Col du Lautaret, Franciaország Snowkite Spot

In Külföld by Tomi DeákLeave a Comment

Talán az egyik legnépszerűbb és legjobb európai snowkite spot, mely ismerős lehet LoloBSD videóiból. Franciaországban található, több síparadicsomhoz is közel van, így 1 hetes sítúra alkalmával rá tudunk mozdulni a szeles napokra.

Utazás, parkolás

Budapesttől ~1200 km-re található, azonban Les 2 Alpes sítereptől minössze 35km (40 perc) autózósra található.

A spot a főút két oldalán található. Van egy hütte szerű étterem, aminek parkolóját érdemes célba venni. Ekkor a “piramis” nevezű dombot tudjuk kihasználni. Ha nem elég jó a szél, akkor az útmentén érdemes parkolni, hogy a másik oldalra tudjunk közvetlenül kipakolni.

Szél

A spoton mindenféle szélirány használható, és már egész kis szélben is meg lehet indulni a síkabb részeken. Érdemes a lokálokat nézni, hogy merre csúsznak, ők jobban tudják, hogy hol van szél.

Alapvetően úgy kell helyezkedni, hogy az adott dombra felfelé fújjon a szél, mert így a legkönnyebb az emelkedő leküzdése. Lefelé pedig így lehet nagyot ugrani.

Sajnos előfordul, hogy 1 hétig nincs rendes szél, így mindenképpen sítúrával kötném össze az idelátogatást. Közelben Les 2 Alpes, La Grave (freeride paradicsom), Alpe D’Huez is megtalálható.

A spot megtalálható a windguru-n, ami jól jelzi azt is, ha van friss hó.

Spot

A hely olyan mintha direkt snowkiteozásra lett volna kitalálva. Egy katlanban helyezkedik el, minden irányban valamilyen dombok / hegyek övezik. Az igazi kihívás és élvezet ezeknek a domboknak a meghódítása.

3 részt emelnék ki.

A piramis nevezetű, csúcsos domb az étterem közelében található. Ez minden széliránban meghódítható. Elég meredek, így a tetejéről elugorva nagyon életveszélyes manővereket is lehet végezni.

Az étteremtől északra lévő területen van a legnagyobb lapos rész, mely kezdőknek lehet jó. Innen különböző meredekségű emelkedőkön lehet a hegygerinc felé elindulni. A LoloBSD féle videókban ezen a részen a meredekebbeken szokták a leglátványosabbakat ugrani. Ez még nem veszélyesen meredek, de kellően hosszú lejtő. Jellemzően loopokkal felhúzatod magad a tetejére, majd elindulsz lefelé “upwind-ben”. Kellő sebesség elérésekor ha a bárt behúzod, miközben az ernyő 12 óránál van, szépen elemelkedsz. A bár ki és betolásával pedig a földtől való távolságot tudod szabályozni. Itt az ernyő szinte úgy működik mint egy siklóernyő. Azonban ne feledjük, hogy ez a felszerelés nem erre lett kitalálva. 4 zsinór közül 1 szakadása is végzetes lehet.

A piramis oldalán még található egy elég meredek fal is (Vallon de Combeynot), ami szép sima hóval van általában takarva. Innen elugrani már nem ajánlott, de izgalmas túra északias szelekben.

A Snowkite spotok térképünkön próbáltuk bejelölni a lényeges részeket.

Összességében

Egy igazi 3D snowkite hely, ahol igazán nagyokat lehet repülni, és több csúcsot is fel lehet fedezni. Ide még biztosan vissza fogunk térni.

Videó

Sajnos amikor itt voltunk, akkor elég gyengusz volt a szél így éppen csak tudtunk ide-oda mászkálni, nagyobb magasságokat nem sikerült meghódítani. Viszont Zari drónos videóin látható a hely.

Ezen kívül LoloBSD videóját gondoltam megosztani, mert ő elég sokat nyomja itt, és eléggé kiforrott a snowkite technikája.