Balaton Királyai – Kitesurf OB 2019

In Hírek by adrenalinsportokLeave a Comment

Idén ismét meg lett hirdetve a magyar országos kitesurf bajnokság, a nagy múltú Balaton Királyai. Sajnos azzal szembesültünk, hogy nem mindenki értesült róla, így szeretnénk itt most felhívni rá a figyelmet, meginvitálni minél több ridert, és segítséget nyújtani a nevezéshez, mivel a kiírás és az információk elég kaotikusak.

Mi az a Balaton Királyai?

Itthon a kitesurf szövetség hivatalosan minden évben meghirdeti az országos kitesurf bajnokságot, Balaton Királyai néven. Nem minden évben valósul meg a verseny, szél hiánya miatt, utoljára 2017-ben volt futam Széplakon.

A versenyen alapvetően freestyle és pályaverseny szokott lenni. A Woo eszköz elterjedése óta big air-nek nevezett magasság ugró verseny és hangtime verseny is van.

Hol lehet erről értesülni?

A kitesurf.hu hirdeti meg a versenyt. Eléggé elavult honlapjukon az eldugott verseny menüpontban, valamint a hírek közt láthatunk utalást arra, hogy elkészült a 2019-es versenykiírás. Ezen kívül a BalatonKirályai facebook oldalon egy postban értesülhetünk még erről.

Mindegyik forrás végül a surfer.hu versenyek menüpontjára irányít. Itt értesülhetünk az infokról, a szintén nem túl ergonomikus weboldalon.

Mikor lesz az idei verseny?

A surfer.hu versenyek menüpontjában számos SUP verseny időpontja mellett kiderül az is, hogy a Balaton Királyai waiting period június 3-16-ig van. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban ha egy jó szeles napot jósolnak, akkor tartják meg a futamot. A végleges döntés csak a vihar előtti nap szokott megszületni.

Idén hétköznap is megtartják a versenyt. Nyílván jobb lenne hétvégén, hiszen úgy senki nem mondhatja, hogy azért nem tudott eljönni, mert dolgozott, vagy úgy akár több néző is várható lenne. Azonban korábbi évek tapasztalatai alapján így nagyobb az esély, hogy a szélablak alatt lesz versenyzésre alkalmas szél (kiírás szerint: 15-50 km/h).

Azt gondoljuk, hogy mivel hétköznapokon is egész sok ember nyomja itthon a szeles napokon, miért ne tudnák ezt az esetleg hétköznapra eső versenynapot is a Balatonon tölteni.

Hol lesz az idei Balaton Királyai?

Valószínüleg Balatonfenyvesen.

A versenykiírásban az szerepel, hogy Észak- Északnyugati, Nyugati, Déli, Délnyugati szélben tartják meg. Korábbi években a Velencei tavon a Sukorói spot is meg volt jelölve, most azonban az a spot nem használható az építkezés miatt, és a surfer.hu-n is csak a Balatonfenyves szerepel, így mi arra gyanakszunk.

Véleményem szerint keleti szélben is meg lesz tartva a verseny.

Milyen versenyszámok lesznek?

A részletes versenykiírás letölthető a surfer.hu-n, vagy innen is a 2019.05.04-i változat. Igyekeztünk a lényeget kigyűjteni nektek.

Woo hangtime, Woo Big Air

A versenyzőknek 1×60 percben kell Woo-val vagy Piq-el felszerelt deszkájukkal ugrálni. Az ez idő alatt szerzett legmagasabb és leghosszabb ugrás nyeri a két kategóriát.

Ezen nagyon nem kell mit magyarázni. Ez a versenyszám valószínűleg azért került be, mert megrendezni nagyon egyszerű.

Idén egy új szabály keletkezett, miszerint nem lehet a deszkát a csípő fölé emelni. Ez egy biztonsági intézkedés akar lenni. Mi nem értünk egyet ezzel a szabállyal, de ha ez hát ez.

Freestyle

Ez számít a legnagyobb presztízsű versenyszámnak, és hosszabb egyeztetés után sikerült egész elfogadható kiírást készítenie a szövetségnek. Reméljük, hogy ez évről évre egyre javulni fog. Lássuk a szabályokat.

