Kitesurf télen 0 fokban – legjobb neoprén öltözet

In Egyéb by Tomi DeákLeave a Comment

Közelednek a hideg idők, ha nem megyünk külföldre, de szeretnénk itthon akár 2-4 fokos vízben is edzeni, akkor olvass tovább, mert a legjobb praktikákról és felszerelésekről írok.

Ez a cikk teljesen non-profit, egyszerűen az elmúlt évek tapasztalatait próbálom összegyűjteni, hogy én mit csináltam, hogy 8 fokos vízben órákat tudjak kiteozni, vagy akár 2 fokos vízben 1 kellemes órát eltölthessek a vízen a hobbimnak élve. A megfelelő öltözködés azért sem mindegy, mert az ízületeinket is óvjuk vele.

Kezdeném néhány tippel, majd konkrétumokra térnék rá a ruhákkal és egyéb kiegészítőkkel kapcsolatban.

UPDATE: Ez a cikk 3x is updatelve lett, mert sok visszajelzést, és további ötletet mondtak olvasóink.

Tippek a fagyos kite session-ökhöz

Amikor igazán beüt a tél, akkor komplexen kell a hőháztartásunkkal tervezni.

Fontos, hogy már a spotra menet, az autóban legyünk jól felöltözve és legyen jó meleg. Amikor megérkezünk a spotra, és kiszállunk, hogy megnézzük a szelet, hogy eldöntsük melyik méretű kiteot válasszuk, akkor ne kapkodjunk, vegyük fel a kabátot, sapkát, kesztyűt, ne fázzunk már át egyből.

Az átöltözésnél is érdemes néhány dologra figyelni. Nálam az egyik legfontosabb az volt, hogy a meztelen lábammal egy pillanatra se lépjek a földre közvetlenül, mert elképesztően átfagy egy szempillantás alatt. Fontos továbbá odafigyelni, hogy szélárnyékban öltözzünk át, legjobb ha a kocsiban van hely (furgonban). Ha a kocsiban nem megoldható, akkor kocsi mögött, vagy Sóstó-n a WC szélárnyékában lehet megtenni. Breitenbrunn-ban például be lehet menni a mosdóba. Megéri az extra sétát, mert jóval kényelmesebb úgy.

Átöltözés után melegnek érezhetjük a neoprént, azonban én fel szoktam venni melegítőt és kabátot a ruhára. Valamint a neopréncipővel még belelépek egy crocs-ba is, hogy lassabban hüljön a lábam. Így szoktam az ernyőt pumpálni, előkészíteni a dolgokat, és csak közvetlenül a session előtt veszem le ezeket, így szinte már “megizzadva” kezdem a session-t. Arra figyeljünk, hogy a nadrág ne maradjon rajtunk, mert már láttam olyat, aki véletlenül bement melegítőben kiteozni.

Amikor igazán hideg van, akkor csak annyira távolodjunk el a parttól, de még a spottól is, amit biztosan le tudunk gyalogolni / úszni a kihűlés előtt.

A leghidegebben én sosem megyek egyedül. Amikor igazán hideg van, akkor több olyan helyzet is lehet, amikor egy sporttárs menti meg az életünket.

Próbálom kerülni az olyan eséseket, amikor a deszka leesik rólam. A vízben sokkal gyorsabban kezdek fázni, mint a deszkán állva. Nem télen fogod megugrani a kiteloop-double-half-cab-et, így érdemes inkább csak a biztos ugrásokat vállalni, a stílust csiszolgatni.

Hidegben amint érzed, hogy a koncentrációd kezd gyengülni (nálam max 1 óra után eljön), akkor azonnal ki kell menni. Sokszor voltunk úgy Ábel Zolival, hogy egyikünk jelzett, onnantól mentünk 5 percet, és együtt mentünk ki. Volt, hogy a vízen úgy éreztem, hogy mentem volna még egy fél órát, de végül nem bántam, hogy a biztonságot választottam.

