Flysurfer VMG2 trimmelés – instabilitás kijavítása

In Egyéb by Tomi DeákLeave a Comment

Ha előfordult, hogy a Flysurfer VMG2 ernyőd instabillá vált, vagy nem hozta az a teljesítményt amit új korában tudott, akkor érdemes tovább olvasnod, mert mutatjuk, milyen hibák szoktak előfordulni, és mit hogyan kell kijavítani.

A Flysurfer VMG2 egy profi foil pályaversenyzére tervezett ernyő. A hátránya az, hogy mivel nagyon ki van élezve, a szélablak legszélén repül, így a zsinórok minimális elállítódása problémákat okozhat. Ezek a problémák okozhatják

  • az ernyő instabilitását, annyira, hogy akár összeomlik menet közben
  • az ernyő teljesítmény veszteségét, akár annyira, hogy 4-5 csomóval lassulunk a pályán
  • vagy az ernyő féloldalasságát, ami az irányítást nehezíti meg, de teljesítmény veszteséget is okoz

Az alábbi videón látható, hogy nálam mi volt a kezdetleges probléma, ami miatt elkezdtem beleásni magamat a témába. A Flysurfer VMG2 21m méretű ernyőm menet közben egy frontstall miatt rendszeresen összeomlott.

Flysurfer VMG2 összeomlás

A probléma története

Használtan vettem a Flysurfer VMG2 ernyőket egy versenyzőtől, aki ez után nem sokkal már TOP10-be verekedte magát. Az ernyő szép állapotban volt, a VB-n azt mondták “szakértők”, hogy half-aged, tehát még annyi van benne mint amennyit eddig használták. A bridle zsinórok több helyen javítva voltak, és a napsugárzás is szépen megszívta már őket.

Biztosan volt elnyúlás / zsugorodás a zsinórokon, mert az ernyők úgy működtek jól, ha legalább 15-20 cm-t trimmeltem. Valamint a 21-es ernyőnél volt érezhető leginkább, hogy downwind-ben csak 28-30 csomó sebességet tudtam elérni, míg minden más ernyővel (még a Sonic Race VMG 21m-mel is) 32-36 csomós sebességeket.

A Formula Kite VB előtt úgy döntöttem, hogy lecserélem a bridle-ket, mivel azt olvastam a neten, hogy új bridle-k, és egy helyesen beállított ernyő kihozza újra a maximum teljesítményt az ernyőből. Kb. 200 euróért sikerült beszereznem a zsinórokat a 15-ös és a 21-es ernyőhöz. A cserét a Line Plan alapján egy este a nappaliban végrehajtottuk ketten kb. két és fél óra alatt, miután az egyik zsinórom egyébként is elszakadt az ernyőn. A csere viszonylag könnyen megy. Letölthető a Line Plan a Flysurfer honlapjáról, az új bridle készlet pedig szépen felcímkézve jön. Nekünk az tartott sokáig, hogy a régi zsinórokat is felcímkéztük, hogy később könnyen tudjak majd szakadt elemeket cserélni.

A csere után az első session-ön a benyomás nagyon jó volt. Hirtelen tudta a 21-es ernyő is a 34-35 csomós sebességet hozni, és az bridle A sor B sor közti különbség is megszűnt, így az ernyő már trimmelés nélkül működött jól, sőt még a back line-okat rövidítettem kb. 2-3 cm-mel. Korábban az ernyő “túlfékezésének” az oka a bridle rendszer legvastagabb kötelének a zsugorodása volt. Az a kötél, ami az ernyő egyetlen csigáján átmegy, nagyon vastag és ezért nagyon sokat tudott zsugorodni.

A második session-ön sajnos leejtettem az ernyőt és mire sikerült felvennem, egész sok víz jutott az ernyőbe, így a felvételnél egyenletlenül húzódtak a zsinórok. Nem tudom pontosan, hogy mi történt, mert tudtommal az új kevlár zsinórok szinte alig nyúlnak. Talán egyes csomók húzódtak meg jobban, de onnantól kezdve az ernyő instabillá vált.

A probléma

Amikor upwind-ben mentem és erősen krajcoltam, akkor éreztem, hogy az ernyő valami furcsaságot kezd csinálni, aztán olyan érzés volt, mintha az elülső zsinórok valahol jobb oldalt az a6, a7, a8 bekötési pontoknál túlhúznák az ernyő elejét. Ekkor már nem volt visszaút sosem, hirtelen frontstall-ba került az ernyő, ahogy az a fenti videón is látszik.

