Surf Beach, Sóstó, Balaton, Magyar Kitesurf Spot

In Magyarország by Tomi DeákLeave a Comment

Az egyik kedvenc hazai spot, mely északi hidegfrontokban használható. Híres ősi nevén “Surf Beach”, azonban az elkészült apartmanház miatt a hely már elég szűkös, azonban egy nyári szeles napon 70-100 ernyőt is számolhatunk.

Megközelítés

Budapesttől 100 km-re található a spot, végig autópályán jöhetünk, így ha csak egy fél napot tudunk a kiteozásra szánni, és a Balatonon szeretnénk csúszni, a pöffös Velencei-tó helyett, akkor ez lesz a jó választás.

A GPS-be a Moby Dick éttermet kell ütni. Egy hosszú nyél vezet be a partig, amire csak engedéllyel lehet behajtani, és az út végén található 4-5 parkolóhely általában foglalt. A nyél előtt viszont kényelmesen találunk parkolóhelyet, és be tudunk sétálni a spotra, mely a Balaton és az új apartmanház közti kb. 20 méter füves terület.

Szél

A spot a hazánkban leggyakrabban fújó északias szelekben használható jól. Néha előfordul, hogy nyugatias szélben side-shore szélben nyomhatjuk.

A windgurun megtalálható a spot. Ha legalább két csillagot látunk, akkor érdemes mozdulni. Én általában az Arome modellen nézem, hogy itt, vagy Velencén van-e erősebb szél.

Szerintem óriási a különbség a Balaton és a Velencei-tó között. Itt jóval kifújtabb a szél. Nem egyszer volt már itt álom megaloop szélben részem, de volt tökéletes, nagy ernyős, new-school freestyle-ra jó szél is volt már.

Spot

Sajnos mióta felépült az új apartman ház, elég kevés hely van felvenni az ernyőt. Kis hiba esetén a szúrós kerítésre tehetjük rá az ernyőt, mely biztosan kiszakítja több helyen is. Nagy hiba esetén akár berepülhetünk, és a házaknak csapódhatunk. Sajnos többször volt már ilyenre példa. Érdemes megfigyelni, hogy van egy hely a kerítésen (a Moby Dick felé), ahol nem hegyes a teteje. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes ott próbálkozni az ernyőfelvétellel. A fákra pedig figyeljünk, mert árnyékolják a szelet.

A spoton a Moby Dick étterem egyébként nyáron mindig nyitva van, de Április, Május, Szeptember, Októberben is jellemző, hogy hétvégéken vagy melegebb napokon nyitva tartanak. Érdemes a facebook oldalukat nézni info-ért.

A vízre a spicc végénél szállhatunk, ahol igyekszünk mindig a köveket elrendezni, hogy biztonságosabb legyen a vízre szállás. Ha sokan vannak, akkor csúszóssá válik a bejáró, illetve a sorra kerülésre is többször kell várni. Megoldható egyébként, hogy vízről vedd fel az ernyőt, úgy hogy valaki itt tartja a földnyelv végénél azt. Arra kell csak figyelni, hogy a kövek közt ne akadjon el a zsinórzat.

Vízen

Jó időben a bejárótól nem messze sokan oktatnak, mert a derékig érő víz alkalmas erre. Őket próbáljuk elkerülni, viszont az oktatókat meg kérjük, hogy hagyjanak helyet a bejövőnél.

Az oktatástól délre található részen egészen sima víz alakul ki, itt optimális lehet kiakasztott trükköket gyakorolni.

A füves területtől északra egész komoly hullámok tudnak kialakulni, amin akár strapless-el is érdemes kísérletezgetni, valamint big air-nél jól használhatók kickernek.

A vasúti átjárónál szoktak bemenni a surfösök, és némelyikük egészen a mi bejárónkig el szokott jönni. Rájuk figyeljünk.

Vízen egyébként még a közelben található Wakeboard pályára érdemes figyelni, nehogy rátekeredjünk, vagy megüssük magunkat az egyik tartásért felelő beton súlyban.

2017-ben itt sikerült felállítanom a magyar big air rekordot. 20,6 méter magas ugrással.

Kitesurf spotok térképünkön megjelöltünk minden lényeges tudnivalót a spottal kapcsolatban.

Összességében

A magyar kitesurf mekkájának számító spotot érdemes meglátogatnunk, mert igazi surfös hangulat szokott itt lenni, és a kondíciók is nagyon jók. Session után érdemes beülni a Moby Dickbe, ahol az árak elég magasak, de egy meleg gulyás leves biztosan jól fog esni.

Videó

Megannyi videó készült már itt, próbáltam kiválasztani egy olyat, amin legjobban kijön a spot hangulata, így esett a választás a Kitesurf Hungary videójára: