Flysurfer VMG2 review (11m, 15m, 21m)

In Ernyő by Tomi DeákLeave a Comment

Amikor elkaptam a foil versenyzés ízét, akkor váltottam erre a teljesen race ernyőre, ami nekem nagyon bejött. Szerintem könnyen meg lehet szelídíteni egy haladó tudással az ernyőt, és ha igazán profik vagyunk, akkor talán ezzel a kite-tal érhető el a legnagyobb teljesítmény. Várhatóan Flysurfer VMG2-vel fogják nyerni a 2024-es olimpián a formula kite versenyszámot, mivel idén az EB-n és VB-n is ilyennel nyertek.

Általánosságban az ernyőről

A Flysurfer kizárólag “profi” versenyzőknek ajánlja ezt az ernyőt. Ha megnézünk ma egy foil versenyt, akkor a mezőny kb. fele ilyennel megy. Valóban brutális mérnöki remek műről van szó, nagyon élesen lehet vele menni, és az is igaz, hogy nem kezdőknek ajánlott.

Ennél a soft ernyőnél a maximális teljesítmény elérésének érdekében az elterjedt 4 zsinór sor (A, B, C, Z), ritka esetben 3 zsinór sor (A, B, Z) helyett, itt mindössze 2 zsinórsor található (A, B). Ennek köszönhetően az ernyő közegellenállása minimálisra csökkent, így a szélablaknak egészen a szélén tud repülni, és jobb upwind VMG-t (Velocity Made Good = sebességnek a szél felé mutató vektora) lehet elérni, mint bármely más ernyővel.

Annak következtében, hogy csak 2 zsinórsor van az ernyőn, nincs egyáltalán mixer, így a bár be-ki mozgatásával csak az ernyő állásszögén változtatunk (a tube ernyőkhöz hasonlóan), magán a szárny profilján nem. Ez bizonyos értelemben teljesítmény veszteség ugrásnál és downwind menetben, azonban összességében úgy tűnik, hogy alkalmasabb pályaversenyzésre mint 3 vagy 4 zsinórsoros társai.

Ahhoz, hogy 2 zsinórsorral működjön az ernyő, hosszú merevítő pálcikákat helyeztek el a bridle bekötési pontoknál. Ezek segítségével tartja meg az ernyő a formáját a levegőben. Emiatt viszont az ernyőt nem lehet félbehajtani, így hosszúkás táskája van. Ez a 18-as és az annál nagyobb méreteknél lényeges, mert egy általános méretű boardbag-be már nem fér be az ernyő. Kb. 180 cm hosszú a 21-es ernyő leghosszabb merevítő pálcikája.

Benyomások a Flysurfer VMG2-ről

A cikk írásakor 3 hónapot használtam az ernyőt. Közvetlenül a Fromula Kite Világ Bajnokság előtt, így bőven raktam kilométert az ernyőkbe, főleg a 15-ös és 21-es méret került elő. De a 11-est is sokszor használtam. Én 12m zsinórokon használtam, ahogy ajánlják is. A 11-est és a 15-öst 55 cm-es báron használtam. A 21-est 60 cm-es báron. A 11-est talán érdemesebb lenne 50-esen használni, úgy könnyebb fix pozícióban tartani.

Feeling, bár erő

Egyértelműen jobban érezni az ernyő “akaratát”, mozgását, erejét, mint 3 vagy 4 zsinórsoros ernyőknél. 12m zsinóron elképesztően direktnek érezni ezt az ernyőt. Egy C kite ez után úgy tűnt mintha, valami bungee jumping kötélen lógatnának. Ez a direkt érzés nagyon jó. Ami még tetszik, az az, hogy sokkal jobban érezni, hogy a bár ki-be mozgatásával mekkora erőt generálunk. Emiatt nekem a manőverek is könnyebbnek tűntek.

