Nessnass Beach, Dubai Kitesurf Spot

In Külföld by Tomi DeákLeave a Comment

A COVID idején volt más ügyem a legnagyobb Arab Emírségben, így jutottunk ki ide. A helyet nem mondanám első számú kite célpontnak, azonban ha amúgy is erre jár az ember, érdemes megcsúszni az “épített” spotot. Érdemes tovább olvasni, mert sok a “tudnivaló”. Nekem Kovács Péter segített sokat az orientálódásban.

Megközelítés

Több légitársaság is visz Dubai-ba közvetlenül Budapest-ről. A Wizz Air a legolcsóbb, de nagyobb légitársaságok Dubai átszálással visznek messzebbi célállomásokra, így könnyen bele lehet fogni egy jó ajánlatba. Nekünk az Emirates volt a nyerő. A kite bag 25 kg-ig pakolva benne volt a jegyárban, így alig lett drágább mint a Wizz Air, és az 5 órás járatot kimondottan élveztük, nem a fapados kiszolgálás volt.

Szél

A legjobb hónapok február, március, április, de az év bármely pontján érdemes figyelni az előrejelzést.

A szél mindig délután jön meg, termikus szél van (on-shore vagy side-shore). Délelőtt minimál offshore szél szokott lenni, de elég ködös, és a homokot is fújja a sivatag felől. Így egyértelműen délutánra érdemes várni.

Van, hogy 13:00-15:00-ig van a csúcsa, de jellemzően inkább 15:30-16:30-ig. A windguru a szél erősséget elég pontosan jósolja.

Legtöbbször foilozásra alkalmas csak a szél. Én 10 napból 8 értékelhető napot tudtam csúszni Flysurfer Sonic 15m soft ernyő és 645-ös Moses Havoc Race szárnyon. Nálam könnyebb KiteFoil Race riderek 18m és 21m kiteokat is használtak. Nagyobb foil szárnyakon 10-12m tube kiteon is el tudtak csúszni.

Ezen a weboldalon egyébként nagyon jó élő kép van a szélről, amit a spottól párszáz méterre található vitorlás kikötő szélmérőjének adait mutatja.

Figyelni kell, hogy több nap is előfordul, hogy nagyon gyorsan eláll a szél. A legrutinosabb srácot is láttam kb. 1 km-t úszni. Ugyan nagyon csábító, hogy elkiteozzunk a közeli Világ-szigetekig, vagy akár a Burj Al Arab (vitorlaformájú) hotelig, azonban én sem vállaltam be ezt.

Szállás

Dubai elképesztően drága hely. Éttermek, boltok, szállások, minden nagyon drága. A város elég nagy, így ha kiteozni szeretnénk többször, akkor érdemes a spot-hoz közel keresgélni. Sajnos ez egy drágább negyede a városnak.

Van egy nagyon fullos apartman közvetlenül a spoton. Roda Beach Resort, a maga ~80 EUR / fő / éj árával az alábbi előnyöket adja:

  • Konditerem
  • Medence, ahonnan látni a spotot és az ernyőket
  • 200 méter sétára a Sunset Mall bevásárló központ, benne angol minőségű élelmiszerbolttal
  • Takarító személyzet

Mi érkezéskor idejöttünk a reptérről taxival, és innen Über-rel mentünk be a városba. Gyalog jártunk bolta. Így az autóbérlés teljesen megspórolható volt, a szállás magas költségét talán máshol meg tudtuk így spórolni.

Kitecuccokkal már picit kellemetlenül nagy sétára (~1km) található jóval olcsóbb szállás is, ahol még reggeli is van az árban. Beach Walk Hotel-t keressétek.

Kitesurf spot

Dubai-ban a 2 kijelölt hely kivételével mindenhol máshol tilos kiteozni. Jönnek a rendőrök, megbüntetnek, elveszik a cuccodat, bezárnak. Szóval nem érdemes trükközni.

Régebben a Kite Beach nevezetű hely volt az egyetlen spot, de sok volt a baleset a strandolókkal, így a Nessnass Beach nevű helyet is “kiépítették”. Utóbbinál tilos strandolni, kevesebb a turista, így a kitosok 95%-a ott csúszik. Én is itt nyomtam, a Kite Beachen csak gyalogosként voltam.

A rendre őrtoronyból ügyelnek, és sípolnak, ha valaki valamit megszegne.

Dubai naplemente előtt néhány perccel

Fontos szabály, hogy naplemente után nem lehet a vízben tartózkodni. Különben elveszik a felszerelésed, amikor kijösz. Így én nem kockáztatnék.

Nessnass Beach

Ez egy homokos partszakaszon van, egyetlen kb. 800 méter hosszú öbölről van szó. Az öbölben elég sokan szerencsétlenkednek, főleg mert 2 kiteiskola is van. A szél amint engedte kimentem az öbölből, azonban vigyázni kell, mert ha nem tudsz visszajönni az öbölbe, akkor van, hogy durva sziklás partszakasz felé sodródsz.

Kite Beach

A Kite Beach sokkal hosszabb homokos part, mint a Nessnass Beach. Itt viszont a hangulat olyan mint a Venice Beach-en, így a gyenge szélben nem a legszerencsésebb kiteozni, mert a parton nem figyelnek a turisták, kirándulók, könnyen lehet baleset. Valamint a vízben is sokan fürdenek.

A két beach nincs egymástól nagyon messze, így akár vízen foillal át lehet csúszni, azonban a hirtelen leálló szél miatt én nem kockáztattam.

Térkép

A Kitesurf Spotok térképünkön bejelöltünk minden lényeges tudnivalót a spottal kapcsolatban.

Egyéb látnivalók

Sokat nem mentünk várost nézni, mert délelőtt a nagy ködben nem sokat látni, délután pedig a szélre voltunk orientálódva. Amit érdemes megnézni:

  • Burj Khalifa (világ legmagasabb épülete – drága pénzért fel is lehet menni) és mellette a nagy szökőkút, ahol fél óránként műsor van.
  • Szélmentes napon sivatagba érdemes kinézni
  • Ha kalndokra vágysz, akkor a beltéri sípályát lehet érdemes kipróbálni.

Összességében

Soha nem terveznék erre a drága helyre kite túrát, szinte csak foilozásba lehet gondolkodni, 1-2 szerencsésebb nap kivételével. Azonban ha egyébként is erre jár az ember, akkor azért jót lehet csúszni. Előnye, hogy februárban az itthoni télből el lehet menekülni a kellemes 26 fokos időbe, és azért nem Karib-tenger repjegy árak vannak.

Érdemes lehet egyébként Abu-Dhabi-ban is gondolkodni. Ott valamivel erősebb a szél, viszont a spot a város szélén van, többet kell autókázni.

Valamint Dubai-ban délen van egy Jebel Ali nevű rész, ahol jóval erősebb szél van, de elég ronda hely. Okosítás miatt Kovács Pétert keressétek.