Deák Tomi kvalifikált a GKA Air Games kitesurf versenyre

In Hírek by adrenalinsportokLeave a Comment

Az a nagyszerű hírünk van, hogy Tomi részt vehet az újonnan induló Air Games nevezetű kombinált freestyle jellegű világkupa sorozaton, melyet a GKA (Global Kiteboarding Association) szervez. Az első forduló Leucate-ban, Franciaországban lesz a Mondial du Vent évente megrendezett rendezvény keretein belül. A verseny április 17-től 22-ig tart majd.

Mi az a GKA Air Games?

A GKA az egyik legnagyobb kiteos szövetség, mely közvetlenül a World Sailing alá tartozik. Ők szervezték eddig a Strapless & Hullám versenyeket.

Korábban a twin-tip orientált freestyle / trükközős versenyek királya a Freestyle World Tour volt a WKL (World Kiteboarding Leage) szervezésében. Az idei évben a szövetség úgy döntött, hogy egy új formátumú versenyt mutatnak be, az Air Gamest, melyben magas és technikás ugrásokra is szükség lesz a győzelemhez. A szlogen, hogy a “legteljesebb” twintip ridert keresik. A cél az, hogy az új formátumú verseny világ szinten híres legyen. A magas ugrások old-school és new-school manőverekkel ötvözve mindenki számára érdekesek lehetnek. Az is várható, hogy a verseny akár TV-ben is közvetítve lesz.

Véleményünk szerint a Red Bull King of the Air az a verseny ami erre az új formátumra, az Air Games-re a legjobban hasonlít. Mivel a GKA a trükkök jellegére tett néhány szabályt, így a verseny egy picit másabb, talán technikásabb. Az a rider, aki a verseny végén a pódiumon akar állni, több különböző kategóriájú trükköt kell, hogy bemutasson.

Az Air Games pontozása

Mint említettük a KOTA hasonló ehhez a versenyhez, mert az alap ugyanaz: óriási ugrások. Lássuk, hogy mi az ami mégis megkülönbözteti az Air Games-t a KOTÁtól, ahol bármilyen trükk számít, ami magas.

 • A versenyzők itt is Heat-ekben versenyeznek.
 • 4 versenyző szerepel egyszerre egy Heat-ben.
 • Egy Heat 5-15 perces (időjárás függő).
 • Egy Heat-ben a versenyző a 3 legjobb különböző kategóriájú ugrására kap pontot (1-10-ig).
 • A Heat végén egy Overall Impression (összbenyomás) adódik még a pontokhoz (1-5-ig). Ez a Heatben bemutatott trükkök varianciáján és a “Wow effekttől” függ. Ha valaki egy új trükköt mutat be, azt biztosan értékeli a zsűri.
 • Single / Dingle / Double elimination lesz.

Lássuk a részleteket:

Kategóriák

 • Hagyományos ugrások (forgások, grabek – bármi ami magas)
 • Board-offok
 • Kite loopok
 • Handle-passek

A versenyzőknek a maximális pont elérése érdekében a fenti kategóriákból legalább 3 különbözőben kell trükköt bemutatniuk. A trükkök kombinálhatók. Például board-off kiteloop.

Egy trükk pontozása

 • 70% Air – Magasság, air-time, repült távolság, agresszivitás
 • 30% Tecnikai bonyolultság

Overall Impression pontozása

Az összbenyomásért járó pontokat a Heat végén kapják a versenyzők. Ezek az extra pontok a “Wow” faktortól függnek. Trükk innováció, gördülékeny trükkbemutatás eredményezhet sok extra pontot a Heat végén. Akár egy eséssel végződő trükk is növelheti a rider pontjait, ha az valami nagyon extrém manőver volt.

Kieséses rendszer

Alapvetően a versenyzők ha megnyerik a Heat-jüket, akkor a következő körbe mennek tovább. Az első néhány körben a Heat 2. helyezettjei is tovább jut. Ha kellően jók a szél kondíciók, akkor az első körben kieső versenyzők is újra próbálkozhatnak egy vigaszágon. Double Elimination esetén egy rossz kezdés esetén akár még világbajnokok is lehetünk.

Round 1 – ről, a leucatei versenyről.

Mivel az Air Games egy világkupa sorozat, így több állomása lesz.

 • Round 1 – Mondial du Vent, Leucate, Franciaország: Április 17-22
 • Round 2 – Tarifa, Spanyolország: Június 27 – Július 1-ig.
 • Round 3 – Susi Mai Invitational, Cabarete: Július 9-15

Még túl sokat nem tudunk a versenyről, mivel most rendezik meg ezt a sorozatot először, az viszont már biztos, hogy Tomi meg lett hívva az első körre Leucate-ba. A Mondial du Vent egy évente megrendezett különböző szeles sportversenyeket tartalmazó rendezvény. Korábban a WKL Freestyle World Tour is többször megrendezésre került itt, úgy mint a Windsurfös versenyek is. A hetes rendezvény 15 millió eurós extra bevételt okoz a francia gazdaságnak.

Leucate híres az erős szeleiről. Gyakran akár 40 csomó felett is fúj. Tökéletes helyszín egy ilyen rendezvényhez. Reméljük a versenyzők nagyon magasakat tudnak majd ugrani.

