Limnos, Görögország Kitesurf Spot

In Görögország by Tomi DeákLeave a Comment

Az Égei-tengeren megszokott Meltemi szél fúj, így rengeteg különböző jellegű spoton gyakrolohatunk, általában kis ernyővel, már kora reggeltől, ezen, a magyar kiteosok által kedvelt szigeten. Ha lakóautóval indulnál valahová, mindenképpen ajánljuk a helyet nyáron.

fotó by Windy

Megközelítés

Autóval Budapesttől kb. 1000 km-re található Kavala, ahonnan 100-150 euróért át lehet kompozni Limnos szigetére. A komp késő este megy, így egy hajnali indulással, másnap délelőtt már kiteozhatunk, ha sikerült kipihenni magunkat a 4 órás kompút alatt.

Röviden írnék a kompozási praktikákról.

 • Mindenképpen érdemes előre online megvenni a jegyet és csak kisebb autóra. Így előfordulhat, hogy mindennemű csekkolás nélkül, baromira olcsón feljutunk a kompra lakó furgonnal. Sajnos előfordulhat, hogy rá kell fizetni.
 • Lakó furgon esetén próbáljátok titkolni, hogy lakó furgonról van szó.
 • Amikor az online jegyet beváltjuk a helyi irodában beszáééó kártyára, akkor mondjuk, hogy messze parkolunk, és próbáljuk a kocsi méret paramétereit kisebbnek állítani.
 • Sajnos van, hogy a komp késik, és olyanról is hallottunk, hogy valakik már nem fértek fel. Érdemes lehet egyik olyan esti kompot kinézni, ami után van reggeli komp is. Így biztos nem ragadtok Kavalába hosszú időre.
 • Alvás:
  • Bruttó 4 órás komp útról van szó.zoba bérlése szerintem nem must-have emiatt.
  • Sajnos amíg te az autó leparkolásával töltöd az időt, a tömegek elfoglalják a jó helyeket, így érdemes valakit a csapatból előre küldeni.
  • Mi vittünk fel hálózsákot és próbáltunk a földön aludni. Egyik évben a fedélzeten is próbálkoztam, de a legjobbat talán a “hotelszobák” zárt folyosólyán aludtam.
  • Hazafelé nappal megy a komp, akkor már nehezebb jót aludni.

A szigetre repülővel is ki lehet jutni. Ha nagyon előre megvesszük a jegyet, akkor lesz a round trip 80 ezer forint alatt. Egyébként meglepően drága árakat láttam máskor. Akkor érdemes szerintem repülővel menni, ha van egy társaság, akinek a táborába be tudunk csatlakozni a helyszínen.

Szél

Limnoson a Meltemi szél fúj, mely egy óriás méretű termikus szél, melyet a Szahara forrósága, és az ahhoz képest hűvösebb európai légtömeg hajt. Ennek köszönhetően valamikor hajal 3 körül rádurrant a szél. Jellemzően kis ernyőre fúj. Délig szinte biztosan fúj, jobb napokon délután 3-ig. Viszonylag gyorsan leáll, így ha azt várod, hogy majd gyengébb szélben, nagyernyővel csúszol még, akkor nem lesz hosszú a nagyernyős sessionöd.

Vannak napok, amikor este még újra visszaerősödik, a fő irányhoz képest másként. Ekkor még egy naplementés foil session, vagy jobb napokon egy nagy ernyős freestyle örömsession kiadja.

Sunset session, Limnos, Magyar-falu (2016)

A windguru viszonylag jól megmondja, hogy melyik napon lesz nagyon poweres szél, melyik napon közepes, és a szélcsendes napokat is megjósolja. Egyik évben nagy szerencsénk volt, végig 2-3 csillag-ot láttunk. 1-2 nap írt keveset, de még azokon a napokon is teljesen jót kiteoztunk.

Sajnos azonban olyat is átéltünk, hogy napokig nem volt használható szél. Ekkor viszont a windguru előrejelzés miatt tudtunk számítani rá.

Szállás

A sziget keleti oldala inkább a kiteos rész. Itt még kevés turista van, a fő spothoz közeli városokban (Kalliopi és Kontopouli) görög hangulatú apartmanokat lehet foglalni. A közelben még található egy family beach Kotsinasban. Mi ott is kiteoztunk és ott is ismerünk jó szállást.

