Cape-Drepano-Kitesurf-Spot

Cape Drepano, Patras, Görögország Kitesurf Spot

In Görögország by Tomi DeákLeave a Comment

A Peloponnészosz északi részénél található a spot, mely ismerős lehet Youri Zoon videóiból. A Rion-Antrion hídtól nem messze, egy gyártelep sarkánál találunk a kis félszigetre, ahol vadkempingezhetünk, és kóstolhatunk bele egy erős szeles, flat vizes görög spot adottságaiba.

Megközelítés

Autóval Budapesttől már nagyon messze található (1 450 km). Nyáron a határátlépések miatt 17-20 óra is lehet az út. Inkább akkor érdemes kocsival idejönni, ha sorban, a görög spotokat járjuk be. Mi 2017-ben Flatland és Raches közt látogattuk meg ezt a helyet 3 napra. A GPS-be a Cape Drepano KiteSchool-t kell ütni, és akkor a gyáron keresztül megtaláljátok az utat. Az út végén az autó szinte a tengerbe akar borulni, amikor a spotot közelítitek meg.

Repülővel Patras repterét érdemes keresni, de nem tudom, hogy melyik légitársaságnak vannak járatai ide.

Szél

A hely nyáron elég szélbiztos. Alapvetően délután fúj erősen, olyan mint a termik szeles helyek, de a szél jóval erősebb (windsurfösök is járnak ide). Sokszor már kora reggeltől fúj, és a délelőtt során folyamatosan erősödik.

Jellemzőbb, hogy nyugatról fúj a szél, de az is előfordul, hogy keletről. Utóbbi esetben állítólag a Meltemi szelet érezni. Azonban annak fő csapásától ez a spot odébb található. Én meg is lepődtem, hogy milyen erős a szél. A Jón-tengeren nem ez a jellemző. Talán azért erősödik így be, mert a hegyek közt összetömörödik a szél.

Egyik nap Paula Novotna is itt volt fotó sessionözni. A háttérben mi feszítünk neki.

A legjobb hónapok Június, Július, Augusztus. A helyiek azt mondják, hogy előtte és utána is kijárnak ide munka után.

Szállás

A spot közelében a nagyvárosnak számító Patraszban lehet szállásokat találni, azonban a hely nagyon jó lehetőséget ad campingezésre.

Camping

Mint a legtöbb helyen, itt is a természetben laktunk. Lényegében a spoton. Nem kimondottan kempingezésre való a hely, mert a gyártelep legszélén csak egy kis terület használható, de azért van egy feelingje az egésznek.

A félsziget végig közepes méretű kövekkel van borítva. Egyetlen infrastruktúrális dolog a zuhanyzó a parton. A spoton több család is lakóautózott, akikkel este közösen ettünk, ittunk. A gyárban a munka éjszaka is zajlik, annak van hangja.

Van egy kis erdős rész, ahová WC-zni lehet járni.

Kitesurf spot

A spotot középhaladó szinttől ajánljuk, mert napközben sokan vannak, erős a szél, és ha hibázunk, akkor elsodródunk az offshore szélben.

Jellemzően nyugatról fúj a szél. Ekkor a kis félsziget keleti oldalán található a flat víz. Azonban mindenki itt gyakorol. Kb. 10 windsurf és 10 kiteos ha vízen van, akkor már úgy érzed, hogy óriási a tömeg. Az öbölben beljebb teljesen pöffös a szél. A nyílt vízen pedig elég choppos. Ha nem kívánsz a tömegben ugrálni, összeakadni windsurfösökkel, akkor az utóbbit ajánljuk.

Ha keleti a szél, akkor kb. ugyanez a helyzet, csak az ugrási irány megváltozik, mert a félsziget nyugati oldalán ugrálnak, így balra menetben lehet gyakorolni.

Az ernyőt picit körülményes felvenni a félszigeten a kövek közt.

Reggeli session

Ami nekünk bejött jobban, az a reggeli session volt. Így, hogy a spoton laktunk, reggel ha befújt korán, már reggeli előtt tudtunk egy session-t nyomni. Akkor a szél még inkább nagyernyőre fújt(12m), de összesen 4-en voltunk ekkor vízen, így tudtam jót gyakorolni a kicsi területű síkvízen is.

Délelőtt jellemzően kevesebben vannak. Délután érkeznek a windsurfösök, akik nagyon keményen osztják a kiteosokat, mert ők is gyakorolnának látványos trükköket.

Downwind túra

Egy érdekességet emelnék ki. Nekünk egyik nap muszáj volt bemennünk a városba, mert Korellnak ideiglenes útlevelet kellett csináltatnunk a „követségen”. Ekkor fogant meg az ötlet, hogy egyikünk a megpróbálhatna a híd alatt átkiteozni egy downwind túra keretein belül.

Kornél vállalta a vezetést, így az enyém volt a megtiszteltetés, hogy rávállaljak erre az izgalmas kalandra. A helyiek nem is hallottak olyanról, hogy valaki már megcsinálta volna. Azt mondták, hogy baj nem lehet, mert a rendőrök biztos nem paráznak ezen.

A hídtól nyugatabbra található beachről indultam délután, amikor a szél már jó erősen fújt. Itt nem lehetett érezni, hogy nagyon erős lenne, de biztos voltam benne, hogy a híd után, a drepanoi félszigetnél ugyanaz a bitang erős szél lesz, mint előtte napon. Így abszolút alulernyőzve (9m) indultam útnak. Az elején sok loopot kellett húzzak, hogy haladjak. Így nem különösen volt élvezetes az első része az útnak.

A híd alatt azért beindult a szívverésem. A víz elég choppy, a híd lábainál pedig a szél kavarog. Az ernyő bőven elfér a híd alatt, mert az van vagy 70m magas.

A híd után már elég erős a szél, lehet jobban ugrálni, de a víz elég choppy. Nagy hiba pedig nem fér bele, mert utána elég nagy úszás következne.

Ami biztonságot ad, az az, hogy menet közben sok helyen van olyan partszakasz, ahol ki lehet jönni, ha valami probléma adódna.

Térkép

A Kitesurf Spotok térképünkön bejlenöltünk minden lényeges tudnivalót a spottal kapcsolatban.

Összességében

Nem egy első számú célpont szerintem a hely, de ha a közelben járunk, akkor érdemes ide is elzarándokolni. A reggeli sessionre szerintem érdemes rámenni, vagy délután a félszigettől picit lejjebb loopokat lehet gyakorolni.

A szél erősebb, mint a közelben lévő spotokon, így ha Lefkadán vagy Flatlanden nagyon reménytelennek tűnik, akkor pár napra érdemes ide átjönni. Kevesebb mint 200 km. A camping hangulat pedig nagyon jó volt.

Videó

2017-es Nomád Kite túránk állomásairól készítettünk egy 5 részes sorozatot. Azért, hogy a hely feelingjét még jobban átérezd, nézd meg ezt a rövid videót.