Raches, Görögország Kitesurf Spot

In Görögország by Tomi DeákLeave a Comment

Sok görög szerint az ország legjobb spotja. Előnye, hogy a kontinensen van, de a Meltemi szelet élvezhetjük. Alkalmas kempingezésre, jó a hangulat a spot környékén, és még flat víz is van.

Megközelítés

Autóval Budapesttől kb. 1200 km-re található. Nyáron a határátlépések miatt 15-18 óra is lehet az út. Az úton nem nem sokat kell autópálya díjakra költeni, csak itt Athénhoz közeledve az úgynevezett Aegian régióban. Ha Athén felé megyünk, akkor érdemes mindenképpen útba ejteni a helyet. Vagy ha Kavalából kompozunk, akkor egy kis kitérővel előtte néhány napot érdemes lehet itt tölteni.

Szél

A hely nyáron elég szélbiztos. Alapvetően délután fúj be, olyan mint a termik szeles helyek. Itt azonban a szelet 2 tényező is segíti:

  • lokális termikus szél,
  • és a Meltemi szél.

A Meltemi szél egy óriás méretű termikus szél, melyet a Szahara nappali forrósága és ehhez képest az európai “hűvös” hajt. Első sorban Törökország nyugati részén és az Égei-tenger szigetein lehet élvezni a 20-30 csomós szelet, azonban Görögország keleti parjaira is pozitív hatással van.

Ugyan a szél általában nem 30 csomós, de 10-12-es ernyőre tökéletesen ráfúj a szél délutánonként. Mi néhány napot voltunk ott, ez idő alatt az is előfordult egyik nap, hogy már délelőtt 10 körül 9m-es ernyővel tudtam new-school freestyleozni Rachesban. Biztos nem gyakori jelenség, mert a korai szél miatt egyedül voltam a spoton.

A legjobb hónapok Június, Július, Augusztus. A helyiek azt mondják, hogy előtte és utána is érmedes lehet itt campelni, mert több a szeles nap.

Szállás

A spot közelében a városban lehet szállásokat találni, azonban a hely nagyon jó lehetőséget ad campingezésre.

Camping

Mint a legtöbb helyen, itt is a természetben laktunk. Lényegében a spoton laktunk. A félsziget kezdetén van egy étterem és egy bár, ezek körül 2 helyen is ingyen lehet campingezni.

A beachhez közelebbi terület már tele volt, amikor mi érkeztünk. Ott kevesebb hely van, érdemes időben érkezni, hogy legyen helyünk. Ott több lakókocsi is le volt támasztva. Előnye az volt, hogy sűrűbben voltak fák, így nagyon jó árnyékos spotok voltak.

A két étterem közt is van egy nagyobb terület, ahova ingyen le lehet táborozni. Itt 1-2 nagyobb fa van, ami nem egész nap ad árnyékot. Itt néhány Camper Van parkolt egymás mellett. Simán ki tudtunk pakolni, és nem bántották a cuccainkat, amikor vízen voltunk sem. Hátránya ennek a résznek, hogy a félsziget nagy részéhez képest nem füves, hanem földes a terület, így vízes lábbal sétálva elég koszosak lettünk. Előnye viszont az, hogy a Surf Camp Raches nevezetű bár olyan mintha a kertünkben lenne. A bárnak van egy nagyobb füves területe, ahol napozhatunk és még kulturált mosdója is van, amit szabadon igénybe vehettünk a kedves tulajnak köszönhetően.

Kitesurf spot

A spot igazi különlegességnek számít szerintem Görögországban. Egy kb. 300 méteres félsziget adottságait lehet kihasználni. A félsziget nagy része füves, amit a sok homok után, balatoni gyerekként nagyon élveztem. Arra azért vigyázzunk, hogy a fűben vannak szúrós növények is helyenként.

A félsziget nyugati oldalán flat vízben gyakorolhatunk, azonban egyre több profi rider jár ide gyakorolni, így főleg hétvégén és csúcsidőben nehezebb érvényesülni. Amikor mi voltunk ott, akkor Alex Pastor, Bruna Kajiya, Paula Novotna és Nicolas Delmas is edzett.

A hely azért tetszett, mert a flat részen kívül is teljesen jól használható a spot. Alapvetően choppy kondíciók vannak, de nem zavaróan nagyok a hullámok. Így az on-shore oldalon elsodródás veszélye nélkül kiteozhatunk, vagy ha bátrabbak vagyunk, akkor egészen el is távolodhatunk a félszigettől. Én a szigettől távolabb láttam óriás teknőst, több ember pedig azt állította, hogy már delfint is látott itt.

Az on-shore oldalon egyébként még oktatást is szerveznek. Nem a legegyszerűbb, mert alapvetően mély víz van mindenhol és bejutásnál kis méretű, közepesen éles sziklákon kell néhány lépést tennünk. Ezek ellenére én simán vállalnám, hogy itt tanítok meg valakit. Ha viszont már van egy biztos tudásod, akkor nagyon sokat fogsz itt fejlődni.

Ha az offshore oldalon elsodródnál, akkor is kis ügyességgel ki tudsz jutni oldalra a szárazföldre.

Kitesurf spotok térképünkön bejelöltünk minden lényeges helyet.

Egyéb tevékenység

Szerintem a part önmagában kielégítő hely. Nagyon jó a hangulat már reggeltől, egészen késő estig. A bárban nagyon jó ételek vannak és iszogatni is lehet. A helyiek talán itt voltak a legkedvesebbek egész Görögországban. A közelben pedig vannak gyrososok.

A spottól nyugatra egyébként rendes strand van, ahol akár család tud fürdőzni.

Videó

2017-es Nomád Kite túránk állomásairól készítettünk egy 5 részes sorozatot. Azért, hogy a hely feelingjét még jobban átérezd, nézd meg ezt a rövid videót.