A versenyzők irányonként 20-20 percig műsorozhatnak. Ez idő alatt maximum 7 ugrást hajthatnak végre oldalanként. Ez után el is kell hagyni a verseny zónát. Ha sok versenyző lenne és nem elegendő a 20 perc, akkor opcionálisan oldalanként 10 perccel hosszabbítják a versenyszámot. A pontozában irányonként a legjobb 4-4 ugrás számít bele. Csak azok az ugrások számítanak, amiknél normál landolást láthattunk.

Az ugrásokat egyesével pontozzák 1-10-ig nehézség alapján. Plusz pontot két féle képpen lehet szerezni:

 • Magabiztos, ugrással harmonikus mozgással érkezés: +2 pont
 • Ugrás típusához képest látványosan magasabban végrehajtott ugrás: +2 pont

Így összességében azt lehet mondani, hogy a versenyen 71%-ban a technikai nehézség dominál, 29%-ban pedig stílus és magasság.

A kiírásban olvasható:

 • Old school: Big Air (magas-nagy ugrások) roll–grab, One foot – board off variációk stb.
 • New school: Wakestyle variációk (s-bend, relay, stb)
 • Stílus, összhang, dinamikus érkezés.

Az old school és new school trükkök azonos értékelést kapnak.

Sajnos az utolsó mondatot elég nehéz értelmezni. Javaslatunk az lenne, hogy szegezzük le, hogy mi számít New Schoolnak és mi számít Old Schoolnak pontosabban, valamint, hogy szabjuk meg, hogy melyikből mennyit kell ugrani (pl.: 4-4). Így a new-school ugrások más new-school ugrásokkal lennének összehasonlíthatók, az old-schoolok pedig más old-schoolokkal.

Másik javaslat, hogy párosítsunk old-school és new-school trükköket, hogy mégis legyen egy iránymutatás, hogy melyik stílusirányzatból melyik trükkel lehet szép pontszámot összeszedni. Mit erőltessen inkább a versenyző, ha mindkettőhöz egyformán ért.

Ebben sajnos egyelőre nem volt egyértelmű előrelépés. A nevezés feltétele az lett, hogy le kell adni a versenyzőknek oldalankénti minimum 2, maximum 7 db ugrást, amit Balatoni, számára jó szeles körülmények között tervez ugrani. Az ugrásoknak tartalmazniuk kell a következő elemeket:

 • Indítás: Sarok élről / lábujj élről / Blind-ról
 • Bekötés: Beakasztva / Kiakasztva
 • Elugrás: Kite mozgással, akasztva ugorva / Csak akasztásból
 • Légmunka: test mozdulat értelemszerű leírása
 • Grab: deszkán lévő helyének meghatározása, elugró vagy érkező kézzel
 • Érkezés: Sarok élre / lábujj élre / Blind-ra

Az ugrások tájékoztató jellegűek, a versenyzőnek nem kötelező a beküldött ugrásokat végrehajtania. Verseny közben változtathat a programon. A beküldött ugrások nem kerülnek névvel azonosíthatóan nyilvánosságra.

Tudtunkkal ez arra lesz használva, hogy a bírókat eltájolják, hogy milyen jellegű ugrásokra számítsanak. Valamint így előre fel tudnak állítani egy sorrendet ugrások közt. Így legalább részben egyértelmű lesz, hogy mely trükköket érdemes végrehajtani, hogy több pontot szerezzünk. Egyértelmű hír még nincs arról, hogy ez a lista közzé lesz-e egyáltalán téve. Anélkül viszont nem sok segítség a ridereknek, mert azt nem tudjuk meg, hogy mit ugorjunk, csak azt érjük el vele, hogy a stílus kevésbé számít.

Hasznos lehet ez továbbá a jövőben rendezett versenyek jobbá tételére. Lehet, hogy jövőre már a verseny előtt el kell majd dönteni, hogy milyen trükköket ugrunk. Azok be lesznek pontozva előre, már csak az lesz a kérdés, hogy ki az, aki végre is tudja hajtani őket? Nekünk nem tetszik ez az irányzat, de legalább részben kézzelfoghatóbbá teszi a pontozást és megoldja a new-school old-school együttes pontozásának problémáját.