Meghívott versenyzők

Mivel a GKA szeretné, hogy a kite sportok nagy népszerűségre tegyenek szert, meghívták a világ legjobb versenyzőit, hogy a show minél nagyobb legyen. Lássunk néhány nevet:

 • Kevin Langeree: Kétszeres Red Bull King of the Air bajnok. Óriási loopjai és board-offjai könnyedén győzelemre vezethetik
 • Jesse Richman: Nagy tehetég, minden trükk kategóriában erős. Egy szóval: Radikál.
 • Carlos Mario: Kétszeres Freestlye Világbajnok. Biztosan nagyon látványos dolgokat fog mutatni.
 • Aaron Hadlow: 5-szörös freestyle világbajnok, 2-szeres Red Bull King of the Air bajnok. Board-off boogie-loopja és megaloop KGB-je biztos sok pontot ér majd egy ilyen versenyen.
 • Liam Whaley: A fiatal tehetség tavaly 2. lett a KOTA-n. A 4 trükk kategóriából 3 nagyon közel áll hozzá.
 • Lewis Crathern: A big air kiteozás nagy neve
 • Lasse Walker, Jerrie van der Kopp, Reno Romeu: Nagy nevek. A KOTA és a Megaloop Challenge miatt már sokan hallhattátok.
 • Tom Herbert: Egyedi big air trükkjeivel kápráztat.

A lányok közt Annelous Lammerts, Hannah Whiteley, Mikaili Sol és Osaia Reding számítanak legnagyobb neveknek.

Hogy került Tomi ide?

Fentebb a szakma legnagyobb neveit említettük, akik egy teljesen más szinten nyomják már ezt a sportot. Profi versenyzők, akik egész évben olyan helyeken edzenek, mint Leucate. Mivel az idei Air Games első fordulójára 43 versenyzőt hívtak meg, maradt hely olyanoknak is, akik nem ilyen kiemelkedően jók a verseny kiteozásban. Biztosak vagyunk benne, hogy azért köztük is vannak olyanok akik meg tudják majd a sport legendáit szorongatni. Vannak fiatal tehetségek is, olyanok, akik csak 1 éve vesenyeznek.

A GKA kimondottan örült, hogy magyar jelentkező is volt a veresenyre, így meghívták Tomit. Minél több ország versenyzője jelenik meg a versenyen, annál szélesebb körben terjed a sport. Tomit Woo eredményei és videói alapján megfelelőnek tartották erre a feladatra. Biztosak vagyunk benne, hogy van néhány megaloop a tarsolyában, amit szívesen megmutatna a világnak.

Egy rövid interjú Tomival

Adrenalin Sportok: Mit vársz a versenytől?

Tomi: Remélem, hogy nagy kaland lesz és sok tapasztalatot gyűjthetek. Az, hogy nem csak nézhetem, de akár versenyezhetek Hadlow-ék ellen, az egy olyan emlék lesz, ami örökre beég. Remélem, hogy Double Elimination lesz, így garantált, hogy legalább két Heat-em lesz. Pusztán annak is örülök, hogy egy ilyen szeles helyet meglátogathatok. Remélem tudom majd landolni a legjobb trükkjeimet.

Adrenalin Sportok: Milyen trükköket tervezel bemutatni?

Tomi: Mostanában leginkább a megaloop kombinációkra koncentráltam. Nem akarok spoilerezni, de azt megígérhetem, hogy nagyokat fogok vállalni.

A csapat

Mivel ez egy profi verseny, a magyar csapat részéről is profi hozzáállást kíván. Ez azt jelenti, hogy Tomi nem egyedül fog utazni, hanem Ónodi Gergő elkíséri. Ő lesz a caddie (segítő), akinek az a dolga, hogy a felszereléssel segítsen.

Egy profi versenyzőnek akár 4-5 caddie-je is szokott lenni, akik egy ernyőcserét néhány másodperc alatt véghez tudnak vinni. A King of the Airen előfordult már, hogy Aaron Hadlow először boots-ban kis ernyővel mutatott be radikálabb trükköket. Majd a partra kijött, lerúgta a csizmát magáról, felvett egy papucsos deszkát és visszament board-offokat bemutatni. A freestyle versenyeken is gyakori, hogy menet közben 1 mérettel növelik vagy csökkentik az ernyőjüket a parton egy gyors cserével.

Gergő ezen kívül nagyon tehetséges fotós, így a médiás kommunikációt is ő fogja lebonyolítani, így Tomi a versenyre tud majd koncentrálni teljes egészében. Az AEndorphin facebook oldalon követhetitek majd az eseményeket.

A csapat a verseny előtt már néhány nappal a helyszínre utazik, így remélhetőleg lesz egy kis idejük megismerni a helyi kondíciókat, tudnak majd gyakorolni kicsit.

Támogatók

Mivel ez egy nagy nemzetközi debütálása a magyar kitesurfnek, a csapat néhány támogatót is szerzett. Köszönet illeti őket:

 • A Kiteline csapat felszereléssel látta el Tomit. A legújabb RRD ernyők, deszkák, bárok, trapézok által felfegyverezve indulhat a csapat útnak. Egy ilyen versenyen nem árthat, ha minden felszerelésből van tartalék.
 • Az Original Loser Brand egyedi pólókat gyártott a csapatnak, így a professzionális hangulatot növelve.

Ha van ötleted, hogy még melyik brand támogatná a csapatot, kérlek szólj nekünk.

Hírfolyamunk

 • Az esemény alatt friss infókkal fogunk szolgálni az AEndorphin facebook oldalon.
 • Meg fogjuk osztani az esemény élő online streamjének linkjét.
 • Az esemény után weboldalunkon beszámolót olvashattok és kisfilmet nézhettek meg a youtube csatornánkon.
 • Április 27-én a Surfstation szezonnyitó buliján beszélgethettek a visszatérő csapattal.
 • Akció képeket az AEndorphin instagram oldalon nézhettek.

További info