Liznjan, Horvátország Kitesurf Spot

In Külföld by Tomi DeákLeave a Comment

Budapesttől ~600 km-re talán a legközelebbi Horvát kite spot, ahova az ÉK-i Bora nagyon jól befúj. Alapvetően egy windsurf spotról van szó, ahol azért a kiteosok is megtűrtek, de kizárólag haladóknak ajánljuk.

Utazás

Kocsival kb. 6-7 óra alatt ki lehet jutni Budapestről. Autópályán kapuknál kell fizetni, nem is keveset. Nagy szélben előfordul, hogy néhol leterelnek az autópályáról.

Szállás

A városban sok apartman található. Elő és utó szezonban könnyen lehet találni olcsón. Érdemes odatelefonálni, így kb. 10 euró / éj / fő áron tudtok szállást szerezni.

A spoton nagyon sokan vadcampingeznek. A fák árnyéka ezt kényelmessé teszi. A talaj kicsit poros, és bora szél idején északa is lökdösni fogja az autót.

Spot

A spotot haladóknak ajánljuk, nemcsak mert nehéz a bemenetel, mert sok a veszély forrást jelentő szikla és fa, hanem az alapvetően windsurf spoton nagyon rossz szemmel néznek, ha akadályozod a windsurfösöket.

Az öböl keleti oldalán van egy barátságosabb kondíciókkal rendelkező kite spot. A probléma, hogy a vízen ugyanúgy a windsurfösöknek az útjába tudsz kerülni. Valamint a helyiek nem örültek nekünk egyáltalán. 5-ből 4-en megkértek, hogy többet ne jöjjünk ide, mert ez az ő saját spotjuk, ők tartják karban. Nekem nagyon meglepő volt ez a hozzáállás.

A Bora egyébként nagyon jól befúj ide. Amikor mi voltunk, akkor erősebb volt jóval, mint Nin-ben.

Lényegében side-shore szél van. Szerintem érdemes egy picit lejjebb menni, ahol kevésbé zavarjuk a windsurfösöket. Ha nem tudnánk visszakrajcolni, akkor az öböl végén is van lehetőség kijövetelre, onnan pedig vissza lehet sétálni az autóhoz. Az öböl végéhez közeledve vigyázni kell, mert a víz alatt nagyobb sziklák vannak, aminek a teteje csak néha látszik ki a vízből.

Ha kicsit krajcolunk a bemenetelhez képest, akkor nagyon szép hullámokat látunk. Óvatosan bánjunk ezekkel, mert az ügyesebb windsurfösök is ezeket lovagolják, valamint gyakran sziklás részben végződnek. Windsurfösöket néha kisodorja oda a hullám.

Az Kite Spotok térképünkön jól láthatóan bejelöltünk minden lényeges elemet a spoton.

Szél

Akkor érdemes ide mozdulni ha írja a Windguru az észak-keleti erős szelet. Ezt hívják Bórának. Gyakran több napon keresztül fúj és még a lecsengésénél is jókat lehet nagy ernyővel csúszni. Szerintem akkor éri meg kiautózni, ha legalább 2 napra írja az erőset és mindkettőt meg tudod csúszni. Ha családdal erre nyaralsz, akkor is érdemes lehet szemmel tartani az előrejelzést, mert a néha előforduló 1 csillagos értékelésű előrejelzés is megcsúszható nagy ernyővel.

Összességében

Kora tavasszal és késő ősszel be lehet mákolni itt 1-2 jó hétvégét. Egyész olcsón kijön egy trip, és igazi big-air kondíciókban edzhetünk. Pár fokkal pedig melegebb van mint Magyarországon.

Nekem maga a spot infrastruktúrája nagyon nem jött be. A be- és kimenetel nagyon gázos. Kétség kívül a vízen nagyon élveztem a sessiont, de legközelebb ha fúj Nin-ben is, akkor inkább elmennék odáig. Javaslom, hogy azért egyszer nézzetek le ide is. Lehet nektek is sikerül kifáradnotok egy-két kemény nap után:

Egy egész napos kiteozás a 35+ csomós szélben bárkit leterít