy egyből tetszeni fog. Mi van ha néhány próba útán úgy döntök, hogy ez mégsem tetszik. Természetesen van lehetőség használtan jó vételet találni, de ha fontos, hogy sérülésmentes állapotban legyen a felszerelés, akkor érdemes a Spleene ajánlatát megtekinteni. Az biztos, hogy létezik foil, amivel könnyebb megtanulni, de biztosan drágább is lesz ennél.

A felszerelés

A csomagban egy vékony fa deszka található. Szerintem freeridera ezek a stílusú deszkák alkalmasabbak, mint a nagyobb literes deszkák. Ugyan a kezdeteknél, amikor szárnyon menés közben hibázunk, és a deszkát odacsapjuk a vízhez, akkor kisebb eséllyel esünk el, azonban ha már a siklást megtanultuk, akkor a manőverek közben kevésbé jól lesz irányítható a volumenes deszka. A széles deszkának köszönhetően egészen az élét is nyomhatjuk a deszkának, így radikális kanyarokat érhetünk el vele.

Nekem a nagyobbik deszkám volt (145 cm), de miután megtanultam manőverezni, már szívesen cseréltem volna a 125 cm-esre. A kis deszka hibázásoknál jobban büntet, mert befúródhat az orra a vízbe, viszont a kompaktabb méret miatt jobban lehet manőverezni vele.

A deszka hátránya sok más gyártóéhoz képest, hogy viszonylag nehéznek találtam, valamint az élek nem voltak szépen eldolgozva. A nagy súly miatt kevésbé kezelhető jól, ez főleg az első indulásoknál fog zavarni. Az élesebb élek pedig eséseknél tudnak fájdalmasak lenni.

Két különböző méretű mast érhető el a szetthez. Én a standard 90 cm-essel mentem. Sokan tanuláshoz a kisebb mast-ra esküsznek (60 cm). Azonban ha olyan helyen csúszol, akol számottevőbbek a hullámok méretei, akkor érdemes a nagyobb mast-ban gondolkodni, mert a úgy a hullámok felett könnyebben át lehet “repülni” szárnyon.

A mast alumíniumból van, ami miatt nem könnyű, cserébe nem kell félni, hogy könnyen sérül ha odacsapjuk valamihez.

Alapvetően a foil egy freeride szárnnyal érkezik, mely a 3 elérhető szárnyméret közül a középső. Szerintem ez a legjobb, mert a lightwind szárny sem indul meg sokkal kisebb szélben, viszont stabil eléggé, hogy manőverezzünk vele.

A lightwind szárny ugyan nagyobb stabilitást ad, valamint a repülési sebessége kisebb, így biztonságosabbnak éreztem. A hátránya viszont az volt, hogy ha jobban bedöntöttem a deszkát, ami erősebb krajcoláshoz szükséges, akkor a szárny már hajlamos volt kilógni a vízből, ami instabilitáshoz és esésekhez vezet. A Velencei-tavon ez nem feltétlenül probléma a kisebb hullámok miatt, viszont a Balatonon már igen.

Én egyébként strapless használtam a deszkát, amivel amikor pöfföket kapott az ernyőm, ahhoz, hogy a deszkán maradjak, mindig nagyon döntenem kellett. Emiatt nem használtam sokat a lightwind szárnyat.

A freeride szárnnyal egész ügyes trükköket meg tudtam csinálni. Jóval nehezebb volt, mint egy 1000 cm2-es szárnnyal, cserébe viszont izgalmasabb sebességgel tudtam kiteozni. Simán nekivágtam vele Fűzfő-Fonyód távnak, vagy Fonyód-Keszthely-Fonyód távnak is.

A race szárnyat csak azoknak ajánlom, akik az igazi kihívásokat keresik. Ezzel jóval magasabb tempó érhető el, mint a freeride szárnnyal, viszont nagyon instabil. Ezzel a szárnnyal már aligha tudtam megcsinálni a deszkára ülős trükköt.

Az előnye a race szárnynak, hogy ezzel egy picit még jobban dönthető a deszka. Ha megnézed a móricka ábrámat, akkor a különbséget látod egy nagy szárny és a race szárny között.

A race szárnyat bekete színnel ábrázoltam. Ez durva döntésnél is a víz alatt marad. A lightwind szárny szürkével van ábrázolva, ami könnyebben kilóg a vízből. (Hullámok közt ez a különbésg még számottevőbb)

Kite foil tanulás

Ez a szett alkalmas lehet tanuláshoz. Ha biztosra akarsz menni, akkor azonban nagyobb, modernebb szárnyakat javaslok. Azoknak könnyebb az összsúlya, így jobban kezelhetőbbek, valamint a szárny profil is egy picit okosabb, így nagyobb stabilitást adnak. Természetesen az ára biztos magasabb lesz ennél.

Ha már a deszkán állsz, és próbálsz szárnyra kiemelkedni, akkor javaslom, hogy ábrán mutatott módon, picit asszimmetrikusan állj. Ez a szett úgy működik a legjobban.

Ha megnézed az ábrát, akkor látható, hogy a javasolt láb pozíciók nem pont a középvonalon találhatók. Az első láb picit a sarok él felé, a hátsó láb picit a toeside él felé helyzkedik el. Így kényelmesebb lesz a menet, és jobban fogod tudni szabályozni a deszka manővereit.

Én strapless használtam a deszkát és úgy is tranultam meg, de ha felrakod a papucsokat, akkor az első papucsokat javaslom. Azok támogatni is fogják ezt a láb pozíciót. A hátsó papucs szerintem teljesen elhanyagolható, esetleg a legelején lehet könnyítés.

Haladóbb kite foilozás

Ha már az alapokat elsajátítottad, akkor biztosan valami komolyabb szárnyra akarsz majd cserélni. Attól azért ne izgulj, hogy ez a felszerelés túlságosan akadályozna a fejlődésben. nekem sikerült pár trükköt megtanulnom vele:

  • Jibe (halzolás)
  • Tack forduló (csak starpless – és úgy könnyebb)
  • Ráülni
  • Toeside kanyarok
  • Toeside tack
  • 360

Nagyobb szárnyon könnyebb lesz természetesen. Én pl az RRD SUP flight nevű szárnnyal egyből ülve tudtam jibe-olni, de cserébe jóval kisebb sebességgel tudtam haladni. A kisebb szárnyakon jobban olyan az érzés, mint snowboarddal a szűzhó.

Összességében

Ez a másod osztályú foil egy jó választás lehet a sport elkezdéséhez. Az alapokat el tudjuk vele sajátítani, és mindig jó fegyver lesz azokra az időkre, amikor a szél alábbhagy.

Az alumínium szárnyakat sem kell kímélni, korallzátonyt elütve sem lett rajta a teljesítményt befolyásoló sérülés.

A deszka súlyát jobb lenne csökkenteni, esetleg az éleket lekerekíteni, de így is megfelelő volt, hogy a 2019-es Kitesurf OB-n nyerjek vele Foil versenyszámban. (Azért akkoriban nem voltak túl komoly foil versenyek itthon). Esetleg érdemes lehet csak a szárnyat megvenni, és egy másik, könnyebb deszkával használni.

Balaton Királyai (2019)

Videók

Van néhány videónk, ahol a Spleene Foillal megyek. Utóbbin, a fonyódi katamaránt előzőm meg.