RRD Obsession MK9 review

In Ernyő by Tomi DeákLeave a Comment

A 2017-es RRD Obsession nagyon hasonló az előző évi model-hez, az MK8-ashoz. Annak a review-ja elérhető weboldalunkon, így érdmes azt átpörgetni, itt első sorban a különbségekre fogok kitérni. Ez egy ernyő, amit kezdőtől haladó szintig ajánlok mindenkinek egyformán itthoni és külföldi használatra is. Nem véletlen, hogy itthon annyit adtak el belőle a Kiteline-osok. Az előző évhez képest apró finomításokat kapott ernyőből.

Nekem 9m és 12m méretek voltak ebből, ezzel fedtem le a teljes hazai széltartományt. Valamint sokáig ezzel a 9m mérettel tartottam a hazai big air rekordot (17.3 méter magas ugrás a woo szerint).

Különbségek az Obsession MK8-hoz képest

A shape ugyanaz mint a korábbi évben. A gyártó szerint kisebb súly, vékonyabb tube-ok, apró finomítások jellemzik az ernyőt.

Amit annyira nem emelnek ki a reklámok, de a legszámottevőbb különbség az, hogy az Obsession MK8-as model-t még a Global Bar V6-al forgalmazták, míg az Obsession MK9-et már a Global Bar V7-el. A nagy különbség a két bár közt, hogy az RRD a Global Bar V7-re hozta le az Y-t. (Az ipszilon az, ahol a front lineok elágaznak). Ez preferencia kérdése is, hogy ki melyiket szereti, némelyik báron lehetőség van az állításra is. Én azonban abban hiszek, hogy egy ernyő akkor jó, hogy ha úgy is tetszik, ahogy a gyártó annak használatát kitalálta. Merem hinni, hogy az Obsession MK9-nél a gyártók úgy gondolták, hogy jobb lesz a teljesítmény a lenti Y-al.

A lenti Y-nak köszönhetően az ernyő direktebbnek érződik. Jobban lehet érezni csukott szemmel, hogy az égen hol található az ernyő. Szerintem egy minimálisan több erőt is tud így átadni a rider-nek (kisebb szélben meg lehet indulni vele).

A lenti Y miatt kiakasztott trükköknél jobban viselkedik az ernyő, de még mindig sok trimmel célszerű használni. Különösen a kisebb méret hajlamos akár tolatásra, ha trim nélkül akasztunk vele ki. Természetesen ha a wakestyle a cél, akkor a 2017-es Obsession Pro-t érdemes választani, vagy későbbi évjaratú Obsession-öket. Az Obsession MK10-essel érdemes barátkozni.

Ezen kívül loop közben valamivel lassabb lett az ernyő, így a loopok nehezebbek lettek az ernyővel, azonban radikálabbak. Ezen a videón látható, hogy azért kellemesen el tudtam húzni 9-10 méter magasan néhány megaloopot az Obsession MK9-el.

Az ernyő természetesen még mindig elég gyors ahhoz, hogy egy sima ugrás közben az apex-en döntsük el, hogy transition-t vagy sima ugrást csinálunk belőle. Az ernyő kellően gyorsan reagál a redirectekre.

Videó

Íme egy videó még 2017-ből, ahol ezzel az ernyővel, itthon, nyáron trükközöm. Van benne kiakasztott, beakasztott, nádas átugrós rész is.

Összességében

Nagyon sokoldalú ernyő, mellyel az itthoni pöffös szelekben is jó session-ökre számíthatunk, és külföldi egyenletes szélben is jó választás lesz. Simán vállaltam vele downwind túrát ismeretlen terepen, híd alatt átkájtozva, mert tudtam, hogy ha gyengébb lesz a szél, akkor is húzni fog, ha pedig erősebb, akkor tudom majd fogni, nem kell félni, hogy besokallok.

Cape-Drepano-Kitesurf-Spot

Egy jó tanács, ha ezt az ernyőt választjátok: Ha van rá mód, akkor V8-as bárt, vagy újabbat szerezzetek, mert az még letisztultabb lett a V7-eshez képest.