Mikor kijövök a vízből, leadom az ernyőt, én egyből megyek átöltözni. Nem hiányzik, hogy a vízes neoprén hűtsön, míg az ernyőt elpakolom. Átöltözés szintén szélárnyékban, földre nem lelépve. Majd jó vastagon felöltözve, termoszos teából kortyolva ernyő elpakolása következik. Ez után fűtött autóban megyek haza. Általában meleg fürdőt veszek otthon, de ha a fentieket betartom, akkor már nélküle is jó lenne a komfort érzetem.

Legjobb neoprén ruházat

Van aki a száraz ruhákra esküszik, én azonban 2 okból sem azt kedvelem. Az egyik, hogy veszélyesnek tartom azt, hogy ha azzal történik valami, kiszakad és befolyik a víz, akkor sokkal gyorsabban hülünk át, mint neoprén ruhában. A másik, hogy aktív kiteozásnál én az aláöltözőben annyit izzadok, hogy félek, hogy session után megfázok. Agresszívabb trükköknél az esések azt eredményezik, hogy bejut valamennyi víz.

Az én választásom egy RRD Fahrenheit 6/4-es ruha. Ilyen időben mindenképpen 6-7 mm körüli ruhára van szükség. Ami ezen kívül szerintem nagyon fontos a ruhánál:

  • Legyen beépített a kapucni. Ennek köszönhetően a víz nem folyik be a nyaknál.
  • Legyen chest zip-es, mert ott kevesebb víz folyik be, mint a back zip-eseknél.
  • Legyen “szőrös” belül a ruha. Minden gyártó máshogy hívja, de a lényeg, hogy ha “bolyhos” a ruha belül minél nagyobb felületen, annál jobban tartja ott a hőt.
  • Az sem árt, ha fekete a ruha, mert ha van egy kis napsugárzás, akkor jóval jobban szívja a meleget magába.
  • Legyen passzentos. Amikor felpróbálod, az sem baj ha alig tudod beleküzdeni magadat, mert akkor jobban tartja majd a hőt, és egyébként idővel nyúlni fog.

Egy ilyen ruha kb. 100 000 Ft-ba kerül, vagy még többe. Ez soknak tűnik a többi kiegészítővel együtt, azonban a kite felszerelés árához képest olcsó. És ez tényleg fontos, mert az egészséget is jobban megóvja, valamint novemberben egy ilyen ruhában még kimondottan jókat lehet csúszni.

Olcsóbb megoldás lehet a Decathlon 7mm-es búvár ruhája. Azonban abban jóval kevésbé kényelmes a mozgás.

Csuklya

Szeptemberben még a sapka is elég lehet, de télen már csuklyára kell váltani. Mint fent említettem, szerintem a legjobb, ha integrált a csuklya a ruhába. Ha nem ilyen a ruhánk, akkor olyan csuklyát válasszunk, aminek nagy a “gallérja”, mert akkor bizotsan nem csúszik ki a ruha alól. Vannak a vékonyabb és vastagabb csuklyák is. Nekem mind jó volt még a leghidegebben is. Amire figyelnem kellett, hogy a homlokomat jól fedje. Ott a menetszél miatt nagyon tudtam fázni. Volt, hogy még külön fejpántot is raktam oda.

Cipő

Kb 15-16 fokos víztől már muszáj valamilyen cipőt húzni, különben nagyon áthülünk alulról. Amikor még melegebb van, akkor én a Decathlonos 3mm-es neoprén zoknit nagyon tudom ajánlani. Hidegben már cipőben is 6-7 mm-est kell keresni, olyat aminek bolyhos a belseje. A zoknik előnye, hogy jobban érezni bennük a deszkát. A vastag cipőknek általában vastag talpuk is van, ami nagyon érzéketlenné teszi a lábunkat. A cípő vastagított talpára szükség van hő és a cipő sérülés védelme miatt, de találhatóak olyan cipők, amiknek kényelmes talpuk van. Nekem az Ascan Thermo Star jött be nagyon. Ez egy 6mm-es cipő. Van belőle 5mm-es is. Léteznek ennél talán melegebb cipők is, de itt jó a melegség-kényelem aránya. És az igazi keresztmetszet úgyis a kezünk lesz.

