Leucate, Franciaország Kitesurf Spot

In Franciaország by Tomi DeákLeave a Comment

Európa egyik legszelesebb spotja, több profi kitesurfös innen származik. A Tramontana nevezetű híres szél fúj itt. Gyakori a 30 csomó feletti előrejelzés, az offshore szélben azonban mégis flat vízen lehet edzeni. Remek infrastruktúrája van a helynek. Éttermek, bulik, szállások, camping, minden van. Ha szerencsénk van, akkor pedig lagúnán is tudunk csúszni.

Megközelítés

Autóval Budapesttől kb. 1700 km-re van. A jó hír, hogy végig autópályán lehet menni, így jól lehet haladni. A rossz hír, hogy útközben útdíjakra sokat kell fizetni. Szlovéniába egy hetes matrica kb. 4000 forint, azonban Olaszországban és Franciaországban is irányonként kb. 100 eurót ott hagyunk a fizetőkapuknál.

Másik megoldás repülővel. A közelben Perpignanban található a reptér.

Szél

A környéken a híres Tramontana fúj az év több mint 300 napján. Igazán gyakori a 30 csomó feletti szél is, így ez európa egyik legszelesebb helye. A közelben a fákon a levelek is csak az ágak szél alatti oldalára nőnek, így amikor nem fúj a szél, akkor is úgy néznek ki, mintha fújna.

A Tramontana a part felől fúj, így a cross-off-shore szél miatt csak haladóknak ajánljuk. Bár a környéken van néhány iskola, ahol az oktatáshoz jár motorcsónakos mentés.

Sajnos ezek ellenére amikor kint voltunk 2018-ban a GKA Air Games-en, a verseny alatt nem fújt a szél, csak az azt megelőző 2 napban. Így egyszer tudtunk 15-20 csomóban a lagúnában edzeni és egyszer 25-30 csomóban a nyílt vízen. Valamint a verseny időszaka alatt a gyengébb on-shore szélben tow-up-oltunk. Azért elegendő volt az idő, hogy megismerjük „Le Franqui” spotot és a környék legjobb egyéb helyeit (buli, wakeboard).

Tow up

Amikor gyengébb volt a szél, akkor a lagúnában csúsztunk és a egyenletes volt a szél. A kis ernyős napon a nyílt vízen loopolós nap volt, ott sokkal jobban éreztem a pöfföket, néha picit para is volt. Ha new-school-t szeretnél gyakorolni, akkor nem ezt a helyet javaslom.

Szállás

Sok felé lehet szállást szerezni. Szerintem a legjobb hely La Franqui-nál lakni, de ha kocsival járkáltok, akkor messzebb is lehet a szállás.

Camping

A hely ideális campingezésre. Több camping is található a környéken. La Franqui-hoz közel is van egy nagyon kellemes camping. A telepített bokroknak köszönehetően egész szélvédetté lehet varázsolni az ideiglenes lakásunkat és a spotra gyalog ki lehet járni.

A spottól távolabb a Wesh Centernél is sokat campingeznek, itt néhány este nagyon jó élőzenés koncert és buli szokott lenni.

Nekünk az Air Games alatt kicsit különleges volt a helyzetünk, mert bárhol megállhattunk, mint versenyzők. Így közvetlenül a spot parkolójában campingeztünk. Jó volt, mert a közelben volt pékség, éttermek, és láttuk is a szelet és a spotot, nem maradtunk le semmiről, viszont nem az a klasszik campingező hely.

Ahogy vége van az utolsó villasornak, még van egy út a parton, aminek a szélén még lehet parkolni. Ez után csak egy fa járda van, és kezdődik is a homokos tengerpart és a tenger. Így a parkolóban nem volt lehetőségünk nagyon kipakolni a camping cuccokat, azonban ez nagyobb lakóautóval talán nem is olyan nagy probléma. Néhányan így campingeztek, így ez a hely is megfontolandó.

Spotok

Mi alapvetően „La Franqui” részen campingeztünk és itt csúsztunk. Legtöbbször off-shore szélben lehet a tengeren kiteozni, néha viszont lagúna is kialakul és érdemes megnézni.

Nyílt tenger

A Tramontana cross-offshore fúj a nyílt tengeren. Flat vízrül tudunk elugrani, remekül lehet gyakorolni nagy ugrásokat, kiteloopokat. Nagyon technikás ugrásokhoz azért pöffös (ezt maga Lasse Walker mondta nekünk).

Hullámok nem nagyon vannak itt, de másik spotokon már láttam olyan videót, ahol nagy white water volt. A part közelében előfordul, hogy egy hullám segít az ugrás előtti élezésben.

Vannak napok, hogy nincs Tramontana. Ha szerencsénk van, akkor egész jó onshore szél tud kialakulni. Melegben termik erősíti. Foilozásra biztosan alkalmas.

Lagúna

Pontosan nem volt világos, hogy mitől függ, hogy van-e lagúna vagy sincs. Amikor megérkeztünk, akkor nagyon eső volt, így nagy volt a lagúna. A következő napok melegek voltak, és szépen lassan csökkent is a mérete. Sőt a nyílt víz felé folyt is ki belőle víz. Minden esetre, amikor a szél gyengébb volt, akkor nagyon jót lehetett itt edzeni. A lagúnának köszönhetően onshore volt a szél, a lagúna melett pedig rengeteg bámészkodó is volt.

Itt a lagúna egyébként freestyle-ra is nagyon alkalmas volt, de azért eléggé megtelik egy jó napon kiteosokkal.

Ha több szél van, mint nekünk volt, akkor érdemes lehet elnézni többi spotra is, Port Leucate-nél van egy óriási nagy lagúna. Kitesurf spotok térképünkön jelöljük a lényeges helyeket.

Egyéb tevékenység

Ugyan az árak elég magasak voltak itt, de nagyon jó lehetőségek voltak itt más tevékenységekhez is. Éttermek, bulik, wakeboard, minden megtalálható, ami kellemes nyaralási célponttá teszik a helyet.

Wakeboard

Nagyon nagy múltú wakeboard pálya található a közelben. Mivel nem volt szél, mi is ide jöttünk lazulni. Sam Lighttal volt szerencsénk egy sessiont nyomnunk.

Buli

Az egyik legjobb buli a Wesh Centernél volt. Itt néhány este koncert van és nagy tömeg, jó buli. A helyi campingben meg is lehet aludni.

Ha nem akarunk nagyon megindulni, akkor La Franqui közelében sok étteremben jó a hangulat és kis jazz zene szokott lenni. Fiatalok Le Buzz-ban szoktak gyülekezni. Megy az iszogatás, zene. Amikor megtelik a hely, akkor még előtte is nagy a hangulat a „kerthelyiségben”. Aztán éjfél körül lelövik a bulit a helyi szabályok miatt, de a tömeg mindig összetart és megy valahova.

Videó

Én 2018 áprilisában jártam itt a GKA Air Games 1. fordulóján, mint résztvevő. Hihetetlen, de ezen a szeles helyen nem volt a versenyre szánt 5 nap alatt szél, így a Jesse Richman-nel és Tom Herbert-tel tow-upoltunk egy jót. Ónodi Gergő csinált is egy hangulatos kis összeállítást erről.