Hármashatár-hegy (HHH), Magyar Snowkite Spot

In Magyarország by Tomi DeákLeave a Comment

A budapesti snowkite spot, melyen szinte minden télen összejön legalább egy csúszás, viszont egész epic kondíciók is össze tudnak itt jönni. Több irányú szélben is működik, hideg mikroklímája van, és ide még akár munka után is ki lehet nézni.

Utazás, parkolás

A spot előnye, hogy ez a hármashatár-hegyi reptéren van, mely a Hűvösvölgyi út és a Hidegkúti út találkozásánál van. Déli pályaudvartól 15-30 perc (forgalom függvénye). Így akár a korai naplementével számolva is működhet, hogy fél nap meló után megyünk ki a spotra.

A reptér északnyugati oldalánál még aszfalt út van, ahol meg lehet állni, és be tudunk sétálni. Azonban ha van engedélyünk, és nem félünk, hogy az autónk elakad a nagy hóban, akkor egészen a hangárig be lehet állni, ahol szinte egyből a kocsi mellett szerelhetünk is.

Szél

Leggyakrabban északi, északnyugati szél szokott lenni, ami itt használható, én azonban fogtam már ki délkeleti szelet is, ami nagyon jó volt. Utóbbi nagyon ritka, hiszen az meleget hoz, viszont a hóhoz meg hideg kell.

Nekem az a tapasztalatom, hogy sajnos nem olyan jól fúj be a reptérre a szél. Amikor a széltérképen 50 km/h-ás befújások voltak, a Böszörményi úton pedig egy nagyobbacska elszáradt karácsonyfát vitt a szél előttem, akkor is még nagyernyővel mentem jobbat, annak ellenére, hogy a havon sokkal kisebb szél is elegendő.

Windguru-n van spot a HHH-hoz, amelyen azt is látni, ha esni fog a hó. Ezen kívül érdemes webkamerákat is keresni. Van egy az időképen télen, amelyik részben rálát a spot-ra.

Spot

A reptér a hármashatár-hegyi erdő szélén található, így sok-sok bokros, fás résszel van körbekerítve. Azonban maga a reptér egész szép füves terület, néhány nagyobb gödörrel és sok friss kutyaszarral. Az északnyugatias szél hosszában fúj rajta végig.

Mivel egész magasan van a reptér a városhoz képest, előfordul, hogy lent semmi hó, itt viszont egy vékony hóréteg jól meg van fagyva. Mivel a talaj viszonylag sima, ezért egy 1-2 napja esett vékony hóréteg is jó lehet csúszáshoz. Ugyan nem a klasszik szűzhavas snowkite élményt adja majd, de az északa jegessé formálódott felületen még könnyebben csúszik a deszka vagy a léc. Ehhez kell az, hogy alatta a talaj sima legyen, különben élvezhetetlen lesz a csúszás élménye vékony hótakaró esetén.

A reptéren keresztbe tudunk járkálni. Északnyugati szélben balcsapáson van egy kis lejtése a terpenek, így azon a takkon nagyobbat lehet ugrani. Hátszélben egészen elmehetünk a végéig, és ha nem tudunk visszakrajcolni, akkor is vissza tudunk sétálni, mert nem olyan egetrengetően nagy a táv, sőt a város fényei segítenek.

A reptér mellett található a Vörös-kőnek nevezett domb, amelyet élvezetes meghódítani, azonban nem egyszerű terep, mert sok a bozótos raja, valamint az északi szél nem segít, szinte lehetetlen upwindben megmászni a hegyet. Lefelé pedig haladó kite és snowboard tudás szükséges, hogy ne csússzunk be az ernyőnk alá. A délies szélben tökéletesen ráfújt, de amikor az fújt, akkor még nem voltam olyan szinten, hogy ezt igazán ki tudjam használni.

A Snowkite spotok térképünkön próbáltuk bejelölni a lényeges részeket.

Összességében

Ha hétvégén snowkite idő van, akkor mindenképpen érdemes ide családdal kinézni, mert kutyának, gyereknek, mindenkinek jó feeling sétálni egyet a hegyekben. Én voltam itt többször hajnalban is, napkelte előtt már lehet startolni, és 10-re melóba beérni.

Egyszer egyébként nem fújt be ide a szél, mi akkor Zarival a solymári Auchan parkolóba mentünk tovább, és ott tudtunk egy lightwindeset csúszni.

Videó

Mi sosem csináltunk nagy videózást a HHH-n, így csak ezt a snittet találtam, ami alapján talán átjön a feeling.