Örök kérdés, hogy a cipőt a ruha lábszárán belülre, vagy kívülre rakjuk. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya. Én belülre szeretem rakni. Ha a cipő kívül van, akkor a felverődő víz nem jut be a lábszárunkhoz, viszont a ruháról lefolyó víz jobban bejut a cipőbe. Ha a cipő kívül van, akkor a lecsurgó víz nem jut be, viszont akkor nagyon össze kell tépőzárazni a cipőt és a nadrágot.

Ha nem tudod melyik iskolát kövesd, akkor egyik lábadat rakd így, másikat úgy, és megtapasztalod.

Adri kommentja az volt ezzel kapcsolatban, hogy ha esel, akkor próbálj ne lelépni az iszapra, mert az sokszor még hidegebb mint a víz (kevesebb nap éri). Persze azért a térdig érő vízben inkább szaladj oda a deszkádhoz, ne úszkálj sokáig.

Tépőzár

A víz legkönnyebben a lábunknál jut be, ezért a neoprént amikor fedésbe hozzuk a cipő szárával, akkor nagyon erősen össze kell tépőzárazni őket. Vannak jobb és rosszabb tépőzárak, van ami alig éri körbe a lábat. A fent említett RRD ruhához olyan tépőzárat adnak, ami nekem eddig a legjobban bejött. Talán az a jó benne, hogy vékony, így jobban odafeszül.

A tépőzár miatt van, hogy a lábszárnál a nyaknál befolyt víz összegyűlik. Ekkor egy pillanatra ki kell lazítani a tépőzárat menet közben, hogy a víz kifolyjon. A fent említett ruhán vannak drain-hole-nak nevezett lyukak, ahol kifolyik a víz (de be nem), így ezzel nem kell foglalkozni.

Van aki egyébként a csuklójára is tesz tépőzárat, hogy body drag közben ne jöjjön be ott se a víz.

Adi javaslata az, hogy amikor a tépőzárat a bokádhoz felrakod, akkor spiccelj, mert úgy lesz a legvékonyabb a lábad, és így fog legjobban megfeszülni a szallag.

Kesztyű

Hidegben már a parton is érezzük, hogy fázik a kezünk a hideg szélben, ezért én ott is szoktam valamilyen pamut kesztyűt használni. A vízen viszont elengedhetetlen akármennyire is kényelmetlen. A hátránya a kesztyűnek az, hogy nehéz benne szerelni és kellemetlen benne a bárt fogni. Sokan panaszkodnak, hogy az alkarjuk nagyon elfárad.

Ha sokat kiteozol télen, akkor megéri több kesztyűt is beszerezni, és próbálni nem a legvastagabbat használni, amikor nincs extrém hideg. Sajnos kesztyűben valószínűleg nem létezik tökéletes megoldás, és nekem mindig a kezem a szűk keresztmetszet. Írom a 3 legjobb kesztyűt amivel találkoztam.

A cipőhöz hasonlóan van az Ascan-nak egy Thermoglove kesztyűje. Ugyanaz az anyag. Azonban a kesztyű nem túl vastag, ami hidegben probléma. Valamint ez a kesztyű elég “sérülékeny”. Ha pedig picit megsérül, máris be tud folyni a víz és nagyon sokat romlik a teljesítménye.

A Decathlonos 5mm-es búvárkesztyű nekem meglepően bejött. Kell hozzá egy komoly alkar erő, hogy tudjuk benne fogni a bárt, viszont igazán lassan hül át hidegben. Néhány használat után picit felpuhul, és egy picit könnyebb a bárt fogni benne.

Extrém hidegekben el kell gondolkodni a 2 vagy 3 ujjas kesztyűben, mert ott az ujjak melegítik egymást. Nekem ez az O’Neil Psycho jött be nagyon, egyedül a hüvelykujjam fázik benne. Szerintem elég jó áron is van. Azért számítsunk rá, hogy ebben jóval nehezebb szerelni ha kell, és a bárra sem tudunk középen ráfogni. Ha mégis maradsz az 5 ujjas kesztyűnél, esésnél szorítsd össze az ujjaidat, hogy csökkentsd a felületet, ahol hülni tudnak az ujjak.

Amire érdemes figyelni, hogy legyen a kesztyűn valami “szélfogó borítás”. Ne csak sima neoprénből legyen, hanem olyan anyag is, amit kevésbé fúj át a szél. A fentiek közül a Decathlonosnál nincs ilyen, azonban ott a vastagság kompenzál.

Ha vékonyabb kesztyűt keresel, akkor 2 mm-esben is van olyan ami nagyon jól be van vonva ilyen szélfogó anyaggal. Kényelmes és jól működik, de amikor a víz is nagyon lehül, már nem komfortos, mert gyorsan áthül. Nekem ez a Brunotti kesztyű jött be.

Nálam a kesztyűk amortizálódnak a legjobban. Talán mert közel fogom a bárt a középső zsinórhoz, és a surlódás nem használ neki. Kesztyű hamar lyukad, és akkor nagyon sokat veszít a hőszigetelő képességéből, kicsit olyan lesz mintha csak egy vizes ronggyal tekertük volna be a kezünket.

Vannak olyan vastag kesztyűk, amik előre hajlított ujjakkal rendelkeznek, így talán kényelmesebb fogni a bárt. Szerintem ez parasztvakítás, inkább költs sulyzókra és az alkart érdemes feledzeni.

Ami még átmeneti időszakban sokmindenkinek bejön, az a lyukas tenyerű, 2 ujjas kesztyű. Nincs vele tapasztalatom, de a lényeg, hogy ha fogod a bárt, elvileg nem tud befolyni a víz. Viszont ha kell, ki tudjuk venni a kezünket felőle, és tudunk szerelni. Ezen kívül jobban jár a vér a kezünkben, mert nem szorít annyira.

Nálam az ultimate megoldás egyébként az, hogy 2-3 perc kiteozás után egyből kijövök a vízből és a parton kicsit pörgetem a kezemet, hogy menjen bele vér. Lógatom egy ideig, pihentetem, és akkor felgyorsul a véráramlás, kitágulnak az erek. Ez után már sokkal kevésbé fázik. Azért biztos nem a legegészségesebb dolog ez. Egyébként pedig a vízen igyekszem felváltva lógatni a kezeimet, néha pörgetni, és legtöbbször nem az ujjaimmal fogom a bárt, hanem a csuklómmal, amikor csak krajcolok a következő ugráshoz.

Extra réteg

Ha szétnéz az ember egy boltban vagy egy webshop-on, akkor gyakran még neoprén kiegészítők között szerepel a neoprén kabát. Úgy reklámozzák, hogy a parton érdemes felvenni, és lassabban hülünk át, azonban hidegben akár a vízen is használhatjuk. Ezek a kabátok szerintem extrán túl vannak árazva (~200 EUR), és a hátrányuk, hogy elég nehezek. Van ennél egy jobb megoldás.

A Decathlonban lehet kapni vitorlás széldzsekit, mindössze 10 000 Ft-ért. Van női színben is. Csuklónál, deréknál, nyaknál össze lehet tépőzárazni, így a víz kevésbé jut be. Nagyon jól ellenáll a szélnek, és tartja a hőt. Nagyon könnyű, olcsó, de mégis nagyot dob a hőérzeten. A parton is sokkal később fagyok át egy ilyenben.

Talán nem annyira meleg mint a neoprén kabát, de sokkal kényelmesebb benne a mozgás, és ha elesünk, nem lesz 100 kilós a víztől.

A nagy márkák is feltalálták a széldzsekit. Pl.: Manerának van 40-50 ezer forintért ilyene. Az egyetlen előnye talán, hogy gyárilag ki van lyukasztva a trapéz kampónál, így ezt a Decathlonossal szemben a trapézra húzhatjuk rá. Nekem a Decathlonos 1-1,5 óra kemény ride után elkezd kicsúszni a trapéz alól, néha unhooked trükknél nehezítette a visszaakasztást, mert a trapéz felett öblösödött, és takarta a kampót. De ilyen hidegben már nem mindig az unhooked trükkök a fő cél.