Széltartomány

Az ernyő széltartománya igazán nagy. A 21-es low-end-je nem olyan jó mint a Sonic Race VMG 21-es low endje. A 15 ös low-end-je is rosszabb mint a Sonic 3 15-ös low-end-je. Viszont a felső széltartományban sokkal jobban foghatóak az ernyők. A 21-essel nem sokkaltam be 11-12 csomónál. Simán fogtam 14-15 csomóban is. Simán el mertem vele indulni egy 100 km-es túrára a Balatonon. Tudtam, ha erősödik a szél, akkor is fogni fogom, de ha gyengül, akkor is haza tudok térni.

A 15-össel pedig 25-26 csomóig el lehet menni. Emiatt a 11-est jóval kevesebbet használtam, mint a Sonic 3 esetében.

Upwind és tackolás

Ezzel az ernyővel értem el a legjobb upwind VMG-ket. 17 csomó körül is mértem hosszú szakaszokon. A VB szabadedzésein upwind-ben megvertem olyan Ozone rider-eket, akik végül jobb helyen végeztek nálam.

Az ernyő talán legnagyobb előnye az a tackolások könnyedsége. Amikor erre az ernyőre váltottam, még bőven volt csiszolni való a tack manővereimen, viszont ezzel egyből jobban éreztem. Amit már korábban is említettem, hogy sokkal jobban érezni, hogy a bárt mennyire kell húzni vagy tolni. Sosem fordult vele elő, hogy tackolás közben túl sok erőt generáltam volna és leemelt volna az ernyő a deszkáról. Ez a Sonic esetében nem érezhető ennyrie jól.

Természetesen, ha valaki profi, akkor egy ernyővel sem lesz olyan gondja, hogy le akarja emelni az ernyő a deszkáról. Azonban náluk is számít, hogy milyen gyorsan hajtható végre a tack manőver. A VMG2-vel nagyon gyorsan, mert a tack közben jól el lehet venni az ernyő erejét, így azt gyorsabban lehet átmozgatni egyik oldalról a másikra. Ez részben összefügg az ernyő nagy high-end széltartományával.

Downwind és jibeolás

Térjünk rá az ernyő hátrányaira. Ugyan feelingben a downwind is okés az ernyővel, 32-36 csomót tudok vele általában menni. Azonban ahhoz, hogy igazán jó downwind szöget tudjunk menni ezzel a tempóval, az már nehézkesebb. Mivel a bár behúzásánál nem ugyanaz történik, mint egy 4 zsinórsoros Ozone-nál, így ahhoz, hogy igazán megtartsuk az “erőt” az ernyőben, ahhoz folyamatosan a menetirány finom változtatását kell megtanulnunk. Ha úgy érezzük, hogy az ernyőben csökken az erő, akkor muszáj picit élesednünk (néhány fokot), hogy újra megszerezzük az erőt és sebességet, majd szépen fokozatosan tudunk úrja ejteni. Tehát ahhoz, hogy igazán kimaxoljuk ezt az ernyőt, nagyon sokat kell vele gyakorolni.

Hasonló a helyzet a jibe-nál. Maga a manőver elsőre sokkal könnyebbnek tűnt, mint előtte bármely másik ernyővel, mivel nagyon jól szabályozható, hogy mennyire húzzon adott pillanatban az ernyő. Így a jibe-ok szinte egyből 100%-os sikerrel mentek ezzel az ernyővel. Azonban ahhoz, hogy igazán hatékony legyen a forduló és a manőver befejezésénél is megmaradjon a tempó, nagyon lendületesen és hibátlanul kell a “halzolást” végrehajtani. Ha nem nagy sebességgel megyünk bele a manőverbe, és nem pont jó ütemben fordulunk a downloop-hoz képest, akkor hajlamos a manőver végén az ernyő alsó sarka picit becsukni néhány pillanatra. Ami elég ahhoz, hogy értékes másodperceket veszítsünk a következő szakaszon. A VB-n mögöttem végzett Ozone osok is sokkal jobban mentek downwindben nálam, és a jibe-jaik is hatékonyabbak voltak.