Ha jobban elemezzük a videót, akkor látható, hogy a frontstall előtt “pulzál” az ernyő. Hol az ernyő közepe, hol a széle indul meg menetirány szerint előre. Később sikerült kideríteni, hogy mi okozhatja ezt.

Vélhetően az előző bridle zsinórokkal ez azért nem jelentkezett, mert ott nem volt hatékonyan beállítva az ernyő, így nem kiélezetten a szélablak szélén repült.

A probléma okának keresése

Miután az ernyőm frontstall-t csinált a vízben, ami után alig tudtam felvenni a vízről, vagy egyáltalán nem is sikerült, egyből el kezdem olvasgatni a neten, leveleztem profi kiteosokkal, akik Flysurfer VMG2-t használnak, de még a Flysurfer supportnak is írtam. Nagyon furcsálltam, hogy az ernyő vadonat új zsinórzattal ilyet csinál. Elsőre még betudtam annak, hogy első session-ön stabil szél volt, a másodikon pedig pöffös. Aztán később viszont stabil szélben is sikerült tesztelnem, és ott is csinálta az ernyő. Így hát az alábbi dolgokat teszteltem.

Merevítő pálcikák épsége

Az egyik első lépés a merevítő pálcikák átvizsgálása. A használati útmutató alapján minden alkalommal, amikor az ernyő nagyobb sebességgel csapódik a vízbe, érdemes átvizsgálni a pálcikákat. A manual alapján vizuálisan érdemes ezt megtenni, de szerintem elég tapogatással.

Az ernyőben minden zsinór bekötési pontnál található egy pálcika ami a belépő éltől megy a kilépő él felé. A szárny végéhez legközelebbi 2 bekötési pontot kivéve, mert ott nincs pálcika.

Két dolgot érdemes ellenőrizni. Azt, hogy a pálcika nem tört-e el és azt, hogy a pálcikák végei nem jöttek-e ki a pálcika zsákjából.

Egyszerűen tapogatással érezni, hogy pálcika vége nem jött-e ki a zsákból

Szimmetria teszt

Ez önmagában lehet, hogy kevés, azonban könnyedén elvégezhető, és indikálja ha van valami hiba. A szimmetria tesztnél azt nézzük, hogy a bridle zsinórok bárhoz való kötési pontjától a zsinórok hossza canoppy-hoz való becsatlakozási pontig egyenlőek-e a két oldalon. A Flysurfer VMG2 esetén 22 pár kötelet kell összemérnünk. Egyszerűen a bár bekötési pontokat rögzítsük egy karabínerhez, és mérjük össze a két oldali a1 bekötési pontot, majd az a2-t, és így tovább.

A kék nyíllal jelölt távolságokat kell összehasonlítani

A helyzet az, hogy ennél az ernyőnél már a 6-8 mm-es eltérésekre is érdemes rámenni, ki kell őket korrigálni, mert már az is okozhat problémát. Ha frontstall-t nem is, de sebesség veszteséget igen. Olvass tovább és megtudod, hogy mit kell csinálni.

Bár zsinórzat teszt

Mielőtt a legbonyolultabb tesztbe kezdesz, érdemes lehet még a bár zsinórjait is megvizsgálni. A hátsó zsinórok hosszában ha eltérés van, azt a báron érezni fogod az ernyő használata közben is. Egyszerűen ahhoz, hogy az ernyő középen maradjon, nem vízszintesen kell tartani a bárt. Ha ez a probléma van nálad, akkor meg kell oldani, de ez az ernyőt nem befolyásolja.

Ami viszont befolyásolhatja az ernyőt, az a középső zsinórok egyenlőtlensége. Ha az egyik zsinór hosszabb, akkor az ernyő egyik oldalán az A sor teljesen egyenlőtlen lesz a másik oldalhoz képest. Néhány szakértő szerint ez az egész nem olyan egyértelmű, mert menet közben ezeken a zsinórokon darabonként 80 kg terhelés lehet, ami elég ahhoz, hogy a két zsinór minden esetben egyenlő hosszúra nyúlik, hiszen ha az egyik oldal hosszabb, akkor a másik fog jobban nyúlni. Ez nem hülyeség, de én azért meggyőződnék róla, hogy a zsinórokon nincs-e valami komolyabb eltérés.

