Cape Town (Fokváros), Dél-Afrika Kitesurf Spot

In Dél-Afrika by Tomi DeákLeave a Comment

Az európai tél idején tombol a nyár és a 40 csomós szél ebben a földi paradicsomban, melyet sokan Mother City-nek neveznek. Rengeteg túrista utazik ide a látnivalók és a hangulat miatt is, azonban kitesurfös szemmel nézve még elképesztőbb a hely, mivel lényegében minden nap lehet kiteozni, és a 40 csomó feletti szelek sem ritkák. Nem véletlen, hogy itt rendezik minden évben a Red Bull King of the Air kitesurf versenyt.

Ha nem ijedsz meg az extrém erős széltől és az átlagon felüli méretű hullámoktól, valamint nem zavar, hogy egy 4/3 körüli neoprént fel kell venned, akkor érdemes tovább olvasnod, mert bemutatjuk a helyet és az 5 spotot, amit meglátogattunk.

Megközelítés, utazás

Több légi társaságnak is van 1 átszállással járata Budapestről Cape Townba. Mi a Turkish Airlines-t választottuk. Durván 600 euróból meg lehet fordulni, és a csomag policy-jük is kellően jó ahhoz, hogy a felszerelést board bag-ben ki tudjuk vinni olcsón.

Alapvetően a Turkishnél a sima feladott poggyász, ami az árban benne van, 30 kg-os lehet. Kezdésnek ez nem is rossz. Mellette egy 8 kilos kézipoggyász, amit soha senki nem mér meg, ami akár egy nem túl kövérre pakolt kitebag is lehet.

A sport felszerelésekre különböző szabályok vonatkoznak. A Turkish weboldalán itt olvasható. Szerintem a Windsurf felszereléshez vagyunk a legközelebb (32kg), amit összesen 90 euró egy útra (30 euró Isztambulig, majd onnan még 60 euró). Az igazság viszont az, hogy a golfcuccot és a vízisícuccot ingyen viszik. A leírás szerint összesen 1 pár lécet vagy 1 slalom sít, én azonban a teljes kitebagemet meg tudtam járatni ingyen. Magyarországon simán feladtam, Cape Town-ban kicsit kérdezősködtek, de hamar meggyőztem őket. Az egészet kicsit segítette, hogy nem volt sima feladott poggyászom.

Magyarországon ez a sport bag még elég kuriózumnak számít, de Cape Town-ban annyira nem lepődnek meg, mert szerintem minden 5. utas azzal utazott.

Szél

Decembertől február végéig a legszelesebb, de már novemberben is szoktam látni videókat giganagy ugrásokról. Októberben és márciusban is vállalható szerintem a hely.

Dél-Afrikában dél felől, a sarkvidék felől jön a szél. Emiatt elég hűvös, így a tűző napon is jól jön egy pulcsi ha a parton ácsorgunk. A hideg miatt viszont elképesztően sűrű a szél, így még erőteljesebb emelést tud generálni az ernyőnk. Én vittem 14-es ernyőt is magammal, amit egyszer vettem elő, de igazából akkor is jó lett volna a kisebb ernyőm. Szóval abszolút kis ernyővel érdemes készülni a helyre. Ha esetleg gyengébb szeles nap van, akkor még lehet, hogy örülni is fogunk, hogy végre pihenő nap van. Mi akkor is tudtunk csúszni, amikor éppen csak 11-12 csomót írt a windguru.

Erős szeles napokon már reggel is fúj a szél és késő délutánra lesz nagyon bika. Gyengébb napokon csak délután elég erős a szél. Általában naplementéig lehet csúszni.

Különböző szélirányokban különböző spot számít jónak. Érdemes tájékozódni a helyiektől, hogy hova érdemes mozdulni. Néha egy kis különbség is elég ahhoz, hogy egy spot ne működjön jól. Amikor pedig Cape Town-ba nem írnak szelet, akkor lehet, hogy 2 órás kocsiútra találsz jó spotot.

