Flatland, Dioni, Görögország Kitesurf Spot

In Görögország by Tomi DeákLeave a Comment

Lefkada és Cape Drepano között található a hely. Elképesztően hangulatos, síkvizes, nem zsúfolt hely. Nyáron, lokális termikeknek köszönhetően lehet csúszni. Sajnos nem annyira szélbiztos, mint a közelében lévő spotok, de a hely szerintem igazi Mekka.

Megközelítés

Autóval Budapesttől már elég messze található (1 400 km). Nyáron a határátlépések miatt 17-21 óra is lehet az út. Inkább akkor érdemes kocsival idejönni, ha sorban, a görög spotokat járjuk be. Mi 2017-ben Lefkada és Cape Drepano közt látogattuk meg ezt a helyet 3 napra. Anno mi is úgy kaptuk a koordinátákat Jana-tól Lefkadán. Annyit mondott, hogy a semmi közepén egy secret spot. Azóta már nem annyira secret, Liam Whaley-nek postjaiban is szerepelt, így most mi is megosztjuk veletek, hogy hol található ez a rejtett gyöngyszem. Ezt üssétek a GPS-be: https://goo.gl/maps/1m6Fw3CpJckrRGRb6

Mi anno éjszaka érkeztük meg ide. Rizsföldeken keresztül kellett jönni korom söttétben. Legutolsó város fél órányira. Izgalmas volt. Nem árt, ha olyan autóval jöttök, ami azért bírja a terepet. De lakóautóval is ki lehet jönni.

Ha repülőben gondolkodtok mindenképpen, akkor érdemes lehet Lefkadára kirepülni. Majd amikor nagyon jónak tűnik a szél, akkor 2 óra alatt el lehet jutni ide.

Szél

A hely nyáron működik lokális termikjeinek köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy délután jön meg a szél 3 után. Az a mondás, hogy minél melegebb van, annál erősebb lesz a szél. Sajnos nem olyan szélbiztos a hely, mint például Lefkada. Volt, hogy napok óta forróság volt, semmi felhő nem volt az égen, de mégsem tudtunk csúszni.

Mi nekünk 3 napból az egyik volt fullos. Egy másik este pedig óriás deszkával el tudtunk bohóckodni, de igazából 33% -osra mondanám a szél statot. Helyiek azt monták, hogy 45 napból 30-35 jó napjuk volt. Más ismerős amikor odament, akkor 1 nap után tovább is ment, mikor nem fújt.

Szállás

A legközelebbi város fél órára van, és nem olyan kellemes hangulatú, minket kiraboltak ott egyik este, miközben az autóban aludtunk az út szélén. Mi sem voltunk elővigyázatosak, de a görög spotokon baromira nem ez szokja meg az ember.

Ha Flatlandre szeretnénk több napra menni, akkor vadcampingezni kell a spoton. Ezt viszont nem fogjátok megbánni.

Camping

A helynek az atmoszférája leírhatatlan. Mivel a szélstatisztika nem a legerősebb, és nagyon távol van mindentől, így még a mai napig is kevesen járnak ide, főleg hétköznap. Hétvégén is inkább strandolni jönnek csak.

A hely előnye, hogy közvetlenül a spoton lehet megállni autóval. Ha kisebb kerekű a járgányunk, akkor a lehetőségek száma csökken, olyan helyre kell menni, ahol nem ássa el magát az autó. A félsziget keresztbe kb 50 méter, semmi nem akadályoz, így úgy rakod össze a kis karavánod, ahogy szeretnéd. Simán ki tudsz jönni ernyővel a vízből és inni egyet a kemping asztalodról.

A félszigeten van egy bár és egy étterem. Mindkettő kézzel épült, igazi szabadság vándorai az üzemeltetői. Ezekre a helyekre lehet beugrani Souvlakiért, hideg sörért, elképesztően alacsony áron.

Kitesurf spot

A spotra kevesen járnak, mert mindentől messze van. Hétköznap a közeli városokból páran kijárnak, hétvégén elvileg többen vannak. Mi amikor ott voltunk ketten Kornéllal, akkor rajtunk kívül összesen 5-en voltak még vízen.

A félszigeten átfúj a szél, és minkét felén lehet csúszni.

A hullámos oldal

Finom homokos tengerpart szépen lassan mélyül, így alkalmas oktatásra, vagy ha félünk, hogy az offshore-ban elsodródunk, akkor itt érdemes gyakorolni. A hullámok szép hosszan elnyújtottak, így itt is lehet akár new-school freestyleozni.

Mi a hullámos oldalon mentünk vízre, aztán amikor felerősödött a szél, és biztosak voltunk benne, hogy a síkvízen sem fogunk lesodródni, akkor megkerültük a félszigetet, és a sessiont a flat water-en folytattuk.

Síkvízes oldal

Kb. 500 méter hosszú tökéletesen sík vízes szakaszon gyakorolhatunk. És a szél is tökéletesen kifújt.

Szinte pontosan merőlegesen fúj a szél a félszigetre, így végig tökéletesen sík vízen lehet neki veretni.

Közvetlenül az étterem mellett talán a legjobb. Ha valaki beül egy Ouzo-ra, onnan is látja addig a többieket műsorozni. Akár az étterem kiálló terasza fölött is át lehet ugrani.

A síkvízes részen ha picit eltávolodunk a parttól, akkor elég sokat lehet freerideolni. Vannak nádasok, amik a Velencei-tóra emlékeztetnek. A szél viszont mindenhol patika.

Egészen távol még teheneket is láttunk a kisebb szigeteken. Állítólag, ha erősebb a szél, akkor a folyón is el lehet indulni felfelé kitetal. Aminek az előnye, hogy tisztább a vize. Mert egyébént sok európai lagúnához hasonlóan eléggé kénes a síkvízes oldalon a víz, mivel nem cserélődik elég hatékonyan.

Júliusban szokott lenni egyik hétvégén egy Dioni Kitesurf fesztivál. Ekkor van egy kis verseny, meg zenés táncos mulatság.

Térkép

A Kitesurf Spotok térképünkön bejelöltünk minden lényeges tudnivalót a spottal kapcsolatban.

Összességében

Életem egyik legjobb session-jét nyomtam itt. A szél minősége, a síkvíz, a környezet, és az, hogy nincs tömeg egyszerűen lenyűgöző. A mai napig kattogok rajta, hogy vissza kéne menni ide. De sajnos tényleg rosszul közelíthető meg és nem kecsegtet, hogy vannak szélmentes napok, amikor ráadásul sakkozáson kívül sok dolgot nem lehet a forróságban csinálni.

Videó

2017-es Nomád Kite túránk állomásairól készítettünk egy 5 részes sorozatot. Azért, hogy a hely feelingjét még jobban átérezd, nézd meg ezt a rövid videót.