A hely szépsége szerintem campingezéssel jön át igazán. Ha most szeretnénk tanulni kiteozni, akkor az iskolák közelében található a Surf Club Keros, amihez tartozik egy nagy Glamping (kényelmes camping). Itt nem is olyan olcsón egy fullos sátrat kapsz reggelivel és szuper hangulattal.

Camping

Természetesen a szigeten számtalan lehetőség van, hogy lakóautóval, furgonnal is kempingezz. Ezek közül 3-mat szeretnék kiemelni.

Keros dél

A fő kitespot (Keros öböl) déli részénél található 2 kemping. Szerintem a legjobb kitespot itt található, nagyon jó kis hely az öböl déli része. A hátrány az, hogy az északabbi camping egész drága, nem is olyan jó, és sokszor tele is van.

A másikat egy Anna nevezetű hölgy üzemelteti, és nem olyan jó fej. Állítólag a csaj apja katonai vezető volt, így meg tudta szerezni a területet, és ami különlegességnek számít, hogy még építkezhettek is rá. Ennek következtében van egy körbe kerített terület, ahol van pottyantós WC, zuhanyzók, büfé, és homokos-poros helyek, ahol tábort lehet verni. Mindez pont a spoton.

Ami fura az egész helyben, hogy egy éjszaka 1 főre kb. 3 euró volt csak és a csaj annyira nem reklámozza a helyet, sőt aki nem tetszik neki azt el is küldi. Tehát baromira nincs profit szaga a helynek. Mikor odakerültünk, hallottuk, hogy pár nappal előttünk egy bolgár társaságot küldött el, mert arcoskodtak. Minket azért küldött el, mert nem fixen letáboroztunk, hanem csak kb. minden 2. éjszaka aludtunk ott, és csak akkor fizettünk. De a mi fejünk sem tetszett neki. Pár évvel később a csapatunk egy másik osztagját is elküldték érkezés után 3 órával, mert zenét hallgattak hangosan.

Szerencsére kitiltani nem tudott minket, így más haverokhoz bejárhattunk downwind túra után, hogy megebédeljünk a hűtőjükből.

Fiki-fiki

Alapvetően a fiki-fiki jelentése egy tegeri növényzet, melyből Limnoson sok van. Keros öböl lentebbi részénél található egy bár, amit Fiki-fiki-nek neveznek. Ettől nem messze a parttól eltávolodva van egy lugas, ami tökéletes hely campingezéshez.

Itt a fák közé le lehet verni egy tábort, a csapásokon pedig az autóval meg lehet állni. Mi egyik évben ezt alakítottuk ki bázisnak, a furgonnal pedig csak napközben mozogtunk.

Előnye a helynek, hogy árnyék van, és szélvédett, ami nagy kincs egy ilyen nyaraláson. Hátránya, hogy itt is nagy a por, de azt legalább a szél nem viszi.

Hivatalosan itt tüzet nem lehet gyújtani, de mi gázon főztünk, sőt egy két társaság sátrában még gázról működő hűtő is volt.

Lopástól itt egyáltalán nem kellett félni. Inkább a WC volt problémásabb, a Fiki-fiki felé vezető úton volt két bodega 1-1 angol WC-vel. A vizet azonban vödörrel kellet hozni, így sokan a lehúzást megspórolták. Mi elfogatuk, de ezzel sok embernek biztosan baja lenne. Természetesen lehet keresgélni az út mentén is helyeket, de általában szúros növényzeten keresztül lehet csak nyugalmat találni.

A Fiki-fiki-nél van zuhanyzó is, amit éjszaka lehet használni. Lehetőleg tusfürdő nélkül!

A helyhez közel van Vangelis büféje is, mely Lali Üvegtigrisére emlékeztet.

Magyar falu

Mint említettük, sok magyar jár ide augusztusban. 2010 környékén még a Fiki-fikinél álltak sorban, azonban kb. 2012 óta a rendőrök rendszeresen razziáznak, és Keros öböl mentéről elküldik a vadkempingezőket.

A magyarok így Keros öböltől északra található öböl déli részénél vertek tábort. Ezt nevezik Magyar falunak. Előnye, hogy itt nem zavarnak a rendőrök és van hely bőven felállítani elősátrat. A part viszont nagyon szeles, mert semmi szélárnyék nincs, a víz pedig elég choppy itt. Érdemes egy-két éjszakát itt tölteni a társaság miatt.