A szél szokatlanul hideg, így egy SurfEars fülvédő jól jöhet. Itthon ilyen szélben általában már a sapka vagy csuklya elő szokott kerülni, itt viszont ilyenre nincs szükség, így engem is meglepett, hogy milyen kellemetlen érzés, amikor a hideg, erős szél a fület birizgálja.

Azt is megjegyezném, hogy a parton ácsorogni, várni és bámészkodni nem olyan kellemes ha dönget a szél. Érdemes akár síszemüveget vinni a partra, hogy a homok ne menjen a szemünkbe.

Szállás

AirBnb-n érdemes foglalni szállást. A King of the Air idején érdemes jó előre foglalni, mert akkor sokkal több kiteos akar Bloubergstrand közelében megszállni, így az árak hamarabb elszállnak. Ez igaz a repjegyekre is egyébként.

Ha a verseny alatt mentek, akkor érdemes tudni, hogy az események a Jerry’s Burger Bar-nál szoktak lenni. Érdemes olyan közel foglalni, hogy ez gyalog is megközelíthető legyen. Így este a buliból haza lehet sétálni, vagy a kota idején, a nehéz parkolási körülmények közt is kényelmesen kijöhetünk a partra.

Ha nem a verseny alatt jöttök, akkor is errefelé érdemes megszállni szerintem, mert itt vannak a legjobb spotok, és az északabbra és délebbre található spotok közt kb. félúton leszel.

Ha direkt Langebaan a kiteos cél, akkor ott érdemes szállást foglalni.

Kocsibérlés

Ismerek valakit, aki lehozta a tripet kocsibérlés nélkül, de szerintem a különböző spotok felfedezéséhez és a kényelemhez elengedhetetlen. És nem is vészesen drága. Mi a RentACheapie-nél foglaltunk. Biztosítást nem kötöttünk, a végén kitakarítottuk a homokot. Így volt 3 hétre kb. 150 000 Ft egy Volvo V50.

Az egyetlen dolog amit meg kell szokni, hogy jobb oldalt van a kormány.

Spotok

Cape Town belvárosától északra a városnak van egy nagyon hosszú partszakasza. Ezen belül külön részek vannak, mi erről egyben írunk Cape Town néven. Ezen kívül 4 másik helyet ismertünk meg ittlétünk alatt. Ez színesebbé tette a túrát, mindegyik tetszett valamiért. A jó az, hogy ha egyéb látnivalókat is meg szeretnénk nézni, és ügyesen szervezzük, akkor minden spot látogatását egy-egy nevezetesség látogatásával összeköthetünk. Lentebbi térképünk segíthet ebben.

Szerintem csak Langebaan alkalmas arra, hogy valaki tanuljon. A többi helyen nem árt ha van egy magabiztos tudásunk, mert elég nagy hullámok közt, mélyvízben kell küzdeni. És állítólag sok a cápa.

Cape Town

A leghíresebb spot lényegében egy 10-15 km hosszú partszakasz, mely a belvárostól északra található. Külön spotokat különböztetnek meg, de lényegében nagyon hasonlóak.

Side shore szélben használható jól. Ekkor van, hogy a balramenetben a hullámokra, mint egy ugratóra rá tudunk száguldani, így elképesztően magasra lehet ugrani.

A Tábla-hegyen keresztül fújó szél leadja nedvesség tartamát, így a sűrűbb száraz levegő nagyon erősnek érződik. Minél délebbre vagyunk, annál on-shore-abb és erősebb a szél. Északra a hullámok szebbek, viszont a szél pöffösebbé válik.

A leghíresebb Bloubergstrand. Itt van a King of the Air is megtartva már 2018 óta. Emiatt itt elég sokan vannak. Itt szoktak azok a videók lenni, amin a szállodasor előtt óriási megaloopot húznak. Amikor a többiek ernyőjét szinte már felülről látja az ember.