Trim guide alapján zsinórhosszak mérése

Ha fenti tesztek nem jeleztek hibát, vagy a szimmetria teszten egyenlőtlenséget látunk, akkor a Flysurfer Trim guide-ját érdemes követni. A trim guide szépen kitér arra, hogy mit kell lemérnünk, majd a mérési eredményeket egy excel táblába kell beírnunk, és az mondja meg, hogy hova kell extra csomókat kötnünk, hogy újra egyensúlyba hozzuk az ernyőt és az felvegye a megtervezett formát / ívet.

A mérések végrehajtásáról azonban nem túl bőszavú a leírás, és szerintem a lézeres távolságmérő sem a legjobb / legolcsóbb megoldás, amiről a cikk ír.

Az egyik nehézséget az okozza, hogy a zsinórok hosszát 5 kg terhelés alatt kell mérni. Mivel kb 6-8 méteres kötéldarabokról van szó, így nem a legideálisabb, ha azt az erkélyről lógatjuk ki. Érdemes csigát használni az alábbi ábrán látható módon.

Amikor mérjük a zsinór hosszát, akkor el kell emelni a kötél végén található 5kg-os súlyt a zsinórral. Így lesz megfelelő a terhelés a zsinóron. Én egy hosszú mérőszallagot szoktam még a karabínerhez rögzíteni, és azzal mérem a bridle hosszakat. A mérésnél az sem probéma ha pont a 0-ba sikerül rögzítenünk a mérőszallagot. Ha minden kötél hosszánál plussz-mínusz néhány centit mérünk, az nem gond. Feltéve, ha mindig ugyanannyit tévedünk.

Ezen a két képen látható jól, hogy pontosan hogyan végezzük el a mérést. Érdemes esetleg a mérést 2x elvégezni, vagy 2 különböző személynek elvégezni. Valamint én a két oldal közti nagyobb eltéréseket meg szoktam vizsgálni szimmetria ellenőrzéssel, hogy valóban megvan-e a mért különbség. Ezzel magamat ellenőrzöm.

Ha kitöltöttük a letölthető excel táblázatát az egyes mérési eredményekkel, akkor a táblázat megmondja, hogyan hozzuk egyensúlyba az ernyőt.

Mérési eredmények, hiba detektálása

Az alábbi képen látható a mérésem eredménye az instabil Flysurfer VMG2 21m méretű ernyőnél.

A C és D oszlopban vannak az ernyő jobb és bal oldalán lévő bekötési pontokhoz tartozó mért zsinórhosszak. A B oszlopban van a referencia, hogy mennyinek kéne lennie alapból. E és F oszlopban található a referenciától való eltérés. Ami a leglényegesebb, az a G oszlop, ahol a két oldal közti eltérés szerepel. A pirossal jelölt értékek azok amik már kritikusnak számítanak és mindenképpen érdemes foglalkozni vele.

A K és L oszlopban azt látjuk, hogy melyik bekötési ponton, hányas számmal jelzett rövidítő csomókat kell megkötnünk, hogy arányaiban újra szinte hozzuk az ernyőt.

A Trim Guide-ban szerepel, hogy melyik számhoz milyen csomó tartozik. Alapvetően 3 csomó van, amelyek 5, 10 és 13 mm-mel rövidítik a zsinórt. Valamint ezeket kellhet kombinálni. A Trim4 csomó, az egy Trim1 és Trim3 kombinációja.

Ez itt egy Trim1 csomó, ami 5 mm-t csökkent a zsinór hosszán

Néhány profi azt vallja, hogy elég csak a pirossal jelzett sorokkal foglalkozni, és azokat szintbe hozni. Ez lényegében egy szimmetria ellenőrzést jelent. Úgy azonban az ernyő megtervezett íve nem biztos, hogy egyezni fog a valóságban az ernyő által felvett ívvel. Gondoljuk csak át: előfordulhat, hogy az ernyő teljesen szimmetrikus, de mondjuk az a1, a2, a3, a4 zsinórok mindkét oldalon 2-2 cm-mel rövidülve vannak. Akkor az ernyő ívének teteje ellaposodik. Ennek kijavításához például az összes többi bekötési ponton 2 cm-mel csökkenteni kell a zsinórok hosszát.

Ez a művelet időben úgy néz ki, hogy a mérés kb. 45 percet vesz igénybe ha egyedül csináljuk. A trimmelés pedig bekötési pontonként 1 percet. Így összesen kb. másfél órába fog telni.

