Kite javítás – canopy javítás – apró szakadás a kupolán

In Egyéb by adrenalinsportokLeave a Comment

Kezdő kiteosként gyakrabban, de haladónként is többször előfordul, hogy kárt ejtünk az ernyőnkben. Ezt okozhatja:

 • a parton egy éles tárgy,
 • nádas,
 • az ernyő erős lecsapása a vízre,
 • fára akadás,
 • vagy egyszerűen az ernyő elég öreg öreg ahhoz, hogy például a szelepek leváljanak.

Különböző sérülés típusokat különböztetünk meg:

 • szakadás a canopyn,
 • tube kilyukadás / szétrobbanás,
 • bridle sérülés,
 • eresztés a szelepeknél.

Ebben a cikkben a lista első elemét, a szakadást fogjuk részletesebben megvizsgálni. Bemutatjuk, hogy egy kis szakadást hogyan lehet otthon egyszerűen megjavítani.

Kite canopy sérülés

Talán ez a leggyakoribb sérülés az ernyőkön. A kitenak muszáj nagyon könnyűnek lennie, hogy jól repüljön kisebb szélben is. Ezért a kupolának vékony anyagból kell lennie. Azonban nagy szélben és agresszív használat mellett a canopy nagyon kemény erőbehatásokat kell, hogy túléljen. Nem véletlen, hogy a gyártók double és triple ripstop megoldásokat használnak a canopyn.

Ha közelről megnézzük az ernyő anyagát, akkor láthatunk kis négyzetrácsos szerkezetet. A négyzetrácsokban erősebb / vastagabb anyag van. Így egy induló szakadást ezek meg tudják állítani. A teljes ernyő súlyát pedig csak kis mértékben befolyásolja ez.

Egy régi, sokat használt ernyő könnyebben szakad ha nagy erővel lecsapódik az ernyő a vízre. Azonban az új ernyők is könnyen megsérülnek éles tárgyak hatására. Például, ha összehajtogatás közben egy az ernyő alatt maradt szúrós növénynek nekinyomjuk, vagy ha a vízen nádasba esik.

Ha a sérülés kb. 5 cm-nél nagyobb, akkor általában varrni is szokták az ernyőt. Itthon található több üzlet is, ahol foglalkoznak ilyennel profi szinten.

Íme néhány hely ahol érdeklődhetsz:

Egy kis szakadás javításáért kb. 2-3 ezer forintot kell majd fizetni. Egy teljes hosszában lévő szakadásnál, amit varrni is kell kb. 10-15 ezer Ft az ár.

A jó hír, ha csak egy kisebb vágásról van szó, akkor ezt otthon is megjavíthatjuk.

Kite canopy javítás

Én amikor elpakolom az ernyőmet, mindig figyelni szoktam, hogy nincs-e rajta valamilyen sérülés. Célszerű így cselekedni, mert a legkisebb lyuk vagy szakadás is tovább tud szakadni egy komolyabb erőbehatástól. Ezért érdemes a kis sérüléseket minél hamarabb megjavítani, hogy ne legyen belőle nagy kár.

Tipp: Ha session előtt veszel észre egy apró szakadást, és nem akarod kihagyni a session-t, akkor is megérheti legalább ragasztószalaggal leragasztani a sérülést. Így talán kisebb az esélye, hogy tovább szakad.

Ha fény felé keresztül nézünk az ernyő anyagán, akkor könnyebben észreveszünk apró sérüléseket.

A fenti képen látható apró lyuk. Ezt talán csak egy éles tárgy szúrhatta ki a parton elpakolás közben. Célszerű egy ilyet is megjavítani.

A javításhoz szükséged lesz spinakker javító anyagra. Ez lényegében ugyanolyan anyagú mint az ernyőd kupolája. Olyan mint egy ragasztószalag, öntapadós.

Budapesten például a Jóhajó vitorlás szaküzletben vásárolhatsz több színben is. Kb. 3200 Ft-ért kapsz egy 4,5 méteres tekercset.

Célszerű olyan színben vásárolni, amilyen színű az ernyőd a szakadás helyén.

Ilyen ripstop anyagot fogunk tenni a szakadás mindkét oldalára.

Javítandó rész megtisztítása

Célszerű a javítandó részt megtisztítani, hogy a ragasztó jobban tapadjon majd. Használhatsz erős alkoholt, vagy higítót.

Folt vágása

 • A sérülés méreténél minden irányban nagyobb darabot levágok a ripstop javítóból.
 • Levágok még egy ugyanakkora darabot.
 • Az egyik darabra megrajzolom a foltot.
 • A folt legyen a szakadásnál minden irányba 1.5-2.5 cm-rel nagyobb.
 • A foltnak a sarkai lekerekítettek legyenek.
 • A másik levágott darabot színével ellentétes irányba a megrajzolttal szembe helyezem.
 • Óvatosan körbevágom a foltot kis ollóval. Talán egy éles manikűrolló a legalkalmasabb erre.

Ha helyesen jártál el, akkor két szimmetrikus darabot kapsz. Ha a „másik levágott darabot” nem színével ellentétes irányban helyezed el a megrajzolt mögött, akkor nem fogja egymást tökéletesen fedni a két szemközti darab.

Folt felragasztása

A ragasztásnál arra kell figyelni, hogy az ernyő anyaga jól ki legyen feszítve. Ne egy gyűrött anyagra ragasszuk rá a foltot. Célszerű megkérni valakit, hogy segítsen kifeszíteni a kupolát. Vagy más rögzítő eszközöket használni.

Ha sikeresen felragasztottuk a foltot, akkor fordítsuk meg az ernyőt, hogy a másik feléhez hozzáférjünk. Ekkor jól látható a szemközti oldalra felragasztott folt.

Ismét feszítsük ki az ernyő anyagát, majd a másik foltot ragasszuk pontosan az előző foltra.

Vasalás

Annak érdekében, hogy a folt tökéletesen odaragadjon az ernyőhöz, miután jól rányomtuk a foltot, célszerű hővel is kezelni. A meleg hatására jobban odaragad a folt az ernyőhöz.

Erre a célra én vasalót szoktam használni. Felmelegítem kicsit a vasalót. Majd néhány pillanatra megérintem a hegyével a foltot. A vasaló ne legyen túl forró, és ne érintsd a folthoz túl sokáig, nehogy megsüsse az ernyőt.

Elegendő az egyik oldalt vasalni. A hő hatására a másik oldali ragasztás is jobb lesz.

Ha mindent jól csináltál, akkor az ernyőd most erősebb is a szakadásnál mint előtte. A repülést pedig minimálisan befolyásolja. Minél több a javítás, annál jobban befolyásolja.

Az ernyő árából sokat vesz el egy ilyen javítás. Szóval ha az új ernyődben kárt csináltál, akkor számíts rá, hogy egész sokat veszített az értékéből. A jó hír viszont, hogy használt ernyőt olcsóbban megkapsz ha van rajta javítás. A repülést pedig szerintem nem befolyásolja annyira, hogy ez probléma legyen.

Az alábbi kép javítás után készült. A javítás szinte észrevehetetlen.