Kérünk benneteket, hogy minél hamarabb nevezzetek, hogy a trükkök feldolgozására legyen idejük a bíróknak.

Pályaverseny (foil és nem foil is)

Idén először lesz hydrofoil verseny is. Ennek nagyon örülünk, mert reméljük, hogy sok új embert vonz majd ez.

2 éve egyszerű félszeles pályát építettek 2 bólyával. 1 upwindes és 1 downwindes fordulóval. Azt nem tudjuk, hogy idén mire lehet számítani, de azért biztos fun lesz.

Van külön foil verseny, aztán külön nem foil verseny, szóval mindkettőn lehet indulni. Twin-tip deszkával itt bárki el tud indulni. Szóval ha kedvet kaptál, itt az ideje nevezni.

Hogyan kell nevezni?

Ez eddig a legbonyolultabb rész. A kiírás szerint elég 24 órával a verseny előtt leadni a nevezést. Kérünk benneteket, hogy ha szeretnétek jönni, már most nevezzetek, hogy lássák a szervezők, hogy hány főre számítsanak. Nem történik semmi, ha esetleg mégsem jöttök el, de nem árthat, ha kicsit fel tudnak készülni a létszámra a szövetségnél.

A freestyle verseny esetén külön jó lenne tudni, hogy hányan jövünk, mert még van lehetőség a szabályokat kicsit formálni úgy, hogy akár számodra is kedvezőbb legyen.

Mi szeretnénk bátorítani minél több ridert, hogy vegyen részt a versenyen. Szerintünk nagyon jó a hangulat, tanulni is lehet belőle. Győztes csak 1 lesz minden versenyszámban, de már az élmény, hogy részt vettél is nagyon jól fog esni néhány év távlatából. Azért, hogy támogassuk a nevezéseteket, röviden összegyűjtöttük a legfontosabb infokat nektek.

Kell nevezési lapot kitölteni, egyesületi lapot kitölteni, orvosi igazolást szerezni és úszni tudást igazolni.

A különböző formanyomtatványok letölthetők innen:
http://www.surfer.hu/versenyek . A Verseny eng-Sportorvosi-Nevezés fülről.

Sportegyesületi vagy szakosztályi felvétel

Ezzel egy egyesülethez való tartozásod kell igazolni. Teljesen ingyenesen leigazolhatsz valahova. Ha verseny szervezőjét megkeresitek az [email protected] címen, akkor segít leigazolni az ő sportegyesületükhöz való tartozást. Lényegében csak “Magyar Kitesurf Egyesület” nevet kell beírni a sportegyesület részre. Ha ez nem tetszik, akkor a Kiteline vagy a KitExpedition biztos segítségetekre lesz ebben.

Úszás minimum vizsga igazolása

A szervezők be akarják biztosítani magukat, hogy ha baleset történik, akkor nem azért volt, mert valaki nem tudott úszni. Ez teljesen rendben van. A nyomtatvány szerint egyéni oktató is igazolhatja. Én úgy gondolom, hogy mindenkinek van egy ismerőse, aki egy rövid időre, de lehet az egyéni oktatója. Senki nem fogja ellenőrizni Gipsz Jakab-nak az úszó oktatói vizsgáját.

Versenyengedély kérő lap

Az eddigiek ismeretében ezt is ki tudjuk tölteni. Orvosi igazolás nem kell rá, az egy külön nyomtatványon lesz.

Rajtengedély

Ez egy orvosi igazolás, amit háziorvos ki tud tölteni. Mivel csak egyszer álltok rajthoz, az OB-n, így elegendő egy ilyen igazolás, nem kell sportorvosi.

Nevezés

Nevezni az [email protected] címen kell. Ha lehet tegyétek meg minél hamarabb.

Ha ez a sok papír megvan kitöltve, akkor szkennelve érdemes elküldeni az [email protected], és a helyszínre is magatokkal hozni.

Amit még érdemes tudni

 • Bukósisak és mentőmellény viselését nagyon kiemeli a szabályzat. Nem árt ha van nálad ilyen tényleg, de nem feltétlenül lesz rajtad.
 • A nevezés teljesen ingyenes.
 • Olvasd el a szabályzatot.
 • Várunk, mert jó lesz!
 • Lányok is!