A verseny alatt parkolni elég nehéz, és a parton néhány rész le van zárva. Néhány száz métert odébb sétálva ekkor is lehet jót kiteozni.

Északabbra Big Bay elég híres. Régebben ott tartották a KOTA-t, de a szél, nem volt olyan jó minőségű, mint délebbre. Mi ide egyszer surfözni jöttünk, amikor délelőtt még nem írt szelet, mert felhős volt az ég.

Ha elegünk van a felkapott Beacheneken tapasztalható tömegből, érdemes északi irányban mozdulni a parton, ugyanis végig hasonló kondíciók fogadnak minket, csak sokkal kevesebb a sporttárs.

Nem érdemes viszont túlmenni a Melkbosstrandig, mivel ott egy beugró földnyelv eléggé megkavarja a szelet. Mi kipróbáltuk, a strand és a hullámok hibátlanok, de a szél sokszor élvezhetetlenné tette a csúszást.

Különlegessége a partszakasznak viszont, hogy nem messze található Afrika egyetlen atomerőműve, a Koeberg, aminek teljesítménye a paksiéval összemérhető 2 GW. Érdekes és kicsit kísérteties, ahogy a horizonton ármánykodik a szélfútta párában. (Ezt a részt Kornél írta)

Egész délen Sunset Beach-nél van több olyan parkoló, ahol jó eséllyel nem lesz probléma a kocsi otthagyása. Érdemes felfedezni a különböző spotokat.

Készítettünk itt egy videót a Sunset Beachen, de az on-shore, gyenge szélben volt, így igazán nem jön át a spot adottsága.

Langebaan

Bloubergstand-tól északra található, kb. 100 km-re. Jó minőségű úton lehet végig menni, így kb. 1 óra 10 perc alatt megvan az út.

Langebaan egy óriási lagúna. Sok helyi is ide jár nyaralni, mert itt melegebb a víz. Ha erős a szél, a hosszú neoprén ide sem árt azért.

Mivel ez egy lagúna, itt nincsenek óriási hullámok. Helyenként van flat víz, de többnyire kissé choppos. Másik előnye a helynek, hogy helyenként a part közelében egész sokáig leér a lábunk.

Ha időben elindulunk, akkor érdemes lehet délelőtt megnézni a nemzeti parkot is.

2 partszakaszt emelnénk ki: A fő spotot a Perly’s-nél és Shark Bay-t.

Langebaan fő spot

Előbbinél erősebb a szél, emiatt többen is vannak. Itt elég gyorsan mélyül a víz. A parttól nem messze található egy kis sziget, amit akár meg is kerülhetünk, és nagy eséllyel fókát is fogunk látni.

A sziget szél alatti oldalán van egy rész, ahol a szél minőség még jó, és teljesen flat a víz freestylehoz. Csak balcsapáson alkalmas ugrásra.

Ez a rész a város központja lényegében. Itt vannak éttermek, és este akár nagy hangulat is ki tud alakulni.

Shark Bay

Ez egy picit elhagyatottabb hely. Persze azért kiteosok bőven akadnak, inkább infrastruktúra nincsen. Bár építkezések már vannak. Itt a vízbe kb. 100 métert be lehet sétálni és még mindig leér a lábunk. Videózásra alkalmas lehet a hely.

Innen egyébként down wind-be le lehet menni a másik spotra, ha nem vagyunk teljesen kezdők. Fél úton nem lehet kijönni, és a part közelében halászatra kijelölt terület található.

Platboom Beach

Erről a spotról nem is tudtunk mielőtt felfedeztük, azonban nagyon tetszett a hely. Ez Afrika legdélibb pontját is magába foglaló nemzeti parkban található. Így ha lejövünk a Jóreménység fokához, akkor érdemes lehet délután ezt a spotot megcsúszni.

Hátránya a helynek, hogy fizetni kell a belépésért. Kb. 300 rand (6000 Ft) a nemzeti park belépője. Esetleg működhet, hogy azt mondjátok, hogy dél-afrikai lakosok vagytok. Akkor jelentős kedvezmény jár.