Ernyő vízről felvétele

A következő téma az ernyő vízről felvétele. A neten olvasni lehet, hogy ez lehetetlen, ami egyáltalán nem igaz. Nem könnyű, ahogy egy race ernyővel sem.

Egyik hátránya az ernyőnek, hogy ha a leading edge-el lefelé esik a vízre, akkor nem igazán lehet a hátsó zsinórok erős húzásával “tolattatni” az ernyőt. A legtöbb soft kite-ot simán fel tudjuk tolattatni a vízről, ha a hátsó zsinórokat túlhúzzuk. A VMG-re ez csak részben igaz. Mindaddig, amíg tartja a szárny a formáját, addig lehetséges. Viszont amint elveszíti a formát (összerogyik), már nem tolat fel. És ezt az ernyőt nem könnyű “formában” tartani a vízen, mert elég karcsú, így a nyomás hamar eltűnik belőle.

Az ernyő viszonylag gyorsan “issza” a vizet, így az első 1 percben van esélyünk könnyedén felvenni azt a vízről. Noha nem lehetetlen fél óra után sem. A titok abban rejlik, hogy oda kell úszni az ernyőhöz és ki kell teríteni, mintha parton hátszélben akarnánk felvenni. Ehhez persze sok rutin kell, ellenkező esetben belegabalyodunk a bridle zsinórokba.

Miután az ernyő szépen a seggén fekszik hátszélben, a pálcikáknak köszönhetően el akar kezdeni repülni egyből. Azonban vigyázni kell, mert a sok víz visszafogja az ernyőt és a nagy erők miatt elszakadhat az ernyő, vagy ami velem is többször előfordult, hogy a zsinórok egyenlőtlenül nyúlnak meg.

Ha nem sikerül újraindítani vízről, akkor a csomagolásnál sem lesz sokkal könnyebb dolgunk. Mivel a pálcikák miatt az ernyőt nem lehet “izomból” összehajtogatni, nagyon sok víz kerül be a rétegek közé hajtogatás közben. Az úszást pedig nem könnyíti meg, hogy nem tudjuk picire összehajtogatni az ernyőt. Nekem szerencsére csak 2x kellett úsznom, viszont mire kiértem, annyi víz került a 21-esbe, hogy partra is alig bírtam kivinni.

Szerencsére a neten írtakkal ellentétben én a merevítő pálcikákat egyáltalán nem éreztem sérülékenynek. Az ernyőhöz adnak pót pálcákat, de nekem komoly terhelés hatására sem sérültek meg. Ez igaz az ernyő többi részére is: többször fűzödött be csúnyán az ernyő a zsinórok közé, de nem szakadt sehol a canoppy. Sonic Race VMG-nél volt ilyen problémám többször is.

Ugrások

Az ernyő nem ugrálásra lett teremtve, mivel a könnyű canoppy anyag jobban nyúlik az ugrások nagy terhelése alatt, és a zsinsórokon is meglátszik ez. Nekem azonban kezdetben nem szólt erről senki, és 12 méteres zsinórokkal simán 14-15 métereseket ugráltam vele. Ha valakinek van türelme mindig utánállítani az ernyőt, akkor érdemes meggondolni, neten is lehet olvasni, hogy 21-essel brutális twintip session-öket nyomnak, lightwindben is elképesztő hangtime-ot ad az ernyő. Én miután jól betrimmeltem az ernyőket, amiről egy másik cikkben írok, már nem ugráltam vele.

Stabilitás

Ha ezt a cikket olvasol, akkor szerintem nem kell külön elmagyarázni, hogy nem arra kell számítani mint a Soul-nál, hogy érzésre szinte egy tube kite merevsége lesz az ernyőnek. Az ernyő pihe könnyű, vékony, így tudja csukni a fülét, főleg ha a tension megszűnik a zsinórokon. Nem annyira nagy a szárnyviszony mint a Diablo-nál, így talán ritkábban csukja a fülét, és egyértelműen könnyebben kinyitja újra.

