Ulcinj, Montenegró Kitesurf Spot

In Montenegró by Tomi DeákLeave a Comment

Budapesttől még kocsival egész kényelmes távolságra található ez a termik szeles hely. Nyáron elképesztően jó surfös hangulattal rendelkezik a hely. Nekünk 2016-ban volt szerencsénk itt eltölteni néhány napot egy nomád túra során. Drommer Bálintnak köszönhetően nagyon szívélyes fogadtatásunk volt. Szuper szelünk nem volt, de azért meg tudtuk kósoltni a spotot, én többször gondolkodtam, hogy ide visszatérek.

Megközelítés

Autóval Budapesttől kb. 900 km-re található. Nagyjából 12 órás úttal kell számolni, mert Montenegróban már az utakon lassabban lehet haladni. Ismerek olyanokat, akik már többször is voltak hosszú hétvégézni itt. Hajnali indulással, már délután csúsztak is.

Másik megoldás repülővel. A közelben Podgoricában van reptér, ahova a WizzAir is visz.

Mi egy nomád túrán ejtettük útba a helyet. Horvátországból jöttünk és Görögország felé mentünk tovább.

Szél

Lokális termikeknek köszönhetően fúj itt a szél. Ez azt jelenti, hogy nyáron reggel a nap elkezdi felmelegíteni a szárazföldet, a homokos területeket különösen. Aztán délután 3 óra felé elkezdődik a termikus szél. A levegő felszáll és a tenger felől hideg levegő áramlik a helyére. Minél melegebb van, annál erősebb lesz a szél, és annál tovább fúj. Jó napokon akár naplementéig is kitarthat.

A legjobb hónapok így Június, Július, Augusztus. a helyiek azt mondják, hogy már Áprilistól ki lehet jó szeleket fogni, egészen Októberig.

A szél a partra fúj sréhen, így biztosan nem fogsz elsodródni. Ha lesodródtál, akkor szépen vissza lehet sétálni a homokos parton.

Ha valami előrejelzést szeretnétek nézni, akkor azt figyeljétek, hogy eső vagy felhős idő nincs-e. A frontok és egyéb anomáliák tudják felbolygatni a termikeket, ami megakadályozza, hogy legyen szél.

Szállás

A spot közelében a fő úton sok szállás van, de akár a városban, Ulcinjban is meg lehet szállni. Internet mindenhol 4G, nyáron picit belassul, de még alkalmas lehet dolgozáshoz is.

Camping

Mint a legtöbb helyen, itt is a természetben laktunk. Mi kimentünk közetlenül a spotra, és ott aludtunk a „parkolóban”. Elvileg nem szabályos, de nem szólt senki. A nagyobb Beach Bar-ok parkolójában van esély, hogy rátok szólnak majd.

Amit még javasolni tudok, hogy a Dolcinium Kite Surf Club személyzetével beszéljetek. Keressétek Drommer Bálintot, aki majdnem az egész szezont ott tölti. A hely előtt vannak ágyak, amiket napközben kiadnak, de van esély rá, hogy le tudjátok beszélni, hogy éjszaka ott aludjatok.

Én egyik legjobb éjszakámat töltöttem itt. Reggel napsütésre, tenger illatra és jógás hölgyekre ébredtem.

Amikre érdemes figyelni, hogy szúnyogirtót vigyetek magatokkal, mert naplemente után van egy kb. 1 órás intervallum, amikor ellepik a spotot a szúnyogok.

Beach

Nagyon kellemes tengerparttal rendelkezik Ulcinj. Sokan járnak Európából ide nyaralni. Napközben a több kilométer hosszú parton napoznak, fürdenek, este pedig a városba mennek bulizni. Ennek előnye, hogy sok csaj monokinizik a kiteos spotok környékén is.

A part homokos, nincsenek kövek, vagy éles dolgok. Így ha lesodródtok a mélyvízben, akkor is vissza tudtok sétálni kényelmesen.

A part közelében kicsi, de szép hullámok alakulnak ki, amik közt jól lehet ugrálni a sima vízről.

Mi keveset voltunk, és a szél sem volt álomszerű, ezért nem néztük meg, de van lejjebb egy folyó torkolat, ahol állítólag jókat lehet freestyleozni.

Mi 2 Beach Bar környékét ismertük meg jobban. A Dolciniumnál kérnek pénzt a part használatért, míg a Kiteloop beach-nél nem. Nekünk mégis az előbbinek az atmoszférája tetszett jobban. Az utóbbinál egyszer röplabdázni is láttam embereket.

Megjegyezném, hogy este a spoton naplemente után van 1 óra, hogy szúnyoginvázió van.

Kitesurf spotok térképünkön bejelöltünk minden lényeges helyet.

Egyéb tevékenység

Szerintem a part önmagában kielégítő hely. Nagyon jó a hangulat már reggeltől egészen késő estig. Sokszor naplemente után kicsit lemegy a hangulat, elmennek az emberek fürdeni, aztán jönnek vissza, miután a szúnyogok is megnyugodtak.

Buli

Igazán nagy bulik Ulcinj városban vannak, minket is oda invitáltak, de este nagy volt a forgalom már a városba vezető úton. A parkolás is nehézkes volt, így elengedtük, megindultunk Görögországba.

Város

Ha nem fúj a szél, akkor a városban lehet ezt azt csinálni, de mi nem voltunk, nem tudjuk.