Egyéb camping helyek Limnoson

Keros öböl északi részén van még fizetős camping, de szerintem nem érdemes oda menni.

Más spotok környékén kisebb az élet, így ott szinte mindenhol meg lehet állni 1-2 éjszakára lakó autóval. Bár elvileg bárhol lehet arra számítani, hogy elküldenek a rendőrök.

Spotok

Alapvetően Keros Bay a híres limnosi spot. Ez egy kb. 5 km hosszú öböl, melynek különböző szakaszain, különböző sajátosságok vannak.

Aki szeretne nagyobb hullámokon is kiteozni, ha szerencséje van, és ott tartózkodása alatt van nagyon erős szél, az talál egy egész izgalmas hullám spotot is.

Mi ezen kívül még több helyen is csúsztunk, azokat is mind bemutatjuk.

Keros Bay

5 km hosszú partszakasz, ahol igazán kialakult a kitesurf élet. Szinte bárhol be tudunk menni a vízbe, és megtalálhatjuk a számunkra legjobb kondíciókat.

A part közelében még leér a lábunk, és kellemes homokos a talaj. Aztán a parttól eltávolodva mély víz váltja fel, köves talajjal.

Flat, síkvíz

Legészakabbi részen, ahol a földnyelven átfúj a szél, teljesen sík víz található. Sajnos a szél eléggé pöffös, de sokan itt gyakorolnak kiteloopokat, sokan pedig new-schooloznak itt. Jónéhány windsurfös is akad itt.

Készítettünk még 2016-ban itt egy kis videót.

Iskolák

Ahogy délebbra haladunk, a szél valamivel stabilabb lesz, de még nem az igazi. A sík vízen apró choppok váltják fel, és baromira sok tanulót látunk. Én ezt a részt nem szeretem, de egyébként ajánlanám, hogy egy itteni iskolát keressetek fel. Sallai Júliával érdemes felvenni a kapcsolatot, mert ő több éven keresztül is itt oktatott.

Itt az esti szél túlságosan offshore, nem jól használható. Viszont van mentés ingyen.

Fiki fiki és környéke

Ha még tovább haladunk délre, akkor egyre kevesebb kiteossal találkozunk. Ezeken a területeken hivatalosan nem is lehet mindenhol kiteozni. Sok helyen fürdésre kijelölt terület van. Azokat nem érdemes megszegni, mert láttunk olyat, hogy Olivér haverunkat a 18. születésnapján elvitték a rendőrök. Persze aztán semmi nem volt, de azért jobb a békesség.

A Fiki-Fiki-től délre nagyon egyenletes szél van és szép hulámok alakulnak ki. Ha nekem kéne valakit megtanítanom kiteozni, akkor ide jönnék, mert itt alig zavar valaki.

Többször csúsztam ezen a szakaszon esti szélben is.

Öböl déli része

Egészen délen, ahol van 2 kemping, még jobbak a kondíciók. Gyönyörű hullámok vannak, amikről lehet ugrani, és a szél is stabil. Füredi Balázs is ezt ajánlja. Sajnos a két kemping vonzása miatt egyre többen vannak itt a viszonylag kis területre.

Figyelni kell, mert itt is van néhány fürdésre kijelölt terület.

Az esti szél néha tökéletesen visszafúj ide.

Egyébként az egész Keros öböl alkalmas lehet egy downwind túrára. De akár upwindezni sem lehetetlen, mert a szél a part mentén picit fordul onshore irányba, így sokkal könnyebben vissza lehet jutni északra.

Magyar falu

A szél talán még pár csomóval erősebb is, mint Keros-nál, de a víz erősen choppy. Előnye, hogy alig néhány lakóautó van, az egész partszakaszt lehet használni, a vízen is kevesen vannak egyszerre. Az esti szél pedig kellemesen befúj. Ekkor viszont egy minimálisan offshore irányú.

Limnos, Magyar falu

Errefelé érdemes keresgélni a magyarokat: https://goo.gl/maps/av9EkiQ96hREKs6w7

Ha szeretünk freerideloni, és keressük a kalandokat, akkor érdemes még innen krajcolni picit. Van egy kis “lagúna” fentebb. Nyár előtt még állítólag összeköttetésben áll a tengerrel, akkor friss a víze. Nyáron aztán szétválasztódik, de be lehet sétálni. Jó nagy dagonya az egész. Iszapos, kén szagú, döglött halakkal teli területről van szó. Hivatalosan egy természetvédelmi terület, de azért néhány odavisszát lehet csúszni a bokáig érő síkvízben. Sajnos erről felvételünk nem készült, lécci küldjetek, ha csináltok.