Közepesen pöffös szeleket szerintem jól viselte, de amikor igazán pöffössé vált a Balatonon, akkor szinte használhatatlanná vált az ernyő. Talán ez a free-race ernyőkre is igaz. A VB-n az offshore szélben az élbolyon egyáltalán nem éreztem, hogy zavarná a szél szörnyű minősége.

Flysurfer Sonic 3 vs. Flysurfer VMG2

A nagy kérdésre is válaszolok, hogy vajon mennyivel tud többet ez az ernyő mint a Sonic 3. Csodára nem kell gondolni. Attól, hogy updgrade-elsz még nem leszel sokkal gyorsabb a pályán. Azt mondják, hogy 5% performance-t kapsz 50% kezelhetetlenebb ernyővel. Ez szerintem nem igaz így, jóval több mint 5%-ról van szó, és egyáltalán nem kezelhetetlen az ernyő. Ahhoz, hogy a maxot kihozzuk belőle, ahogy fent is írom, nem 50%-al, hanem 150%-al kell többet nyújtanunk, amit egyelőre még én sem értem el.

Mentem Simmo Simmo-val többször szabadedzésen. Nagyon hasonló a tudásszintünk. Picivel vagyok gyorsabb, de talán csak a VMG2-nek köszönhetően. Ő kizárólag Sonic 3-mal megy. Egyik nap ő 18-assal én 21-essel mentem. Upwindben rámvert 5-8%-ot (Ez a kisebb ernyőméretből adódott). Downwindben pedig én vertem rá 14-18%-ot. Szerintem ez kb. mutatja is különbséget. Íme egy videó, amit Simmo Simmo rakott ki Riccardo Pianosi-val (VB 3. hely). Hasonló a szituáció: Simmo 18-as Sonic 3-mal, Riccardo 21-es VMG2-vel. Ugyan Riccardo jobban megy szélnek mint Simmo, de nem annyival mint várnánk. https://www.facebook.com/simmosimmokook/posts/1074722189949681

Nemrég “visszateszteltem” a Sonic 3-ra. Nem tetszett vele annyira a feeling mint a VMG2-vel. Ugyan a Sonic 3-mamat kölcsönadtam és eléggé el volt állítódva, de kimondottan lassúnak éreztem a VMG2 után. Úgy éreztem, hogy lemarad a foilomhoz képest. Bár ha foil freestyle-ról van szó, akkor inkább a Sonic-ot fogom elővenni, mert az jobban bírja az esetleges gyűrődést, mondjuk egy elrontott “Around the World” után.

Egyéb

Az ernyő hátránya, hogy a maximális teljesítményhez sokszor kell újratrimmelni az ernyőt. A 11-es és 15-ös méretnél ez inkább csak performance veszteséget jelentett, viszont a 21-es teljesen instabillá vált. Ha nem megfelelően voltak a zsinórhosszak beállítva, akkor akár menet közben frontstall-t is nyomott többször. A jó hír, hogy sokkal könnyebb az ernyőt trimmelni, mint bármely más soft kite-ot, mivel a 2 zsinór sor miatt jóval egyszerűbb állatról van szó. A Flysurfer normális trim guide-ot is adott ki. Egy másik cikkben részletezem, hogy milyen problémák lehetnek ezzel az ernyővel és, hogyan kell trimmelni.

Összességében

A neten fellelhető információkkal szemben nem kell vérprofinak lenni, hogy ilyen ernyővel menjünk. Szerintem bizonyos dolgok sokkal könnyebben mentek vele. Azonban ha az ernyőből a maximumot akarjuk kihozni, akkor nagyon sok időt kell vele edzenünk. Ha érdekel a foil versenyzés, és a gyors tempó, akkor ajánlom az ernyőt, ellenkező esetben viszont nem éri meg az extra szívás amit ad az ernyő.

Videó

Van egy videóm, amin azért látszódik többször is a 21-es VMG2-m. Füredi Balázzsal toljuk Sóstó környékén. Ő 15-ös F-One Halo-val. Itt azért érezni, hogy brutális sebességkülönbség van.