Figyelni kell, mert a nemzeti parkot naplemente előtt el kell hagyni, különben pénzbírság jár. Én életem egyik legjobb session-jét nyomtam, amikor beugrott, hogy láttam a bejáratnál a „last exit” időpontját kiírva. Azonnal partra szálltunk, szétszereltünk és neoprénben rúgtuk neki a kijáratig. 4 perc késés lett így csak, így nem büntettek meg. Utólag már értettem, hogy miért lép le mindenki amikor a legjobb a szél naplementében.

Érdemes a lokálokkal mindig egyeztetni, mert van, hogy ugyanaz az előrejelzés ide és Misty Cliffs-re, de mégis csak itt lesz végül használható.

A víz itt volt a leghidegebb, viszont a hullámok nagyon szépen elnyúlóak voltak. Íme egy videó egy jól elkapott hullámról és egy boogie loopról (frontroll megaloop).

Witsand Beach

Misty Cliffsről talán már hallottatok. Ott szokták a Woo rekordokat döntögetni. Ez lényegében ugyanott található, csak egy kicsit barátságosabb a spot. Nekem ez a spot egy kicsit csalódás volt, talán Misty Cliffs jobb lett volna.

Itt elég érdekes a szél, mert egy minimálisan offshore. Így közvetlenül a part mentén található hegyekről bukik le a szél, ez viszont elég pöffössé teszi. Misty cliffsnél még durvább, emiatt tudnak ott 30 méter feletti ugrásokat is bemákolni. Itt egy fokkal jobb a helyzet, de itt is volt, hogy 5 méterről leestem mint a kő, mert lyuk volt a szélben.

Attól nem kell félni, hogy elsodródunk, mert az öböl itt bekanyarodik, így az szél kihoz egy nem túl barátságos partszakaszra.

Szép nagy hullámok vannak, ami miatt nagyon sok a windsurfös itt.

Az út szélén lehet hosszan megállni, ahonnan meredek lépcsőn lehet lesétálni a partra.

Ha megyünk délre Simon’s Town-ba vagy a Jóreménység fokához, akkor visszafelé jó megálló lehet kiteozáshoz. Vagy odafelé a Botanikus kertet vagy Hout Bay-t megnézni, és ott ebédelni.

Egy rövid áttekintő videó a partszakaszról.

Hermanus

Ez már egészen messze van Cape Town-tól, azonban nagyon tetszett a hely a sajátságai miatt. Mi azért mentünk ide, mert egyik nap csak itt fújt a szél, azonban láttam olyan videókat, hogy itt 50 csomóban óriásikat ugrálnak.

Egy kisebb város mellett található lagúna bejárata a spot. Csúszhatunk a tengerben is, de amiatt nem érdemes idáig jönni, főleg mivel a hullámokkal párhuzamosan fúj a szél. Azonban a lagúnában egész sok helyet találunk, ahol teljesen sík vízen, jó szélminőség mellett gyakorlhatunk.

A lábunk sokáig leér a lagúnában, de valami nagyon undorító algás, moszatos növényzet van ott.

Mivel mi a Kota szélablakban voltunk, és csak itt volt szél aznap, nagyon sokan voltak. Azonban mások videói alapján, jóval kevesebben szoktak itt lenni. Én egészen eltávolodtam a parttól, ahol már alig voltak, és loopoknál a landolás nagyon kényelmes volt, így itt egy csomó egykezes figurát be tudtam gyakorolni, ahol elsőre a landolásom még nem volt szép, azonban az érkezéskori nagy horizontális sebesség mellett sem vesztettem kontrollt a sík vízen.

Ha hamar érkezünk, egész közel megállhatunk. Ha nem, akkor kicsit távolabb az út szélén rengeteg parkoló van.

Session előtt / után találunk éttermet is a kisvárosban.

Íme egy rövid videó, ahol látható a hely.

