Tagi Bányató, Magyar Kitesurf Spot

In Magyarország by Tomi DeákLeave a Comment

Déli, délnyugati szélben használható nyár előtt és után. A szél elég trükkös és a terep sem egyszerű. Max. 1 ember fér el a tavon. Én azért ismerem, mert egyszer csak ide mutatott jó szelet az AROME.

Megközelítés

Budapesthez igazán közel található, azonban hétköznapi forgalom mellett Budáról gyorsabb lehet a Velencei-tóhoz lejutni. Én hétvégén voltam. Kimondottan feelinges volt szinte a városban csúszni, 20 percre az otthontól.

Több földút vezet be a tóhoz. A lenti térképen is jelöltem, a kutyafuttató melletti utat javaslom. Egész sima, és így nem is mezőgazdasági területeken keresztül kell jönni, úgy mintha északról közelítenénk.

Szél

A tónak csak az északi sarkában találtam olyan helyet, ahol az ernyőt jól fel letett venni. Emiatt csak déli, délnyugati szélben használható szerintem a tó, mert így lesz on-shore a szél.

A windgurun Csepel van a legközelebb. Én azért mentem egyszer ide, mert az AROME modellen az látszódott, hogy csak ez a terület pirosas. Az idokep.hu/szel szerint pedig 35-40 kmh körüli pöffök voltak. Mások Velencén pár takkot tudtak menni. Én kb 1 órát nyomtam twintippel és 1 órát hydrofoillal egy 14m es freestyle ernyővel.

Terep

A terep nehéznek mondható, így csak nagyon tapasztaltaknak javaslom. A tó északi csücskén volt egy kis terület, ahol meg tudtam állni a kocsival, majd annak vonóhorgára akasztva a chicken loopot pont be tudtam állítani a szélablak szélére az ernyőt, majd így felvenni.

Vigyázni kell, mert sok a fém hulladék a földön, és az egyéb szúrósabb növény, ami kárt tehet az ernyőben.

A tóba egy lejárón be lehet menni egész biztonságosan. A tó nagyon gyorsan mélyül, így egyből body-dragezni kell.

Viszonylag sávos és pöffös a szél. Délnyugati szélben egy kis terület van, ahol még krajcoláshoz és kis ugrásokhoz elég kifújt a szél. Szerintem ha ketten lettünk volna, már teljesen akadályozzuk egymást. 1 óra alatt összesen 24-et tudtam ugrani a woo szerint. 7.5m maximális magasság, 3.8s max airtime. Szóval azért nem ez volt életem sessionje.

Hydrofoillal jobb a helyzet, messzebb is el tudunk merészkedni. Ekkor 2-3 lelkes rider is elférhet a tavon.

Horgászokat megkérdeztem, azt mondták szabad a tavat használni. Nyáron sokan járnak ide fürdeni is, szóval akkor szerintem ne gyertek ide.

Néztem, hogy északi szélben használható lenne-e a terep. Véleményem szerint akkor a déli csücsök környékén kéne csúszni. Az északi részen az off-shore szél miatt egyből elsodródnánk. A déli részen viszont nem igazán találtam helyet, ahol az ernyőt jó lenne felvenni. Segítéséggel, és pont optimális széliránnyal talán a félszigeten fel lehetne venni.

Videó

Készítettem egy rövid videót a foilos részről. Ez márciusban volt. Látható, hogy a nem túl egyszerű a bejutás.