Bolyhos lycra

Ezt Lacikáék nevezték el így. Több gyártónak is van ilyen, de itthon a Prolimit Inner System névre hallgató termékek terjedtek el a Surfstation-nek köszönhetően. Még éppen elviselhető áruk van és nagyon jó arra, hogy ha nem prémium neoprén ruhánk van, akkor az alá felvegyük. Ugyanazt a bolyhos megoldást adja, aminek köszönhetően jobb a hőérzetünk.

Van belőle mindenféle verzió: nadrág, póló, kapucnis, rövid-hosszú ujjú, stb. Szerintem egyértelműen a hosszú ujjú póló a nyerő, esetleg nadrág.

Hasznos lehet egy ilyen akkor is, ha még nincs nagyon hideg, mert ha kijövünk pihenni, majd amikor visszamegyünk a vízbe, nem akarjuk közvetlenül a hideg, vizes neoprént a testünkre húzni.

Egyéb megjegyzések

A neoprén ruhák a többi kite felszereléshez hasonlóan amortizálódnak. Sajnos egy 1 éves ruha már nem olyan jó mint egy vadonat új ruha. Az illesztéseknél be tud szivárogni egy kis víz, a ruhában lévő nitrogén buborékokból elillan a nitrogén, amitől kevésbé tartja a hőt, és így tovább.

Amit még nagyon javaslok, hogy legyen száraz a ruha amikor felveszed. Ha picit is nedves, az nagyon sokat ront majd a hőérzeten. Ha télen sokat mész, akkor jó esély van rá, hogy egyik napról a másikra nem szárad meg a ruha. Garantálom, hogy a 2. napot sokkal hidegebbnek fogod érezni. Ha ilyen sokat mész, akkor érdemes lehet 2 ruhát is beszerezni. Előbb utóbb úgyis le fogod cserélni a ruhádat, tehát összességében ugyanannyit költesz rá, de legalább tudsz variálni, felváltva hordani. Ha nincs 2 ruhád, akkor esetleg 2 pár cipőn elgondolkodhatsz. Az jóval olcsóbb, és talán az szárad a legkevésbé. Ezzel kapcsolatban Kornél kommentje az, hogy jobb időben ha kijössz pihenni és még később visszaméssz, de csak egy ruhád van, akkor is inkább vedd le, ne hűtsön. Vagy legalább derékig vedd le és fentre egy kabátot vegyél.

Impact west-et én twintip-hez nem hordok, csak foil-hoz, de az még plusz szigetelő réteg lehet, bár a víz jobban be tud menni alá, ami body dragnél zavaró lehet.

Van még egy csoda praktika, amit Hajas Bercitől tanultunk. Van neki egy kb. 10 literes permetezője, amit purhabbal vont be, hogy szigeteljen. Otthon meleg / forró vízzel feltölti. A session elején, amikor először hideget érez, kijön és a permetező segítségével a cipőbe és a kesztyűbe beönt egy kis vizet, amitől az ujjak újra életre kelnek. Ez után fontos, hogy a vizet kiöntsük, ne maradjon a neoprén alatt. Viszont a kitágult vérerekkel jóval tovább bírjuk.

Berci azóta még egy dologgal kiegészítette a cikkünket. Mégpedig azzal, hogy hogyan szárítsuk leggyorsabban a cuccainkat, ha másnapi session-re már kellenek. 5 ezer forintos ventillátor is nagyon sokat tud számítani, gyorsabban szárad minden a friss levegőben. A cipőhöz kesztyűhöz pedig sícipő szárítót lehet venni. Ne azt ami hővel működik, hanem azt ami levegőt fúj.

Összefoglalás

Ha igazán fel akarunk készülni a télre, akkor a fenti árakat összeadva, közel 200 000 Ft költséget generálhatunk magunknak. Mit kapunk cserébe? Élvezhető októberi, novemberi, márciusi, áprilisi sessionöket. Biztonságosabb kiteozást. Valamint a kemény tél idején is behúzhatunk jónéhány csúszást. Én nagyon szeretem a téli szeleket, mert a hideg levegő sűrűbb, így jó poweres sessionöket lehet nyomni.

Még egy jó tanács: Télen csak a tuti szelekre mozdulj. Nem éri meg lemenni és várni a pöfföt, mert szét fagysz. Jobb annál egy kardió edzés a melegben.