Térkép

Kitesurf spotok térképünkön bejelöltük mind az 5 fő spotot és a fontos tudnivalókat velük kapcsolatban.

Látnivalók

Dél-Afrika közkedvelt turisztikai úticél. Ha első sorban nem turistáskodni jövünk, akkor is rengeteg érdekes dologot nézhetünk meg a kiteozás mellett.

Red Bull King of the Air

Általában Február elején szokták megtartani a híres big air versenyt. Ha szeretnéd élőben látni, akkor érdemes az időpontot keresgélni neten. Október, november tájékán már ki szokott lenni írva.

Amikor megtartják a versenyt, sokan csak nézik azt, annak ellenére, hogy jó eséllyel akkor van a két hetes szélablak legerősebb szele. Néhány tudnivalót írnánk, hogy ezt a napot a lehető legkényelmesebben tudd átélni.

Az összes futam lebonyolításához szükséges idő 5-6 óra. Volt olyan év, hogy ezt két napra szétszedték. Érdemes közben csúszni is, nézni is, enni is.

Mi egész korán kocsival, benne a kite cuccokkal, leparkoltunk az eseményhez közel. Lényegében a Judge’s Tower-nél álltunk. Sok ennivalót és innivalót vittünk, mert a közvetlen közelben csak egy benzinkút boltja üzemel.

Reggel egyből csúsztunk egyet, még mielőtt elindult volna a verseny. Ezt követően el is pakoltunk és néztük a verseny elejét.

Aztán enni mentünk a Jerry’s-be. Az erkélyről jól lehet látni a versenyt.

Ezt követően megint csúsztunk egyet. Ekkor már elég erős szélben. Majd a parton a tömeggel együtt megnéztük az utolsó futamokat és a döntőt is.

Vannak olyan körök, aminek a futamjaiban 3-man szoktak lenni, és vannak olyanok, ahol csak ketten. Én a hármasokat kedvelem jobban, mert több az akció akkor. Csak a döntőbe jutásnál szoktak ezek a man-to-man heat-ek nagyon izgalmasak lenni.

Érdemes egyébként a parton valamivel a homok ellen védekezni. Sokan síszemüveget húznak.

Ha marad még erőd, akkor érdemes lehet naplmentében is csúszni egyet. Azonban érdemes időben megvacsorázni és összekészülni, mert este a Pakalolo-ban óriási a hangulat, majdnem minden profi versenyző is ott tölti az estét. Egy kis bátorsággal simán odaszólsz Aaron Hadlow-nak, meghívod egy sörre és dumáltok.

Cape Town belváros

Mi a belvárosba kétszer mentünk csak be, bár kevésbé kitesurf fanatikusak biztosan többször is szívesen bemennek majd.

Egyik híresség a Greenmarket Square. Itt mindenféle csecsebecsét árulnak a helyiek. A családok lényegében a téren élnek. Éjszaka hálózsákban alszanak, nappal megy a zsibvásár. Félni nem kell, sok az őr, így bemehetünk a sűrűbe is.

A belvárosban elég nagy a forgalom és parkolni is nehéz. A sok tengerpart után kimondottan kellemes betérni az egyik kis parkba. Bár ha igazán zöldbe vágyunk, akkor a Botanikus kertet ajánljuk.

A képen található srác csak megpihent egy keményebb este után

Amit érdemes megnézni mindenképpen a Waterfront nevezetű kikötő és a mellette található Food market, ahol nagyon finom söröket és ételeket kóstolhattok.

Itt található még a Két Óceán Akvárium is, amit elég olcsón megtekinthetünk. Akkor érdemes, ha már rég voltunk, vagy egyáltalán nem voltunk akváriumban. Sok érdekes tengeri lény látható, néhány meg is érinthető, és a környezetvédelemre is felhívja a figyelmet.

Botanikus kert

Nem hangzik extrán izgalmasnak, de mégis meglepően gazdag botanikus kertjük van. Egyik legérdekesebb dolog, egy a fák koronájával egy szintben futó folyosó.

