Zagykazetta Surf Center, Balatonfűzfő, Magyar Kitesurf Spot

In Magyarország by Tomi DeákLeave a Comment

Hazánk egyik teljesen hivatalos kitesurf spotja a Beach Fesztivál helyszínén, a balatonfűzfői Zagykazettán található. Kiváló infrastruktúra és lelkes sportolók találhatók ezen a főleg déli szelekben használható, a Balaton északkeleti csücskében található spoton.

Megközelítés

Budapesttől ~100 km-re található a spot, az utolsó 15 perc az amit már nem autópályán lehet megtenni, így kb. 1 óra az út odáig.

A spot előnye, hogy hivatalosan csak engedéllyel lehet behajtani, azonban a nyári szezon előtt és után szabadon le lehet jutni kocsival közvetlenül a spotra, így az autóból a cuccokat csak néhány métert kell cipelni, hogy összeszereljünk és bemenjünk a vízbe.

Balatonfűzfő Surf Center, Parkoló, Ernyő depó

Spot

A területet hivatalosan bérli a Balatonfűzfő Szörf Klub SE. 2013 óta, legalább 25 évre. A cél pedig, hogy vízi sportok vízre szállására kialakított területet hozzanak létre. Első sorban Marton András és Hodács Lajos munkájának köszönhetjük ezt. A kifüggesztett hivatalos tájékoztatón olvasható az alábbi szöveg:

Szeles időjárási körülmények esetén kérjük a zöld felület és a partszakasz szabadon hagyását a vízi sportok (windsurf, kitesurf, sup, kajak, vitorlázás, stb) gyakorlói számára.

Így azt gondolom, hogy ez hazánk egyik hivatalos kitesurf spotja.

EU-s támogatások is voltak, így nyitvatartási időben zuhanyzó és öltöző is használható ingyenesen. Valamint a területen tiltják a horgászatot.

A Beach Fesztivál helyszínéül is szolgáló terület kellően nagy füves placc ahhoz, hogy tube vagy soft kiteokat biztonságosan felvegyünk. Miután az ernyőt felvettük a nádasok közt egy szűk kavicsos bejárón mehetünk az északi partra jellemző gyors mélyülésű vízbe. Foillal kb. 15 méterre a parttól már lehet is indulni.

A víz sajnos elég choppy, azért lehet ugálni jókat. Talán északra a Balatonalmádi kikötője árnyékolja picit a hullámokat, így ott simább a víz. Nekem főleg foilozásra jött be a helyszín, amikor a Velencei-tavon túl kicsi volt a vízállás. Itt könnyen vízre szállhattam és nagy terület járható be.

Kitesurf spotok térképünkön megjelöltünk minden lényeges tudnivalót a spottal kapcsolatban.

Szél

A spot-ra a délies, délnyugatis szelek fújnak be jól. Windszörfösök nyomják északi szelekben is, de kitetal akkor nagy eséllyel csak elsodródás lesz belőle. Én egyszer egy Fűzfő-Fonyód tripet nyomtam foil-lal, a spoton annyi szél sem volt, hogy felvegyem az ernyőt, így azt vízre raktam és kb. 200 méter sodródás után tudtam felvenni. Esélytelen lett volna visszatérni a Zagykazettára.

Többször volt, hogy itt jóval jobb szél volt, mint a Budapest-hez közelebb található Sukoró-n, azonban fordítottja is volt már. Érdemes a met.hu-s Tavaink, Balaton térképen nézni a méréseket, mert előfordul, hogy az öbölbe nem jól fúj be a szél.

Ha egy jó délnyugati szél van, akkor arra számíthatunk, hogy nagyon kifújt lesz, mivel a szél szinte az egész Balatonon hosszában végigfúj, így megszűnnek a turbulenciák.

A windgurun megtalálható a balatonfűzfői spot, valamint az Arome-t is érdemes nézni, hogy elkapjuk a jó szeleket.