Azt még érteni kell, hogy az A sor és B sor egymástól függetlenül trimmelendő. Azonban ha teljes táblázatot kitöltjük, akkor az excel tábla L2-es mezőben a Bar Setup-nál, megkapjuk, hogy a bárunk első és hátsó zsinórjait egymáshoz képest, hogyan kell beállítani, hogy jól működjön az ernyő.

A fenti mérések alapján az én ernyőm bal oldala, közel a közepéhez picit rövidebb zsinórokon volt. Ezért az ernyőnek ez a része “gyorsabb” mint a többi. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy ez kezdeményezte a fent írt “pulzálást” az ernyőn. Miután követtük az trim guide-ot és megkötöttük a szükséges csomókat, az ernyő újra jól működött.

Egyéb probléma megoldási lehetőségek

Miután betrimmeltem az ernyőmet, mikor újra leejtettem a vízre, és egy újabb nehézkes ernyőfelvételt hajtottam végre, aminél kaptak extrém terhelést újra a zsinórok, ismét instabillá vált az ernyő. Én azt gondoltam, hogy első trimmelésnél esetleg gyári zsinórhossz hibákat javítottam ki. Azonban mikor újra instabillá vált elkezdtem követni a Flysurfer és profi versenyzők tanácsait is.

A Flysurfer az javasolta, hogy az a1, a2, a3, a4 bekötési pontokat mindkét oldalon kössük egyel lejebb. Ez nekem nem segített, de érdemes lehet kipróbálni. Az írták, hogy ez a stabilitást növeli.

Florian Gruber és Guy Bridge azt javasolta, hogy a b1, b2, b3, b4 bekötési pontokat mindkét oldalon egyel feljebb kössem. A Flysurfer szerint ez csak a bár erőt szabályozza, azonban nálam ez újra stabillá tette az ernyőt. Guy Bridge szerint ez minimálisan befolyásolja csak az ernyő teljesítményét, és ő is így használta az EB-n a 21-est.

Nekem ez megoldotta az ernyő ismételt instabilitását, azonban ez újabb leejtésnél újra instabillá vált. Ekkor inkább visszakötöttem a B zsinórokat a gyári helyükre és újra követtem a trim guide-ot és megfelelően betrimmeltem az ernyőt. Igyekszem majd nem újra leejteni az ernyőt, de a 21-est 12m zsinórokon nehéz a race jibe-nál megloopolni. Amikor újra mérünk, akkor előtte érdemes kikötni az összes csomót, különben össze fogunk keveredni, hogy akkor pontosan hány és milyen csomót kell kötnünk a zsinórokra. Jobb tiszta lappal indulni.

PMA állítás

Egy még kacifántosabb esetről is hallottam. Ez 2 emberrel is megtörtént, és az egyikük ernyőjét én is teszteltem. Mindkét esetben Flysurfer VMG2 11m méretű ernyőről volt szó. Az ernyő rosszul repült és érezhetően az egyik oldalra húzott.

A megoldás az volt, hogy a “lomhább” oldali PMA-kat rövidíteni kellett. Ennek a manual-ban lehet utána olvasni. A PMA-val az ernyő felső oldalának “hosszá” / ívét lehet állítani. Vélhetően erős szélben a 11es ernyő felvétele közben másként nyúlnak meg az ernyő szárnyprofilját meghatározó zsinórok a két oldalt. Legalább is ezt mondta Florian Gruber. Ezért az egyik oldalon a PMA állításával jobbá lehetett tenni az ernyőt. Elméletileg idővel a másik oldal is hozzányúlik, ekkor a PMA-t vissza kell állítani. Szerencsére nekem ezzel nem kellett bajlódnom, de elég rosszul hangzik. A manual-ban is azt írják, hogy a PMA-hoz csak végső elkeseredésünkben nyúljunk, ha már minden mással próbálkoztunk. Az biztos, hogy a féloldalas ernyőt nagyon rossz volt irányítani, próbáltam.

Összességében

Látható, hogy Flysurfer VMG2 egy nagyon kényes ernyő, nagyon kell rá vigyázni. A jó hír, hogy ezek a durva problémák nekem csak a 21-esnél jöttek elő, kisebb méreteknél nem. Persze azokat sem árt időközönként trimmelni, hogy max teljesítményt hozzanak. Ami nekem csalódás volt, hogy rengeteg dolgot magamnak kellett kitapasztalni, nem találtam egyértelmű információkat, mindenki mást mondott, nem egyezett a Flysurfer Support és a PRO riderek véleménye. Remélem tudtam ezzel a cikkel segíteni.