Signal Hill

Autóval is megközelíthető a Signal Hill csúcsa, ahonnan szép kilátás nyílik a városra, még úgy is, hogy szerény 350 méteres magasságával messze elmarad a szomszédos Tábla hegytől.

Alkalmas időben folyamatosan szállnak fel innen a tandem siklőernyősök a turistákkal, akik átlagosan 15perc repülés után az óceánparton landolnak.

Ahogy közeledik az este, a gondosan ápolt starthelyet elkezdik megtölteni a piknikező turisták hadai. Hogy miért? Gyönyörű naplementének lehetünk szemtanúi, ahogy a végtelen horizonton eltűnnek a Nap utolsó sugarai, egy finom italt kortyolgatva. Mindenképp megéri, csak számoljunk az óriási forgalmi dugóra utána, vagy induljunk el időben. Mi nem siettünk, még benyomtuk az utolsó csirkés szenyákat, amit záró büfékocsiból vettünk kártyával. Fokvárosban amúgy mindenhol van terminál, még lerobbant kisbuszos fagyiárusnál is.

A gerinc végén magasodik a Lion’s Head, amire szintén érdemes felmászni napfelkeltét vagy naplementét átélni. A túra kb másfél óra, nekünk ez most kimaradt.

Tábla hegy / Table Mountain

Fokváros legikonikusabb része a Tábla hegy, ami 1083 méterre magasodik a környék felé, és pazar kilátást biztosít minden irányban. Felvonó is visz fel a csúcsra kb 5000Ft-ért, de érdemes bevállalni valamelyik túraútvonalat, mert megéri.

Mi a leggyorsabbat választottuk az utolsó napon, ami a Plattekip hasadékon át vezet a csúcsra. Könnyen megközelíthető autóval a parkoló, ami a felvonó után található 300m magasságban. Innen a maradék 700m szintet kell gyalog teljesítenünk teljesen vállalhatóan kiépített útvonalon, ami egy óriási terméskövekből álló lépcső. Családosok is bevállalhatják, nekünk fáradtan is sikerült másfél óra alatt felérni.

A látvány lenyűgöző, ráadásul állatokkal is találkozhatunk, pl mormota, hegyi kecske és számtalan madárfaj. Egyetlen cumi, hogy nem volt nálunk siklóernyő így bármennyire is vonzott az 1000m szintkülönbség a partig, sajnos lefelé is sétáltunk, ami már annyira nem hiányzott a vádlinknak. A felvonó egy irányban kb. annyiba kerül mint a retúr…

Hout Bay

Sok ismerős szerint ez is nagyon különleges volt. Szerintem inkább annak érdekes, aki szereti a tenger gyümölcseit kóstolgatni. Pár száz forintért lehetett frissen bontott osztrigát enni.

Fókát és rozmárt is itt láttunk legközelebbről.

Simon’s Town

Híres hely, mely a Jóreménység-foka felé látogatható meg. A parton szabadon láthatunk pingvineket.

Van egy hely, ahol több pingvin van, de el vannak kerítve. Ez a parkolónál található itt: https://goo.gl/maps/gJ9N35QoMG2eTkPK6

Ha kicsit több időnk, van akkor a Fisherman’s Beach felé túrázva még több pingvint is láthatunk, kicsit közelebbről. 3 méternél ne menjünk közelebb, mert azt már nem szeretik. Errefelé érdemes keresgélni: https://goo.gl/maps/SkdPfw1wV6TSYwH77

Ha mégtöbb időnk van, akkor akár be is fizethetjük magunkat olyan programra, ahol snorkellezve etetjük a pingineket.

Jóreménység foka nemzeti park

Afrika legdélebbi pontját érdemes lehet meglátogatni. A nemzeti parkban 2 kilátó pont is van. Láthatunk világítótornyot is, valamint a parkban páviánokkal is találkozhatunk. Vigyázni kell velük, mert erős jószágok.