Az átsétálós részen óvatosan, mert nagyon pöffös.

Gomati

Hullámspot. A sziget nyugati részén található. Akkor érdemes ide jönni, ha nagyon erős a szél, és akkor is korán reggel lehet jót csúszni. Utána hamar eláll a szél. Akár érdemes itt a parton aludni.

A bemenési lehetőségtől pár száz méterrel odébb vannak a hullámok. Igazi mosógépek. Sajnos nem tökéletes formájúak, picik hamar omlanak és baromira hosszú white-water rész van, de azért érdemes szerintem egyszer kipróbálni, akár twintip deszkával is.

Abszolút haladó spotnak számít. Ha bemossa egy hullám az ernyőnket, akkor a partig fog sodorni minket a hullámzás. Ott szép kerek kis méretű kövek vannak, így van esély rá, hogy megússzuk mi is és a cuccunk is egy darabban. De azért vannak részek, ahol élesebb kövek is vannak.

Rövid videónk a sportról:

Kotsinas

A reptér közelében található. Ez hivatalosan nem kitesurf spot, vannak beach barok és fürdésre kijelölt területek. Ezeket kerüljük nagy ívben. Itt a szél valamivel hamarabb áll el, és pöffösebb is. Viszont elég nagy területünk van, ahol szinte senki nem zavar.

A hely előnye még, hogy van 3 étterem az öböl szélén, ahol a kikötő által adott síkvízen ugrálhatunk, miköben család / haver jót falatozik.

Koukonis

Szintén a reptér közelében található. Mi úgy keveredtünk ide, hogy egy nap nem írt szelet a windguru, így kirándulni indultunk, de itt jó szél volt, ezért ezt a fura spotot megcsúsztam.

A szél nagyon pöffös volt, viszont fun volt, hogy térdig érő síkvízben lehetett hülyülni, miközben még egy mólót is át lehetett ugrálni.

Észak-keleti sarok, Plaka

A sziget északkeleti csücskénél, Plaka városnál kell a partra lejutni. Egyik szélmentes napon itt sikerült elkapnunk némi szelet. Épp elég volt nagy ernyőre, de nagyon kifújt. Mi a földnyelvtől keletre mentünk vízre, de megkerültük a földnyelvet. Bent az öbölben (Plaka beach) már annyira nem örültek nekünk a fürdőzők, de azért a kikötő mögötti síkvizet megcsúsztam. A szél sajnos nagyon pöffös volt ott.

Térkép

Kitesurf spotok térképünkön bejelöltük mindegyik spotot és a fontos tudnivalókat velük kapcsolatban.

Érdemes megfigyelni a jelölt downwind útvonalat már az elején, így hamar rájövünk, hogy melyik a számunkra kedvező rész.

Látnivalók

Limnosra ugyan járnak túristák is, de néhány közepesen szép tengerpart, katonai jármű roncs, és kisebb görög városon kívül olyan nagy különlegességet nem látunk.

Komp kikötő

Búvárkodni lehet erre arra, fő látványosság a tengeri sünök. Ezen kívül mi még találtunk egy-két cliff divingra félig alkalmas sziklát.

Buli, esti program

Bulizás szempontjából jónak mondanám Limnost.

Keros közelében a két faluban este nagy a tömeg, gyros-osokhoz ki lehet ülni. Néha van élő zene is.

A legjobb bulik szerintem a kitesulikban vannak esténként. Tengerparti, mezítlábas, zenés táncos mulatság.

Ezen kívül augusztus elején a Reborn nevű technosabb fesztiválra is be lehet nézni. Szerintem nem a klasszik szörfös buli feeling.

És még a kikötőnél van egy elegánsabb hely, ahol a buli ugyan csak éjjel 1 óra körül indul, de legalább reggelig tart. Ott inkább a helyiek buliztak, annyira nem nyitottak a külföldiek felé, de erről kérdezzétek Szupkai Krisztiánt.

Videó

2017-es nomád túránk során készült egy rövid videó Limnosról. Sajnos ebben az évben voltak szélmentes napok, így inkább csak a fő spotokon csúsztunk.