Langebaan nemzeti park

A terület megközelítéséhez jegyet kell vennünk. Azonban ha dél-afrikai lakosoknak valljuk magunkat, akkor jóval olcsóbban megkapjuk a belépőt.

Állítólag sok állatot lehet itt látni, mi azonban inkább csak madarakat láttunk. Ez egy délutáni Shark Bay session előtt azért kellemes program volt. Ide érdemes menni: https://goo.gl/maps/i5aFxqPgkdBk8LRt5

A parkban a lagúna offshore oldalán, Shark Bay-jel szemben van egyébként egy family beach nagyon sekély vízzel. Itt a család is jól érzi magát. Lehet labdázni, fürdeni, homokozni, napozni. Érdemes lehet egyszer rápróbálni a kiteozásra is itt. Nem tudom mennyire lehet pöffös, de ha nem, akkor csoda jó hely, videózni is nagyon jól lehet. Sőt, akár downwind-ben Shark Bay megközelíthető innen. De kocsival egész nagy a táv, mert a teljes lagúnát meg kell kerülni.

Borászatok

Dél Afrika híres a borászatairól, a legfelkapottabb Fokváros környékén a Stellenbosh, mi viszont egy másikat ejtettünk útba Langebaan felé, az Ormonde-t Darlingban.

Azt gondolhatnánk, hogy ez túl puccos program a szörfösöknek, ám itt vidéken az árak még barátságosabbak, mint Fokvárosban, pedig magyar pénztárcánknak már az ottani árak sem mondhatóak drágának.

Az 5 féle borból álló kostolót hatalmas listáról válogathatjuk össze kb 500Ft-ból, de a kétszemélyes ínyenc pikniktálat sem érdemes kihagyni! Amúgy a boraik számos díjat elnyertek már, és tényleg finomak.

Egyéb tevékenységek Cape Town környékén

Ha nem fúj a szél, vagy más izgalmas tevékenységet végeznél, akkor is van bőven mit csinálni Cape Townban.

Hullám szörf

Sok helyen vannak nagyobb hullámok, így egész sokan surföznek is. Ez jó program lehet szélmentes napokra, bár sokszor még jobban elfárad benne az ember, mint a kiteozásban, így nem számít majd pihenőnapnak. Azért érdemes kipróbálni, ha még sosem próbáltad. Kb. 2000 Ft a deszka bérlése 1 órára.

Érdemes lehet utolsó napra tenni a surfös programot, mert akkor a kiteokat már előre el lehet csomagolni a repülő útra, így csak a neoprént kell gyorsan megszárítani a szélben.

Big Bay Szörfözés

Sikóernyőzés

Óriási távokat lehet a környéken repülni, azonban ha csak bele szeretnétek kóstolni a siklóernyőzés feelingjébe, akkor a Cape Town-hoz legközelebbi Signal Hill nevű hegyről van lehetőség tandem repülésre.

Fehér cápás merülés

Ugyan macerás, mert hajnalban kell menni, sokat kell autózni és drága is, de mégis sokan dicsérték ezt a különleges programot.

Mi nem voltunk, de láttunk videókat róla. Lényegében egy ketrecben merülve lehet végignézni, ahogy cápák marcangolnak szét néhány húsdarabot, tőlünk karnyújtásnyira.

Gasztronómia

Cape Town-ban nagyon jókat lehet enni. Sokan grilleznek otthon, nagyon jó húsaik vannak. Kiváló steakek, burgerek (~2000 Ft) vannak bárokban. Például a Jerry’s-ben is.

Különlegesség az antilop steak (~4000 Ft) és a strucc hús. Ezen kívül érdemes a napi desszertről is érdeklődni. Nekem a brownie jött be a legjobban.

Egyéb tudnivalók Cape Town-ról

Még néhány fontos tudnivalót kiemelnénk, hogy ha ide tervezel utazni, akkor tudd mire számíts.

Közbiztonság

Sokszor elhangzik, hogy Dél-Afrika és Cape Town nagyon veszélyes. Ha pár szabályt betartotok, akkor ti sem fogtok rosszat tapasztalni.

Alapvetően Cape Town sokkal biztonságosabb mint a többi nagyváros. Itt kevesebb a bűntény. Egy-két városrészt érdemes elkerülni. Milnerton az egyik ilyen.

Mi azt láttuk, hogy akinek van munkája, az nagyon hálás, akinek meg nincs, az próbálja feltalálni magát. Így születtek az önjelölt parkoló őrök is. A parkolóknál láthatósági mellényt viselő személyek érkezéskor és / vagy távozáskor jönnek a jattért. Érdemes 100-200 forintot adni nekik, mert hallottunk olyanról, hogy feltörtek kocsikat. Ha fizetünk, talán jobbak az esélyeink.

Késő éjszaka ne nagyon sétálgassunk egyedül az utcán. Akkor azért sok önkívületi állapotban lévő helyit láthatunk.

Über / Taxi

Ha a reptérről esetleg egyből taxiznunk kell, vagy a városba való bejutásnál jól jön, akkor egész olcsón lehet taxizni is. Az Über nagyon elterjedt, mi azt biztonságosabbnak ítéltük.

Naptej

A nap nagyon erős. Sokszor nem érezni, mert közben a hideg szél fúj ezerrel. Könnyen meg lehet égni. Érdemes naptejet vinni, vagy venni a helyszínen.

Sapka, hosszú ujjú póló tud segíteni. Amit pedig a helyiek ajánlanak, az is működik: a surf boltokban árulnak színes stiftet, amit az arcunkra lehet kenni. Vízben sem ázik le, és véd a naptól.

Szóval nem azért volt minden képen kék az arcunk, mert full őrültek vagyunk.

Áramszünetek

Aki több helyen járt már Afrikában az talán már megszokta, de nekünk nagyon furcsa volt, hogy naponta többször is volt áramszünet. Általában az esti órákban, amikor mindenki otthon van, nagyon leterhelődik az elektromos hálózat, így bizonyos részeket ideiglenesen lekapcsolnak. Többször napközben is előfordult (talán a sok légkondi használat miatt).

Az internet alapvetően jó minőségű. Van 4G is, és a szállásokon jó a WiFi, de áramszünet esetén a WiFi-t elfelejthetjük, ha dolgozni szeretnénk.

A szállások úgy vannak kiépítve, hogy készülnek az áramszünetre. Nálunk gáztűzhely volt és adtak akkus reflektorokat is. A létesítmény elektromos kapuja pedig akkumulátorról is üzemelt. A melegvíz volt egyedül probléma áramszünet esetén.

Fizetés – készpénz / bankkártya

Érdemes a reptéren érkezésből egyből váltani egy kevés pénzt. Euroért vagy dollárért elfogadható áron adnak Dél-Afrikai Rand-ot (ZAR). Egyébként pedig mindenhol elfogadnak bankkátyát.

Összességében

Összességében szerintem az egyik legjobb kiteos desztináció Cape Town. Egyszer életetek során érdemes elmenni, ha tehetitek. Én minden évben ide járnék vissza, de sajnos családnak nem a legjobb választás, mert a parton nem olyan napozni, mint mondjuk a Karib-térségben.

Szerintem egyszer érdemes a King of the Air alatt menni, hogy azt is lásd élőben. Én legközelebb lehet, hogy inkább máskor mennék, így a tömeg nem lesz akkora a spotokon. De ez egy nehéz dilemma.

Ha a teljes szélablak alatt kint vagy, akkor biztos látod majd a versenyt. Ha viszont csak a felében, akkor félő, hogy nem akkor tartják a versenyt, viszont a tömeg ugyanúgy nagy lesz.

Szeretnénk megköszönni még Stan Bogdan-nak a sok segítséget a szervezésnél. Sok hasznos tanáccsal látott el minket.

Videó

Kedvcsinálónak a legjobb pillanataink a Cape Town Kitesurf túráról.